shareit

Колко пари са били инвестирани като помощи в Афганистан и какво се случи с тях

| от |

Не е тайна, че правителството на Афганистан получава сериозно икономически помощи, докато американската армия е налична в страната. В следствие на всички познати събития и обръщането на статуквото, Афганистан трябва да се оправя напълно самостоятелно. Какво обаче се случва с всички милиарди, които САЩ завещава. С този въпрос е натоварен и Мохамед Кадам Шах, който работи като професор в университета в Сиатъл и през последните няколко години се занимава с развитието на страната и предоставянето на неограничен финансов ресурс, достатъчен, за да се изплатят дълговете на една средно-голяма страна. Нека обърнем внимание какво точно са получили афганистанците.

Според професора, сумата се движи около 150 милиарда долара, които идват под формата на помощ, но не за военни цели, а след това ще открием, че сумата от всички останали съюзници и организации дори не може да се изчисли. За две десетилетия парите са насочвани в образование, здраве и реформи. Създават се болници, пътища, училища, язовири и други по-сериозни строителни проекти. Благодарение на финансирането, Афганистан отбелязва рекорд при потока на нови ученици. От 900 000 хиляди в началото на 2001 г. ще открием, че те достигат 9.5 милиона през 2020 г.

С помощта на помощите са построени около 20 000 начални училища и редица допълнителни университети, като през 2001 г. са приети около 7000 души и броят им става 200 000 през 2019 г. През 2001 г. няма нито едно момиче в училище, но през 2019 г. успяват да станат 54 861. Учебната система показва и скок от 39% на жените. С помощта на здравната система, по-голямата продължителност на живот се увеличава с поне две десетилетия и смъртността се измества до 64.8 години. Реформата в правителството също не може да бъде пропусната, страната приема нова конституция през 2004 г. и дори опознава либералната демократична система, която до някаква степен се опитва да наложи и човешките права. За този период се провеждат цели три избирателни кампании, както и президентски избори, но сякаш всичко минава под радара.

Афганистан осиновява редица закони за образованието, здравето, бюджета, миньорското дело, правата на жените и правото на контрол над земята и още много други. Освен това се монтират и соларни панели, които да генерират електричество, поставят се пречиствателни станции за питейна вода и очевидно инвестицията може наистина да се отплаща за известно време. Какво обаче се обърка, това е въпросът за милиони, простете, милиарди долари. В много отношения експертите, предоставящи тази помощ, никога дори не дискутират къде да се насочат помощите. Мнозина виждат, че парите, колкото и да са, не винаги ще бъдат изпратени на правилното място. Както се случва с концертите Live Aid, които вместо за храна, са пренасочени директно за закупуването на оръжие.

Според професора, посочен в горните редове, проблемът никога не е бил в парите, а в употребата им. Първите избори през 2001 г. веднага дават всичката власт на президента, а той насочва към администрацията и скоро след това започват добре познатите измами. Количеството приходи, които идват, както и липсата на разписки, създава едно поле за корупция, което издържа до тази година. В резултата на всичко това, хората, които напуснаха страната, най-накрая бяха по-богати, отколкото целия Афганистан и получиха достатъчно средства, за да живеят на далеч по-добри места.

И след като една страна няма никакви приходи, но икономика за около 20 милиарда долара, можем да бъдем сигурни, че помощите не винаги са стигали до правилното място. Следователно единственият полезен ход е спирането на каквито и да е било помощи. Преди обаче да видим как ще работи новото правителство, талибаните получават зелена светлина да сложат край на всичко, което някога е успяло да работи. Единственият проблем е, че новите хора изобщо нямат представа как да се справят със завещанието и много бързо същите проблеми започват да се появяват, сякаш приходи никога не са били насочвани към Афганистан. Икономическите помощи трябва да предоставят някаква ефективност в дългосрочен план. За съжаление след промяната и инвеститорите се редуцират, като на този етап е ясно, че само САЩ запазва правото си да изпраща средства за хуманитарни помощи, като тук има едно условие – пари ще има, докато се спазват и уважават човешките права. В случай на терористична активност, всички форми на помощ ще бъдат официално прекратени.

На този етап е известно, че няма нито една жена в новия кабинет и вече има доклади, че хората от Хазара са спрели да изпращат своите дъщери на училище. С новата власт всички хора от администрацията успяват да избягат. Единствените на тази територия са норвежци, червеният кръст и докторите без граници. През август тази година са спрени помощи на стойност 9 милиарда долара. По същото време ЕС също прекратява помощите. Световната банка наблюдава прекъсване на редица канали за захранване на касата, следователно трябва да открием какво наистина се случва след това.

На 13 септември 2021 г. Агенцията за международно развитие казва, че ще плати сумата от 64 милиона долара за хуманитарни помощи, като използва НПО-та и агенции на ОН, но и до този момент талибаните не потвърждават наличието на каквито и да било средства. През октомври ЕС заявява, че ще плати 1 милиард евро със същите мотиви. Пакистан и Китай също предоставят помощи на няколко страни, като в това отношение дори Катар получава такива. В момента Китай, Пакистан, Русия, Иран, Индия и други бивши съветски републики смятат да подкрепят правителството на талибаните. Дори и към този момент, никой не може да види някаква форма на управление, която да се приеме за официална.

Имаме налични няколко групировки, които сформират някаква организация, но нищо повече от това. В момента новите управници нямат парите, за да спечелят доверието на обществото, но ако гледаме какво се случва, това дори не са основните цели. Афганистан има достатъчно ресурси, които биха балансирали икономиката и може би точно това е причината за толкова силно ухажване, но проблемът е, че скоро няма да видим избори, няма да видим и развитие. Количеството безработни става все по-сериозно.

В момента около 14 милиона афганистанци имат проблеми с откриването на храна, а в близкото бъдеще това ще продължи да се случва. Уницеф е на мнение, че бъдещите планове ще бъдат замразени. Предстои да видим какво идва през следващите години, ако ситуацията не се промени и през следващите месеци.  

 
 
Коментарите са изключени за Колко пари са били инвестирани като помощи в Афганистан и какво се случи с тях

Повече информация Виж всички