shareit

Ролята на младите пионери в развитието на СССР и оцеляването през Втората Световна война

| от |

Америка има своите бой скаути, Германия разполага със своята Хитлерова младеж, а СССР има своите пионерчета. Младежките организации започват да се появяват преди и след Втората Световна война, като се говори официално за инвестирането в следващото поколение. СССР стартира тази инициатива още през 1922 г. и същото движение може да се смята за едно от най-дългите – просъществува до 1991 г. Една от основните фигури за обгрижването на младите е именно съпругата на Ленин – Надежда Крупская. По пример може да си спомняте, че в България основна роля за младите имаше Людмила Живкова.

Мотото на пионерите е „Винаги готов“ и още през следващата година броят на децата в тази организация се доближава до близо 75 000 души, като на помощ се притичат и достатъчно възрастни, които да възпитават младите в новия строй и да засаждат основите на идеологията. Смята се, че до 1974 г. броят им ще достигне сумата от 25 милиона души.

И да, когато дойде време за разпределението на времето, децата се настаняват в различни летни и зимни лагери, като всички те са напълно безплатни. След като Сталин взима властта и започва да използва пропагандата, за да се наложи като истинско божество, именно пионерите са впрегнати като следващата висока стъпка на аудиторията и не можем да се изненадаме от някои особено и основни факти.

През Втората Световна война е логично да открием, че абсолютно всеки руски гражданин изиграва своята роля за спечелването на глобалния конфликт. Голяма част от пионерите също участват във военните действия, като и до днес е малко трудно да потвърдим колко точно са жертвите, но пък ще открием, че мнозина са наградени за своя светъл пример. През останалото време ще открием, че се организират бригади и се извършва най-различен обществено полезен труд.

И не се изненадвайте от експлоатацията им за пропагандната машина. Децата са един особено добър инструмент и до днес продължават да се използват изключително ефикасно – обърнете внимание на Грета Тунберг и всички останали. През 1937 г. ще открием снимки на редица пионери, заснети с противогази, вдъхващи притеснение на зрителя. Причината да се виждат такива снимки е повече от елементарна – младите пионери провеждат учебни тренировки в Ленинград.

Истината обаче е, че освен разкритието на грозното лице на войната, пионерите трябва да играят ролята на пример за сила, да показват колко добре дисциплинирани са и колко бързо могат да се справят при възникването на опасност. И макар началото на тази организация наистина да е вдъхновена от скаутите, СССР е твърдо решен да изкорени всичко, което прави препратки към запада. Обикновено се приемат деца между 10 и 15 години, като те могат да участват в най-различни лагери.

Във възхода на СССР ще открием, че целият Източен блок разполага с пионерски движения, като международното присъствие продължава в Куба, Китай, Мексико и дори Финландия. През 1942 г. се оказва, че играчките са заменени с ръчни гранати, като децата тренирали възможно най-дългото хвърляне на такава от далечно разстояние. По-големите получавали възможност да стрелят с пушки, като това бил един от задължителните предмети.

ValaKotyk

Децата наистина изиграват една специална роля, около 5 милиона са помагали в събирането на реколтата от фермите, защото армията трябва да се храни, а възрастните не са налични, за да помогнат в тази професия. Има назначени за събирането на храна и метали, като между 1942 и 1944 г. са събрани около 134 000 тона материал. Металът по-късно се използва за производството на снаряди и патрони, а и в този момент на сражението е бил повече от необходим на фронта. Една от особените задачи, която най-вероятно днес би нарушила всички възможни етични кодекси, е гробарството. Децата трябвало не просто да надписват гробовете на убитите войници, но и да ги запазят. Понякога трябвало да помнят имената на убитите наизуст, защото нямали с какво да пишат.

Онези, които се озовават зад вражеската линия, такъв например е Валентин Котик, може да се смята за най-младия „Герой на Съветския съюз“. По време на немската окупация в Украйна, Котик се включва в партизанското движение, като тогава е само на 14 години. Два пъти е раняван и получава два медала за редица подвизи, с които по-късно се използва и за пример сред останалите млади.

Пионери можем да открием и до днес в страни като Китай и макар да не е потвърдено – Северна Корея. Децата в Китай се приемат между 6 и 14 години. Самото движение се създава през 1949 г. и далеч не е първото, между 1921 и 1949 г. ще открием, че има различни организации, които споделят една и съща идея – комунистическата.

По време на културната революция в страната ще открием, че пионерите са заменени с малките червени защитници, които практически изпълняват същата роля, но днес отново е върнат стария мотив за пионерите. Според изчисления от 2002 г., броят им е към близо 130 милиона души – популацията на една средно голяма държава.

Снимки: Wikipedia

 

 
 
Коментарите са изключени за Ролята на младите пионери в развитието на СССР и оцеляването през Втората Световна война

Повече информация Виж всички