shareit

Мистериозен, нов „доматен грип“ се разпространява сред деца

| от |

Изследователи в Индия бият тревога, за да ни обърнат внимание на една, по техните думи, „нова“ болест, наречена „доматен грип“ или „доматена треска“, която причинява червени мехури, които могат да се увеличат до размера на малък домат. Причината за заразната болест в момента е неизвестна, но някои изследователи подозират, че може да е свързана с други болести, за които е известно, че се разпространяват в същия район.

В списание Lancet Respiratory Medicine, тримата изследователи пишат, че над 100 деца на възраст под 5 години са се разболели от инфекцията в индийските щати Керала и Одиша. Откакто е идентифицирано за първи път на 6 май в района Колам в Керала, за заболяването се съобщава и в редица други села в щата, както и в град Бхубанешвар в Одиша.

Твърди се, че децата с доматен грип изпитват редица грипоподобни симптоми, включително треска и болки в тялото, но най-забележителната характеристика е „обрива от червени, болезнени мехури по цялото тяло, които постепенно се увеличават до размера на домат.“

В доклада се казва, че болестта е „много заразна“, въпреки че изглежда не е животозастрашаваща и е сравнително лека, с продължителност от 7 до 10 дни.

„В момента изглежда, че вирусът е лек и изчезва от само себе си, но повечето хора, които са имали тази инфекция, са много млади и всъщност не знаем какво може да се случи при имунокомпрометиран човек или дали се разпространява и при възрастни хора. В момента той все още е изолиран и не изглежда да се е появява извън Индия“, каза в изявление професор Васо Апостолопулос, автор на изследването и ръководител на групата по имунология и транслация в университета Виктория.

Доматената треска се диагностицира, след като с тестове се потвърди, че инфекцията не е денга, чикунгуня, вируса Зика, вируса варицела-зостер или херпес. Въпреки това, както посочва проучването, симптомите биха могли да бъдат свързани с други заболявания, за които не се тества, включително т. нар. болест „ръка, крак, уста“ (причинена от коксаки вирус A16 или от ентеровирус 71).

Подробностите за болестта иначе са доста оскъдни. Докато обществените здравни органи следят разпространението на случаите, учените тепърва ще изолират и анализират патогена, което е абсолютно жизненоважно, ако искаме тази мистериозна инфекция да бъде напълно разбрана и контролирана.

Докато не стане известно повече, учените казват, че местните хората трябва да запазят спокойствие, но и да бъдат предпазливи.

„Не е ясно дали тези огнища са причинени от един вирус или повече от един вирус. Следователно е необходимо спешно лабораторно изследване и генотипиране на всеки идентифициран вирус, за да се потвърди дали доматената треска всъщност е нов вирус“, коментира Ашли Куигли, старши научен сътрудник по глобална биосигурност в института Кърби към Университета на Нов Южен Уелс, който не участвам в изследването.

„В светлината на пандемията от COVID-19 свръхбдителността и подобряването на техниките за наблюдение и докладване на случаи може да уловят повече инфекции, но дългосрочните ефекти от пандемията могат да доведат до увеличаване на заболяванията у хората с вече отслабена имунна система и затова трябва да бъдем предпазливи, докато не стане известно повече за тази инфекция“, добавя Куигли.

Всеки случай, пациентът трябва да бъде изолиран за 5 до 7 дни след началото на симптомите, „за да се предотврати разпространението на инфекцията на други деца или възрастни“. Правилната хигиена и хигиенизиране на околните нужди и среда, както и възпирането на заразеното дете да споделя играчки, дрехи, храна или други предмети с неинфектирани деца, се определят като най-добрите решения за превенция.

Все още не са налични антивирусни лекарства или ваксини за доматения грип и изследователите препоръчват лечения, подобни на тези при чикунгуня, денга и болестта ръце, крака, уста – изолация, почивка, много течности и гъба с гореща вода за облекчаване на раздразненията и обривите.

Необходима е поддържаща терапия с парацетамол за треска и болки в тялото и други симптоматични лечения.

 
 
Коментарите са изключени за Мистериозен, нов „доматен грип“ се разпространява сред деца

Повече информация Виж всички