Кражбата на самоличност е едно модерно престъпление – пригответе се за кредити, които никога не сте теглили

| от |

Нашата идентичност и лични данни ще останат единственото доказателство, че сме съществували. Странно е, че днес един човек може да помисли, че ако ги поставя на лист хартия, може да инициира някакво по-сериозно действие, сякаш още се намираме в 50-те години и всичко беше аналогово. Странно или не, днес има поне няколко кампании, които събират лични данни и след като законово и конституционно не могат да направят абсолютно нищо, следващият голям въпрос ще бъде: какво ще се направи с тази информация?

През последните години ще открием, че има много случаи на кражба на идентичност, все пак един подпис, три имена и ЕГН ще са напълно достатъчни за създаването на сметки, за тегленето на кредити и още много други. Следователно не трябва да се изненадваме от факта, че в един момент може да има много попарени от идеята на един човек. Все пак не трябва да забравяме, че последният път, когато НАП беше пострадал от хакерска атака, личната информация на 2/3 от работещите в страната се озоваха с публична информация в интернет. Нещо още по-странно е, че сега тази информация се дава доброволно, но нека помислим какво се случва, когато недоброжелатели решат да се възползват от престъплението – кражба на идентичност.

Дейвид Матю Рийд и Марк Хайли решават да се представят за личните асистенти на Деми Мур. Те съобщават, че дамата е изгубила своята безлимитна кредитна карта, издадена от American Express и изискват нова да бъде издадена незабавно. За целта показват номера на социалната ѝ осигуровка, както и друга лична информация, която откриват в интернет, използвайки тази информация, настояват за издаването на нова карта. Един от двамата отива до банката и прибира кредитната карта. След като показва дори копие на личната карта на звездата, ситуацията ескалира още повече.

Банката предоставя картата и Рийд се впуска в яростно пазаруване, като в рамките на 5 седмици пазарува в най-луксозните магазини на Ню Йорк. Не пропуска да мине през Nordstrom, Apple, Boomingdales и още много други. Заловени са по особено глупав начин, използват и своите лични кредитни карти, като камерите ги заснемат в един от магазините. Хайли е осъден на 14 месеца затвор и трябва да плати сумата от 52.670 долара, които са били дадени като капаро по-рано за Mercedes-Benz. Докато тези двама бандити са били достатъчно хитри да използват парите на богати личности, останалите не са чак толкова благородни и не се радват на духа на Робин Худ.

Турхан Армстронг е осъден през 2017 г. след като успява да открадне 3.3 милиона долара, използвайки откраднати самоличности. Той използва номерата на социалните осигуровки на деца и хора, които са напуснали САЩ. Понеже родителите наблюдават осигуровките и кредитния рейтинг на своите деца извън страната, не очакват, че някой друг е закачен в системата. Информацията бързо достига до Турхан, който използва точно тези данни, за да натрупа своето богатство. С тази информация тегли множество кредити в страната, сдобива се с кредитни карти, банкови сметки, създава си офшорна сметка, закупува къщи и автомобили.

Полицията открива дупката в системата, когато се оказва, че Армстронг не подава абсолютно никакви данъчни декларации за периода от 2009 до 2017 г. и въпреки това има редица имоти в Джорджия, Флорида и Нортридж. По време на разследването става ясно, че са издадени фалшиви лични карти, кредитни карти и нови социално осигурителни номера.

През 2020 г. Армстронг е обвинен за 51 обвинения за кражба в особено големи количества, измама, пране на пари и кражба на самоличност, за тези дела се озовава в затвора за около 21 години. Наредено му е да плати и сумата от 3.3 милиона долара и се налага да се откаже от домовете си, за да може да плати глобите, които са натрупани.

Кенет Гибсън работи като IT специалист в огромна софтуерна компания от 2012 до 2017 г. Неговата професия позиция в компанията му дава достъп до информацията на хиляди служители и клиенти, които той използва. Гибсън стига до там, че създава специална компютърна програма, която официално да отваря сметки в PayPal и да използва имената на клиенти и служители. Със създадените профили ще кандидатства за различни кредити и ще създава нови сметки. Във времето успява да контролира повече от 8000 сметки. За да не бъде заловен, Гибсън използва и върти много малки суми от една сметка в друга.

Най-вероятно и сега нямаше да знаем, че съществува, но Гибсън става сериозна лакомия и започва да тегли пари от банкомати и в един момент иска от PayPal да му изпрати и чек. Всичко това стига до ушите на полицията. След издаване на присъда за 4 години и надзор за още 3 години, Гибсън трябва да плати сумата от 1 милион долара в компенсация и да продаде всичките си придобивки, които са на стойност 3.5 милиона долара, които е откраднал.

Да се открадне самоличност не е толкова трудна задача, особено след като в днешно време има достатъчно хора, които са готови да го напишат на лист хартия и дори да не се замислят къде точно отива. Най-голямата грешка в тази игра ще е кражбата на някоя по-сериозна и известна личност. Това може да е директорът на ФБР, директор на друга служба и други популярни герои. Луис Флоурс Джуниър прави точно това и дори замесва майка си. 19-годишния Луис звъни на American Express и заявява, че е Ким Кардашиян, сменя социалния ѝ номер и адрес на своя и след това чака да получи картите ѝ.

American Express стават много подозрителни и се обаждат във ФБР. Разследването води следите точно до тях. Полицията открива, че Луис разполага с флашка, на която стои личната информация на звезди и политици, включително Мишел Обама, Бил Гейтс, Парис Хилтън и Джей Зи. Освен личната информация, Луис разполагал дори и с броя кредитни и дебитни карти. По-късно дори директора на ФБР ще започне да води дело срещу майка и син, след като разбира, че неговата информация е била продавана. Луис е осъден на 3 години и половина затвор, докато майка му е на 3-годишна пробация.

Какво е общото между всички истории? Това са хората, които споделят своите лични данни и нямат представа къде точно могат да бъдат открити. Предоставянето на тази информация е от особено значение, както в интернет, така и в хвърчащи листове.

 
 
Коментарите са изключени за Кражбата на самоличност е едно модерно престъпление – пригответе се за кредити, които никога не сте теглили

Повече информация Виж всички