shareit

Павел Кротов – счетоводителят на Кадиров

| от |

Чечня със сигурност влезе по-сериозно на картата с участието на Кадиров във войната с Украйна. Това продължава да е една от най-бедните страни в света, въпреки помощите от страна на Русия. На фона на всичко това можем да видим, че Рамзан Кадиров никога не пропуска възможност да се представи за богатия диктатор, който притежава някои от най-скъпите породи коне, екзотични животни и често за рождените си дни кани някои от големите звезди на Холивуд. Неговата дъщеря прави различни модни представяния в Париж, а до преди налагането на забрани в Instagram, същият винаги намираше начин да показва бляскавия живот пред своите поданици.

Най-забавната страна на нещата е, че Кадиров винаги твърди, че парите идват директно от Бог. Чеченските висши кръгове не са на същото мирянско мнение. По-голямата част от богатствата се случват с помощта на руския бизнесмен Павел Кротов, който реално играе ролята на брокер, когато дойде време за разпореждане с определени приходи.

При всяка по-интересна сделка, Кротов играе ролята на представител на интересите на Адам Делимканов, член на руския парламент и един от най-силните политици в Чеченската република след Кадиров.

Легенди относно решенията и бизнес заниманията на тези кадри, могат да бъдат открити навсякъде, но някои журналисти успяват да се доберат до тях и да запишат по-интересни корпоративни сделки, както и договорки за закупуването на имоти. Кротов се занимава с въоръжаване на опозицията в Чечня, а междувременно полицията го описва като майстор на най-различни методи за влияние. Всеки път, когато някой откаже на Кротов, следва сплашване и призоваване на по-тъмни сили за действие. Поне това е голямата легенда около тази по-мрачна фигура. Самият той винаги отрича своето присъствие в Чечня и никога не се е занимавал със заплахи, неговата работа била да създава бизнес и по-добри позиции. Самият той твърди, че продължава да е православен християнин и няма никакво място при чеченските елити.

Рамзан Кадиров има близки отношения с Адам Деликханов, който някога през 2009 г. посочва за потенциален лидер на страната след него. Двамата били като братя, следователно с идването на правилния момент, Рамзан бил готов да отстъпи поста. През 90-те години на миналия век, Деликханов е бил най-добрият шофьор на Салман Радуев – известен чеченски терорист, който взима стотици цивилни заложници по време на Първата Чеченска война. Шофьорът сменя позициите през 1999 г. и се насочва срещу чеченските партизани, като дори успява да преживее опит за убийство.

В началото на 2000 г. служи в Министерството на вътрешните работи на Чечня, а след това става първи заместник-министър по въпросите за сигурност. През 2007 г. е избран от Държавната дума – една от най-ниските прислойки в Руския парламент. Там ще покаже и своята красива страна като човек, който обича насилие. Не веднъж въпросният кадър е успявал да удари свой опонент, пропускайки факта, че в политиката се играе предимно с думи, а не с юмруци.

По време на същата битка, от вътрешността на сакото му изпада и златен пистолет, което прави цялата история още по-куриозна. Руските медии, поне в началото на новото хилядолетие, посочват, че Деликханов е бил ангажирна с премахването на врагове на Кадиров, но така или иначе не е изправян пред съда за убийство в Русия. През 2009 г. властите в Дубай го обвиняват за убийството на бивш чеченски генерал. Делимкханов, като член на парламента, присъства и в листа на най-търсените в Интерпол за няколко години, но винаги отрича обвиненията. Те не са в негов интерес. През 2014 г. същият човек е санкциониран от САЩ за връзки с така наречения Братски кръг – известна криминална група.

Защо разказваме за този човек и каква е връзката му с Кротов? През 2010 г. именно Павел работи от името на Деликханов. Всичко започва с Филарет Галчев – милиардер от компанията Евроцимент Груп. Това е най-голямата руска компания за производство на цимент и в един момент е в лоша и не толкова изгодна позиция. Галчев купува малък пакет от акции на бизнеса за 1 милиард долара и се съгласява да го изплаща на вноски от 200 милиона долара.

Плаща първите две сметки на време, а след това пропуска третата. Бившият партньор на Галчев бърза да го даде на съд, но след това се отказва да чака и просто продава останалата част от дълга си с лека отстъпка. Правото да се търсят останалите 600 милиона долара е предоставено от Галчев на Кротов, бизнесмен, който по това време е собственик на малки компании без абсолютно никакъв капитал. Кротов се замесва с тази работа и скоро Галчев намира начин да изплати всичко незабвно. Единствено, което руските медии посочват за въпросния Павел Кротов е, че е представител на Деликханов и не се предоставят други детайли относно неговата биография. Истината е, че по това време Павел Кротов е обвързан с някои от най-силните чеченци в Русия. Четирима души признават, че Кротов е неофициалният представител на Деликханов. Нито един от тях не желае да съобщава имена, както и адреси, поради простата причина, че се страхува за живота си.

Изтеклата информация от Кротов се анализира от експерти като Алексей Шляпожиков, който признава, че информацията е точна, но дигиталния подпис и други детайли са или стари или директно липсващи, следователно той не може да се ангажира, за да предостави 100% гаранция, че всичката информация за Кротов е наистина легална. Голяма част от съдържанието посочва, че Кротов все пак има разрешението на своя партньор да оперира и да взима решения относно руската част от бизнеса. Кротов също така има връзки и с Кадиров. През 2000 г. е замесен с мениджмънт и конструкция на политическата резиденция. Всичко се обсъжда в детайли – от бюджета до самото изпълнение и охраната на сградата.

По настояване на Кротов, подземният бункер трябва да бъде позициониран по-далече от самия парламент и до него да се достига с помощта на специална серия от коридори. Най-важното е, че никой от служителите не трябва да знае къде точно се намира входа на въпросния бункер. В друга информация се посочва, че Кротов възнамерява да направи и няколко диверсии, които да приличат на вход, но реално да не водят до никъде.

Един от работниците, които строят това модерно сдание, по-късно работи и за създаването на имението на Делимкханов.

Кротов отказва да коментира случаи и отношения с чеченския елит, а когато става въпрос за циментената сделка, той продължава да твърди, че всичко се случва с помощта на закона и никой не е ударил и шамар на другия. За съжаление има хора като Яков Ровнер или Ян Ровнер, които не приемат точно толкова чисто цялото действие с Кротов. Ян е известен като един от най-големите собственици на земя и недвижими имоти в град Котелники близо до Москва.

През 2011 г. Ровнер влиза в конфронтация с Москва и води по-сериозни дела относно негова земя, която се намира близо до главния път. Новият кмет на столицата – Сербей Собянин е започнал програма за изграждането на транспортни хъбове и един от комплексите трябва да попадне в територията на Ровнер. Бизнесменът и московското кметство не могат да се разберат относно спецификата на проекта и започват серия от дела.

Ровнер се радва на много силни връзки, съпругата и синът на изпълнителния директор на ФСБ в Москва, са именно негови акционери и мениджъри в определени компании. Преди изобщо да успее да се похвали с тях, същият човек попада под ударите на закона, получава призовка за организирана престъпна група, занимаваща се най-често с измами, но и други престъпления, а преди да се стигне до затвор, Ровнер напуска страната и е обявен за издирване от властите. Главоболията приключват в момента, когато Кротов става неговият бизнес партньор.

Появява се сейшелска фирма с името ПВК Инвестмент, която по изтеклите данни показва, че е негова лична собственост. В последствие през лятото на 2014 г. земята е продадена на друг строител и така се стига до решението с Москва. В един от всички мейли става ясно, че Ровнер пише на Кротов, че по споразумение относно това парче земя, задължението на Кротов е да го премахне от списъка на Интерпол в рамките на 3-7 дни, а след това да затвори и криминалното дело, което се води срещу него. Накрая наистина става ясно, че Ровнер няма никакви обвинения и повече не се издирва от Интерпол. Освен това парче земя, Кротов успява да закупи и други апетитни парцели от империята на Ровнер. Между 2013 и 2016 г. същият руски бизнесмен успява да закупи около 50% от 8 от компаниите на Ровнер и да получи около 40 хектара земя в Котелники и Токарево.

Преди изобщо да се усети, Ровнер осъзнава, че Кротов идва от много по-дълбоки и силни кръгове, следователно няма много място за действие или дори за бягство. Ровнер продължава да твърди, че Кротов е просто изпълнител на Деликханов и когато получи нареждане да работи с един човек, той го прави. Името на въпросния бизнесмен се появява още един път в Централна Азия. През 2014 г. казахстанския милиардер Кенеш Ракишев, синът на бившия министър-председател, получава акции от БТА банка от правителството.

БТА дава заеми с доста богата история. В първото десетилетие от началото на 2000 г. е собственост на друг казахстански милиардер Мукхтар Аблязов, който по-късно е обвинен от президента Назарбаев за кражба и напуска страната. Банката е национализирана за известно време и администрацията започва да търси изгубените милиарди, отплавали в други точки на света. През следващите години Ракишев ще успее да увеличи своя дял и ще започне да трансформира цялата институция, обръщайки внимание на всеки един бизнес на банката. Успява да превърне БТА в инвестиционна компания и мажоритарният ѝ дял е близо 6 милиарда долара.

Част от тази сума на Аблязов е прехвърлена в Русия и включва части от земя, различни проекти за развитие и едно пристанище. Преди Ракишев да влезе в цялата картинка, на хоризонта се задава една много интересна война. Преди Ракишев да се захване с банката, Аблязов използва свои канали, за да разбере, че Рамзан Кадиров има участие в цялата дейност, а Кротов също изпълнява различни поръчки. Кротов, поне по думите на Аблязов, играе ролята на силовата групировка или човекът, който идва да раздаде правосъдие чрез насилие, ако се налага.

Счетоводителят на Аблязов признава, че чеченците са били в атака и са искали средствата на Аблязов да бъдат прехвърлени на Ракишев. Ракишев и Кадиров се познават от 2005 г. и често се появяват на снимки заедно. В един фейсбук пост, Кадиров посочва, че това е много добър и близък негов приятел, който помага на всички чеченци и генерално споделя своите радости и страдания, когато отиде на гости на лидера. Както се досещате, отново играе ролята на брат в цялото голямо семейство на Кадиров и компания.

Руският регистър посочва че пристанище във Витино в северните точки на Бяло море е било върнато на Ракишев, след като Кротов се намесва в поредната акция. През 2015 г. пристанището е закупено от Витино Мениджмънт и после се прехвърля на части обратно в БТА.

Сбственик на Витино Мениджмънт се оказва Дмитри Шивков. Неговата сестра е Яна Шивкова, която работи като актриса и изненадва в появата си в руски сериали като „Бригада“. Очевидно подземният свят не е бил само някаква форма на реакция в този случай. Шивков също помагал на Кротов в някои бизнес сделки, поне това показва изтеклата кореспонденция.

Освен горните активи, Кротов закупува през 2018 г. два големи завода. Червеният октомври – стоманен завод във Волгоград и Златоуствска Електрометалургична централа в Челибянск. Предишният собственик Дмитри Герасименко е успял да се вкара в неприятности. Червеният октомври е успял да банкрутира, а той твърди в интервю, че някакви непознати хора са се опитали да го превземат. Опитва се да спре настъплениет на изненадващите гости, но накрая е осъден за измама и бърза да напусне страната. Близки до Герасименко по-късно разказват, че Кротов се появява от нищото и предлага своите услуги, за да реши проблемите поне с фабриката в Челибянск. Руският регистър по-късно показва, че същият собственик е прокси, неизвестна фигура, която притежава още 200 компании. Кротов присъства там само като президент на компанията, но е посочен в уебсайта.

Един от важните въпроси в този случай е: до какви размери се развива силата на Кротов? Отговорът се крие в една от най-престижните юридически кантори в Москва и Санкт Петербург. „Егоров Пугински Афанасиев & Партньори“ е известна с факта, че е основана от състудент на Владимир Путин от университетските години – дори тези хора са имали неприятни срещи с въпросния.

Фирмата представлява една от страните, които попадат в конфликт, когато се заговаря за рибарския гигант Карат. През 2003 г. един от собствениците – Александър Тугушев ще отиде да продаде своите части от холдинга, а в друга версия се твърди, че я предава на външен мениджър, който да я ръководи. По-късно е обвинен в измама и осъден на няколко години в затвора. След неговото освобождаване, Тугушев настоява да получи обратно своите дялове, което създава една дългогодишна битка с Витали Орлов – другият основател на компанията, чийто интереси се представляват от адвокатската кантора в горните редове.

Кротов посещава адвокатската кантора повече от веднъж и настоява Орлов да върне дяловете на Тугушев. Въпросният джентълмен пристига с личност на име Артем Бегун, бизнес партньор на Иля Трабер – бизнесмен от Санкт Петербург, който често се описва като един от големите мафиоти на града и носи прякора „Антикваря“. При една от всички визити, Бегун напомня, че Адам Делимкханов използва картечници, за да решава проблемите си и никога не оставя подобни престъпления без наказание. В жалбата, която по-късно е разгледана от ФСБ, разследващите посочват, че Бегун и Кротов са упражнили натиск срещу юристите и са били готови да се разправят с насилие, както и да замесят кадри от високите кръгове на организираната престъпност, за да получат възмездие. Въпреки опитите и на двамата, кантората не се поддава на подобен натиск и делото се прехвърля в лондонски съд.

Кротов продължава да отрича подобна афера и твърди, че никога не е бил намесен в подобен диспут. Никой не знае какви точно са успехите на Кротов, но за да се избегнат всякакви записи и изтичане на компромати, същият човек често води своите срещи в сауната, където никой не може да скрие никакви устройства. Въпреки твърденията, че е скромен бизнесмен, основното му возило е поръчков Rolls-Royce. Кротов и неговата съпруга притежават вила в Рублевка близо до Москва, където подобни имоти се оценяват на сумата от 8 милиона долара. Към други активи, семейството разполага с 300 квадратни метра апартамент в Москва на стойност от 3.5 милиона долара и още два други апартамента в САЩ на стойност от 3 милиона долара. В кореспонденцията, която изтича в интернет, брокерът разполага с имот в Париж за 6 милиона евро и още един в Кан на Френската ревиера за около 1 милион евро.

Освен паричните средства, мнозина подозират, че господинът използва дипломатически имунитет в страната си, но към това се радва на служба в посолството в Гренада, където работи като търговско аташе.

Самият той се представя като специалист с опит в корпоративните сделки, като това му занимание е било ангажираност за последните 25 години. Интересното е, че Руското външно министерство посочва, че няма никаква информация за Кротов и не го е изпращала с този статус в Гренада. Той самият отказва да коментира своите работи с правителството на същата страна.

 
 
Коментарите са изключени за Павел Кротов – счетоводителят на Кадиров

Повече информация Виж всички