shareit

Любопитни факти „от кухнята“ на Ватикана

| от chronicle.bg, по The Week |

Ватикана може да наброява по-малко от 1000 жители и да се простира само на половин кв. км. земя, но това не му пречи да разполага с много висок бюджет и невероятно сложна история.

Разбирането и осмислянето на тази история изисква гмуркане във вековната история на това религиозно място и многобройните писания за него.

Освен редицата забележителности, които виждаме на пръв поглед, когато влезем в тази земя, Ватикана пази своите издържани във времето традиции, някои от които не са толкова популярни. Ето десет любопитни факта от „кухнята“ на Ватикана.

Екзорсизмът

Бодлер е казал някога, че „най-добрият трик, който дяволът някога е устройвал, е да обеди хората, че той не съществува“. Но във Ватикана той все още се смята за напълно жив. Покойният Папа Йоан Павел II лично извършва три ритуала на екзорсизъм по време на управлението си, а папа Бенедикт XVI дори разширява обхвата на екзорсизма, спонсориран от католическата църква, в световен мащаб. На практика, отец Габриеле Аморт, главният екзорсист на църквата, твърди, че освобождава над 300 демона годишно от своя офис във Ватикана. А освен това има около 350 екзорсисти в Италия, които работят от името на римокатолическата църква. Отец Габриеле също така учи епископите как да различават сатанинското присъствие от психичните разстройства. Според него един от начините да се разпознаят страдащите от първото е, че те получават пристъпи при вида на светена вода и кръст.

Какво се случва с престъпниците

С около 1,5 престъпления на глава от населението, Ватикана е едно от местата с най-висок ръст на престъпленията. Но това не означава, че кардиналите си слагат черни маски и ходят да обират банките. Просто туристическите тълпи са рай за джебчиите. Ситуацията е усложнена и от факта, че Ватикана не разполага със затвор и има само един съдия. Затова повечето престъпници просто са съпровождани до границата с Италия като част от спогодба между двете страни. Законодателството на Ватикана е базирано на италианското с някои разлики, касаещи развода и абортите. Наказанията във Ватикана (главно за джебчийство в безмитните магазини) обикновено се състоят в забрана на лицето да стъпва на територията на страната. Но не всички престъпления са свързани с кражба. През 2007 г. Ватикана произнася първата присъда за притежание на наркотици, след като е открито известно количество от наркотика в бюрото на служител.

Най-страшните признания

Има такива грехове, които са прекалено тежки дори за епископите. На отците е разрешено на изповядват грехове като убийства, но има пет гряха, които изискват опрощение само от Върховния съд на Апостолическия подпис. Този орган съществува през последните 830 години, но едва през 2009 година членовете му държат пресконференция, на която обсъждат дейността си.

Три от петте гряха засягат духовенството. Ако си свещеник, който издава признанията на изповядващите, ако си свещеник, който предлага опрощение на собствените си сексуални партньори, и ако си извършвал аборт и искаш да станеш свещеник – това са случаите, при които случаят трябва да се разглежда от Върховния съд. Другите два гряха засягат всички. Първият е да не уважаваш Причастието. Това е така, тъй като католиците вярват, че хлябът и виното олицетворяват тялото и духа на Исус Христос. Богохулството спрямо тях, е богохулство спрямо Христос. Другият грях е опит за убийство на Папата.

Можеш да четеш пощата на Папата

Тайните архиви на Ватикана не са толкова тайни откакто Папа Лъв XIII позволява посещения там от 1881 г. Днес те са дори още по-достъпни. Посетителите са свободни да се докоснат до кореспонденцията на всеки папа през последните 1000 години. Въпреки това има една уловка. Гостите трябва да знаят точно какво търсят. Библиотекарите забраняват да търсите нещо в 52-те мили от рафтове с архиви.

Едно от най-известните писма е това от Хенри VIII, в което той моли за анулиране на брака му с Катрин от Арагон. Папа Климент VII отказва да уважи молбата на владетеля. Въпреки това Кралят на Англия се развежда и после се жени за Ан Болейн. Това води до разваляне на отношения между Рим и английската църква.

Ватикана е охраняван от най-добрите швейцарски бодигардове

Днес Швейцария може да не влиза във военни конфликти, но в средата на миналото хилядолетие тя е била непобедима военна сила. Швейцарските армии са били известни със своите оръжия и сухопътни войски. След като Папа Юлий II става свидетел на техните умения в битка преди 500 години, той взима няколко воина за свои лични бодигардове. От тогава до сега швейцарските войници се заклеват във вярност към Папата. По време на обсадата на Рим например, през 1527 г., мнозина от тях умират, докато опитват да подсигурят бягството на Папа Климент VII. Към момента тази практика все още продължава да е актуална.

Ватикана и Мафията

Всички фенове на „Кръстникът“ знаят за сделката в третата част на филма, където Ватикана и мафията уговарят убийството на папата. Дори това да не е базирано на истинска история, има мрачни периоди от историята на страната, които твърдят за подобно сътрудничество. Сутринта на 28 септември 1978 г. папа Йоан Павел I е намерен мъртъв в леглото си, едва 33 дена след стъпването му в длъжност. Ватикана твърди, че смъртта е следствие на инфаркт, но аутопсия така и не е извършена. Четири години по-късно президентът на Ватиканската банка, отец Пол Марцинкус, подава оставка след като на повърхността излизат връзките на банката с мафията. Като резултат, банката е длъжна да изплати 200 млн. долара на своите вложители. Марцинкус така и не е обвинен, и въпреки че името му е замесено в няколко мистериозни смъртни случая, той получава убежище в САЩ и умира в Аризона 16 години по-късно.

Папата няма заместник

Щом някой от кардиналите е избран за папа, той се приема за глава на римокатолическата църква и земен пратеник на Бога до края на живота си. Такъв беше случаят до преди 6 години, когато папа Бенедикт XVI доброволно се оттегли. Преди него, последната абдикация на папа е била преди 500 години. Това обаче е голямо изключение от правилото, тъй като дори папи в напреднала болест остават на поста си. Това означава, че дори да е неспособен да изпълнява задълженията, както е случаят в последните години на папа Йоан Павел II, той не бива да се оттегля. Какво се случва тогава? Някой от кардиналите поема задълженията на папата, но никой не е упълномощен да провежда церемонии. Така че много от мероприятията остават неизпълнение, докато папата се възстанови или не почине и друг заеме мястото му.

Икономика, базирана на вярата

Ватикана има нужда то стотици милиони долара бюджет, за да функционира. Основните разходи са за международните представителства, плащане посещенията на папата, поддръжка на катедрали и дарения към училища, църкви и здравни центрове. Откъде идват тези пари? Католиците внасят пари в своите местни църкви и събират от около 100 млн. годишно за Ватикана. Но това не е единственият източник на доходи. Голяма сума произлиза от продажбата на книги, входни такси за музеите и сувенирни стоки. Но дори това не е било достатъчно в определени моменти. През 2007 г. държавният дълг на Ватикана е 13, 5 млн. долара. Проблемът частично се дължи на обезценяването на американския долар, довел до по-малка покупателна способност. Друг спомагащ фактор е бил погрешният ход на папа Бенедикт XVI да промени съдържанието на официалният вестник на Ватикана, L’Osservatore Romano. С цел да увеличи тиража, той моли редактора на вестника да го направи по-масов, като отразява всякакви новини, а не само религиозни такива.

Банкоматите на Ватикана са на латински

Ватиканската банка е единствената в света, която позволява да изберете опция „латински език“, когато теглите пари от банкомат. Това е едно от действията с цел да се поддържа жив този език. Папа Бенедикт XVI е особен привърженик на идеята и дори е използвал този език в неформалното си общуване.

Във Ватикана функционира специална организация, посветена на латинския език. През 2003 г. тя дори публикува съвременен речник, в който са включени латински еквиваленти на някои съвременни изрази и думи: „час пик“ (rush hour – tempus maximae frequentiae) и „миялна машина“ (dishwasher – escariorum lavatory).

 
 
Коментарите са изключени за Любопитни факти „от кухнята“ на Ватикана

Повече информация Виж всички