Китайският създател на ваксината против коронавирус паднал от покрив на институт

| от |

Измина известно време от последната пандемия и мнозина все по-често се опитват да разберат произхода на въпросния вирус и аномалията да започне да се предава от животни върху хора. Има редица интересни теории по темата, които включваха използването на био лаборатории, най-различни други провалени експерименти, атентат и дори заговор на световния ред.

За съжаление е сигурно, че в следващите 50 години ще е почти невъзможно да разберем какво наистина се е случило. Ако пандемията се е родила от лаборатория, както посочват личности като бившия американски президент на САЩ – Доналд Тръмп, то ще трябват сериозни и безусловни доказателства, с които да се подкрепи въпросната теория.

Тъй като подозираме, че подобни разкрития, дори и да ги има, най-вероятно ще бъдат добре прикрити или ще останат секретни поне 50 години (такъв е законът в САЩ), може би става въпрос за още една конспирация или за истина, която трябва да се скрие под килима. Преди да продължим, посочваме, че това е поредната теория, която идва от бившата администрация на Тръмп, същата беше многократно критикувана и осъждана за разпространяване на фалшива информация. Изборът дали да се доверите на нея или не, остава само и единствено за вас, но ето какво споделя д-р Робърт Кадлец, който е бил един от официалните епидемиолози по време на пандемията.

Той продължава да твърди, че вирусът най-вероятно е успял да напусне лабораторията в Ухан, благодарение на китайския военен учен Жоу Юсен, който по това време се е занимавал с много рискови експерименти, включващи животни. Д-р Юсен е работил върху създаването на SARS ваксина, но не е известно дали е била за хора или за животни. Бил е ангажиран през лятото и есента на 2019 г. През февруари 2020 г. д-р Юсен успява да патентова специална covid ваксина, докато мнозина подозират, че е работил върху нея от месеци.

Само 3 месеца след подаването на патент, ученият умира мистериозно, след като пада от покрива на института. Д-р Кадлец вярва, че точно при изследванията на Жоу е имало инцидент и вирусът е напуснал лабораторията, коствайки една глобална пандемия. Емблематичният стил на падане през прозореца, падане от покрива или задушване с газ, започна да се забелязва все по-често в Руската федерация. Нека не забравяме, че дори руският изобретател на коронавирус ваксината беше открит мъртъв в дома си, а причината за неговата смърт е неуспешен опит за обир.

Д-р Кадлец също не може да докаже теорията си, просто няма достатъчно доказателства, но се изненадва за краткото време и бързата методика на китайските изследователи. Жао патентова своята ваксина на 24 февруари 2020 г. – само месец след затварянето на Ухан. Научният свят е категоричен, че това време е твърде кратко за създаването на ваксина, при това с толкова малко време за разглеждане на статистика и отклонения на самото заболяване. Това означава, че Китай са работели поне няколко месеца, за да имат правилната посока или поне представа за действието на коронавирус и неговото предотвратяване.

Кадлец работи в американската програма за създаване на ваксина, като на екипът му са необходими около 9 месеца за откриването на отговор. Републиканците не спират да вярват, че коронавирус е особен експеримент, който излиза извън контрол. През последните месеци от пандемията се раждаха всякакви версии и теории, но винаги оставаха в мистиката. Тази версия се струваше доста странна на мнозина, но в последствие стана ясно, че дори ФБР разглежда подобен сценарий, макар и да е трудно за една американска агенция да разследва каквото и да било на територията на Китай. По мнението на Кадлец, лабораторията е имала две изтичания на заразата – първото се е случило през 2019 г. по време на експеримент на Юсен, но е било овладяно на време, докато втората е коствала глобалната пандемия на човечеството.

Докладите от работата на въпросния военен професор посочват, че експериментите с ваксина са започнали през есента на 2019 г. и точно тогава започва и повишаването на случаите в Ухан. Кадлец е човек, който няколко пъти е напомнял на САЩ, че финансирането на рискови операции и изследвания ще доведе до повторна пандемия. Американският учен няколко пъти посочва, че САЩ изпраща средства чрез различни грантове до лаборатории за финансиране на определени изследвания. Едно от тях е именно към лабораторията в Ухан, а притокът на средства може да се проследи от 2014 до 2020 г.

Кадлец отказва да приеме мнението на д-р Антъни Фаучи, който определя въпросната пандемия като логична стъпка и следствие на лоша хигиена, но не и като провален лабораторен експеримент. Кадлец смята, че това е била логична стъпка, тъй като колегата му е трябвало да свали напрежението и погледите към Китай. Търсенето на истината продължава и за републиканците е важно да се посочат фактите, без значение какви са.

Проблемът е, че ако САЩ, а и не само, продължават да финансират подобни експерименти, то шансовете за следваща пандемия не могат да се смятат за малки, а за напълно възможни и точно толкова опасни. Изследването на опасни патогени не е практика от днес. Парите могат да купят всичко, включително и това. Кадлец заявява пред американски ефир, че теорията за прескачането на един вирус от животно на човек, се приема почти веднага, но всеки с друго мнение се е превърнал в конспиратор.

Други учени като д-р Кристиян Андерсън – датски учен и еволюционен биолог, посочват, че подобна аномалния може да се случи, на шансовете да стане с толкова устойчив и уязвим вирус, практически клонят към нула. Той продължава да е на мнение, че става въпрос за лабораторен инцидент. Д-р Андрю Рамбаут – биолог от университета в Единбург – също е на мнение, че вирусът е бил пуснат свободно, без значение дали става въпрос за грешка или умишлено. Д-р Андерсън първи коментира случилото се и заявява, че докато мнозина ще отхвърлят мнението на Кадлец, особено след като е намесен в политиката.

Робърт Кадлец

Андерсън отказва да изкаже мнението си пред публика, тъй като през 2020 г. има много сериозна цензура на учените, но от Slack съобщения, които разменя с колегите си, заявява, че теорията за лабораторна грешка не е толкова абсурдна, а много логична.

На 17 март 2020 г. Андерсън и негов колега д-р Робърт Гари – уважаван микробиолог от университета в Тулан – са поканени на изслушване.

Двамата трябва да говорят пред републиканската партия в САЩ и в сесия от няколко часа са били подложени на най-различни въпроси. Андерсън и Гари са искали по-сериозно разследване на лабораторията, тъй като забелязвали всякакви забрани да говорят в публичната среда. Да не забравяме, че въпросната лаборатория и пазара за морски дарове в Ухан, се намира на около 10-12 километра.

Андерсън осъзнава, че може да посочи само теории, но не може да си обясни едно – как вирусът се заражда в Ухан, а не в селските райони на Китай, които се намират на няколкостотин километра от града. При опит да получи данни на локацията на прилепа, който е изследван за първи път със заразата, ученият не получава отговор, а по-късно се посочва, че животното е открито в Юнан – възможно най-далечната точка от Ухан.

Неговото подозрение се крие във факта, че прилепите винаги са носели със себе си коронавирус, при тях има поне няколко, но въпросният щам не е изследван в града или в региона около града. Въпросното село се намира на повече от 1500 километра от града. Няколко дни след конференцията, Андерсън продължава да смята, че може да се говори за лабораторна грешка, но по-късно отказва да приеме, че вирусът е създаден като биологично оръжие.

В последствие спира да коментира и да говори по тази тема. Как точно се е появил този вирус и какви са възможностите, това най-вероятно ще разберем след много години, ако изобщо темата се върне обратно в пространството и продължи да е актуална.  Нека не забравяме, че има още един вирус, за който се твърди, че е изкуствено пуснат – ХИВ. Разбира се, за него също има две версии – едната е, че е преминал от маймуна на човек и отново идва втората, че е умишлено пуснат.

Скалата на подобни теории става особено опасна и отново напомняме, че това е мнение на опозиция, която многократно се е доказала като разпространител на фалшиви новини или удобни теории за времето си. В какво точно може да вярва един човек, очевидно е негова свобода, докато не се появят разумни факти.

 
 
Коментарите са изключени за Китайският създател на ваксината против коронавирус паднал от покрив на институт

Повече информация Виж всички