shareit

Руските затвори търсят доброволци за украинския фронт – срещу 3 до 6 хиляди лева и 6 месеца служба, всеки може да спечели свобода

| от |

Какво се случва със затворниците, когато има война? В зависимост от посоката на действията, губещата страна често прибягва до техните услуги. По време на така наречения Евромайдан ще стане ясно, че едно специално подразделение на полицията е формирано именно от затворници, които трябва да потушават бунта на киевчани. След повече от 6 месеца и една изключително изтощителна война, Руската федерация официално прибягва до затворници, като им обещава свобода и богатства, ако решат да се включат във войната в Украйна.

По данни на CNN и разследващи журналисти от Русия, все повече телефонни обаждания се правят от затворите към близките, като мнозина твърдят, че са готови да приемат този смъртоносен залог. След евентуално съгласие, затворниците напускат тесните килии и заминават на фронта, оставяйки на близките да търсят някаква информация само и единствено в болниците, където списъците изобщо не са малки. Независими военни експерти посочват това за крайна мярка и първите симптоми на отчаяние.

По данни на изданието, правещо разследване повече от месец, в затворите пристигат рекрутъри, които предлагат на затворниците шанс да откупят свободата си. Не говорим само за московските затвори, а за такива из цяла Русия. Всички от убийци до наркотрафиканти получават своя шанс. В един от затворите, където е задържан и американеца Пол Уилън, били записани около 10 доброволеца, които да напуснат Мордовия и да заминат за Украйна.

Информацията се потвърждава от неговия брат Дейвид, който е разговарял с него по телефона. Прихванати са и различни чатове между затворници и роднини, където се говори за геройски възнаграждения и далеч по-добро отношение към ветераните. Според последните западни изчисления, жертвите в тази война от руска страна са над 75 000 души – същото твърдение е отречено от Кремъл.

Един от задържаните, използвайки своя мобилен телефон – една от популярните контрабанди в руските затвори – споделя, че руската армия е готова да използва услугите на всеки един убиец, но не взима изнасилвачи, педофили, екстремисти или терористи. Предлага се помилване при служба от 6 месеца, някои говорят за сума от 100 000 рубли, други коментират, че заплащането ще е 200 000 рубли на месец – между 3 и 6 хиляди лева.

Първоначално се смята, че рекрутърите са били представители на частни военни армии, но по-късно става ясно, че това са представители на официалната руска армия. Всеки от новите доброволци получава 2-седмичен курс в Ростов. Повечето не искат дори да бъде наличен някакъв военен опит. След като повечето лежат години наред, това е доста добър шанс да се опитат да се борят за свободата си.

Проблемът е, че различни агенции за човешките права в Русия ще докладват, че подобни агенти са започнали да обикалят из всички затвори. Избраните затворници влизат под карантина за една седмица и след това продължават на бойното поле. За съжаление става ясно, че информацията не идва от самите затворници, а от роднините, които не могат да си обяснят какво ще се случи с новите доброволци.

По думите на Владимир Осечкин от Гулагу.нет вече са събрани хиляди затворници, които ще заминат на война. На някои дори са обещавани суми от близо 5 милиона рубли или около 82 000 долара, ако бъдат убити на фронта. Подобни изплащания може и да не се случат, особено след като последните роднини на загинали се сдобиха максимум с лада, както и помощи от 50-100 евро – еднократно.

Осечкин е на мнение, че затворниците няма да се използват като пълноправна бойна единица, а ще се превърнат в мишени за украинския огън, докато руската армия ще може да разкрива далеч по-лесно противниците. Най-вероятно ще бъдат първи и след като бъдат избити, руската артилерия ще има свободата да нанесе по-точен удар. При опит на информационната агенция да попита дали твърденията са истина, нито Руското министерство на отбраната отговаря, нито затворническите системи.

По думите на някои роднини, при рекрутирани 10 души, понякога оцеляват едва 3-ма. През последните месеци имаше викове за пълна военна мобилизация, но многократно се повтори и още един елемент – няма достатъчно оръжие, няма достатъчно танкове и самолети, както и храна за по-многобройна армия. Отделно от това се добавя и факта, че ако подобна мярка бъде изпълнена, следващата демографска криза може да бъде фатална, особено след като мъжът е водеща работна сила в Русия.

Някои от затворниците твърдят, че ще бъдат обучавани от специалната военна организация Вагнер, но на този етап няма потвърждение. Ако това е така, то най-вероятно ще е странно как ще се предложи опрощаване на присъдата. Нито един затворник не е споделил и договора, с който е нает в армията, следователно няма и много данни кой точно наема затворниците. Някои семейства получават заплатата на затворниците, които са заминали на фронта, но след като акаунта му в социалните мрежи е заличен, информацията за тях е много малко или почти никаква.

Веднъж след като се озоват в Ростов, затворниците искат от своите съпруги личните им данни, за да могат да превеждат заплатите им. Обикновено това се случва на нов или непознат WhatsApp номер. Историята се повтаря при всички. След това няма повече контакти. Някои затворници твърдят, че са добре и чакат времето да изтече, а това често се случвало много бързо, други обаче се притесняват, че може и никога да не се завърнат. Никой не се обажда и рядко се поддържа връзка.

Сметките и заплатите се предоставят на семействата в кеш, няма банков път, нито договор, както и посочена сума. Всеки получава различно, а някои дори не получават и заплати. Обещанията са различни, но фактите са повече от ясни – употребата на затворници, беше сценарий, който самият Путин отказа дори да коментира. Към днешна дата вече се изпълнява.  

 
 
Коментарите са изключени за Руските затвори търсят доброволци за украинския фронт – срещу 3 до 6 хиляди лева и 6 месеца служба, всеки може да спечели свобода

Повече информация Виж всички