shareit

Милиардите на Уорън Бъфет могат да бъдат разпределени между всички деца по света

| от |

Хората не са много добри в разбирането на големи числа. Ето защо, когато обясняват статистически данни като броя на цифрите, до които е изчислено числото пи, или колко милиарда тона лед са били изгубени за една година в Гренландия, авторите често прибягват до по-„човешки“ сравнения от реалния свят като еквивалента в оризови зърна или футболни стадиони.

Например: знаете ли, че Уорън Бъфет е толкова богат, че може да си позволи да даде на всяко дете на Земята 43 долара и пак да му останат половин милиард долара? Звучи невероятно, нали? Да… но може би ще се случи.

OmahaKiewitPlaza

Кеуит Плаза, където се намират офисите на Berkshire Hathaway

Това е доста голямо „може би“, ако трябва да бъдем честни – но според скорошно изследване на Wall Street Journal, един възможен план за състоянието на милиардера и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway след смъртта му е то да бъде разпределено в световна детска спестовна банка. Точните подробности все още не са известни, но един бивш служител във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс – която е определена да наследи по-голямата част от парите на Бъфет – казва на изданието, че така всяко дете може да получи хиляди долари.

Това е предложение, което може да има огромни икономически последици. Бебешките облигации имат потенциала да премахнат икономическото неравенство и да облагодетелстват цели поколения – според едно проучване от 2019 г. те „значително стесняват неравенствата в богатството, като същевременно подобряват позицията на нетните активи на младите хора и облекчават концентрацията на активи.“

На фона на някои други милиардери, които се оплакват от намаляващата раждаемост, това може да помогне и за други проблем: приблизително двама от всеки петима души, които нямат деца, но ги искат, посочват непосилно високите разходи за живот като причина за техният избор.

Ако докладите на WSJ са точни – което, трябва да се отбележи, Бъфет отрича – това безпокойство може да бъде облекчено. „Ако вземем 100 души да представляват Съединените щати и 100 долара да представляват богатството им, 40 долара ще отидат само у един човек“, казва Наоми Зевде, автор на проучването от 2019 г. „Още 40 долара ще бъдат в следващите 9. Така остават около 20 долара да се разпределят между останалите 90 американци… стотинка тук, стотинка там.“

Бебешките облигации обаче „ще намалят недостигът на пари на следващото поколение“, пише Зевде.

В зависимост от това как се разпределят парите – не знаем дали Фондация Гейтс има предвид фиксирана сума за дете, или тя ще е пропорционална по някакъв начин на доходите, или нещо съвсем друго – парите може да отидат донякъде за справяне с расовото неравенство в страни като САЩ или по целия свят.

Засега обаче просто ще трябва да изчакаме и да видим. Тъй като богатството на Бъфет е обвързано с инвестиции, все още има време портфолиото му от милиарди долари да нарасне.

А може би най-добрата новина за децата е, че той иска парите му да бъдат похарчени възможно най-бързо – в рамките на 10 години – така че не би трябвало да чакате твърде много, ако имате дете.

P071811PS-0254 (5951720542)

Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, е един от най-успешните инвеститори в света и има нетна стойност от над $113 милиарда към юни 2022 г. което го прави петият най-богат човек на планетата.

Бъфет е роден в Омаха, Небраска, и развива интерес към бизнеса и инвестирането още на млади години, като в крайна сметка постъпва в училище Уортън към Университета в Пенсилвания през 1947 г., преди да се прехвърли и да завърши Университета на Небраска на 19. След това завършва и Колумбийското бизнес училище, където се формира неговата инвестиционна философия около концепцията за инвестиране на стойност, въведена от Бенджамин Греъм, негов ментор. Той посещава Нюйоркския институт по финанси, за да се фокусира върху икономиката и скоро след това започва различни бизнес партньорства, включително едно с Греъм. Той създава Buffett Partnership, Ltd през 1956 г., която придобива фирма за производство на текстил, наречена Berkshire Hathaway, приемайки нейното име, за да създаде диверсифицирана холдингова компания. През 1978 г. Чарли Мънгър се присъединява към Бъфет като заместник-председател.

 
 
Коментарите са изключени за Милиардите на Уорън Бъфет могат да бъдат разпределени между всички деца по света

Повече информация Виж всички