Какво е болестта Х

| от |

„Болестта Х“ отново се появява в социалните медии и новинарските емисии. Но какво всъщност представлява тя, защо всички говорят за нея и трябва ли да се притесняваме?

Така, едно по едно:

Какво е болестта Х?

Mukhisa Kituyi, Houlin Zhao, Tedros Adhanom Ghebreyesus with Sophia - AI for Good Global Summit 2018 (41223188035) (cropped)

Д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Терминът „болест Х“ се използва от някои учени и Световната здравна организация (СЗО) за обозначаване на неизвестни патогени, които имат потенциала да предизвикат сериозна международна епидемия от мащаба на COVID-19 или по-лоша.

Този термин не е нов. СЗО го използва за първи път около 2018 г., но той отново изплува в общественото пространство, когато на сцената се появи COVID-19, който рязко подчерта необходимостта от готовност за пандемия. Всъщност някои учени дори твърдяха, че COVID-19 може да се счита за първата болест Х, тъй като е нова болест, непозната на науката, когато за първи път започна да заразява хора.

Каква може да бъде следващата?

Работата е там, че никой не знае.

СЗО разполага с приоритетен списък на известните патогени, които имат потенциала да предизвикат голяма глобална епидемия от болести, включително Крим-Конго (хеморагична треска), ебола, марбургска вирусна болест, треска Ласа, нипа и хенипавирусни болести, треска от Рифтовата долина, Зика и коронавирус на респираторния синдром от Близкия изток (MERS-CoV), тежък остър респираторен синдром (SARS) и COVID-19.

Списъкът с приоритети включва и болест Х – условно наименование на нов инфекциозен агент, който все още не е в полезрението на нито един от учените.

Той се третира като „известно неизвестно“, ако цитираме прословутата реч на министъра на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд от 2002 г. Точното естество на заплахата не е ясно, но е очевидно, че заплаха има.

Може би родственик на патогена вече е някъде там; съществува си неоткрит, „чакайки“ подходящата мутация (и случайност), която ще му позволи да се разпространи сред хората. Просто все още не знаем за него.

Защо хората говорят за болестта Х сега?

Болестта Х наскоро стана предмет на дискусия в експертна група на срещата на Световния икономически форум в Давос през 2024 г., в която участва д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Разбира се, веднага се появиха редица конспиративни теории от рода на „световният елит се готви да ни пусне болестта Х“. Това обаче е пълно изопачаване на казаното. В действителност разговорът беше просто за подготовката за следващата пандемия, която е почти неизбежна (както винаги е било в цялата човешка история).

„Болест Х“ е заместител на неизвестна болест… Въпреки че COVID се появи веднага, ние се подготвяхме за болести, подобни на него. Може дори COVID да се счита за „първата болест Х“ – и това може да се случи отново“, казва д-р Гебрейесус.

„Разбира се, има хора, които казват, че този подход може да създаде паника. Не. По-добре е да предвидим нещо, което може да се случи – защото това се е случвало в историята ни много пъти – и да се подготвим за него“, добави той.

Трябва ли да се притеснявате от болестта Х?

Накратко, да. Въпреки това няма нужда да изпадате в паника – и със сигурност не е нужно да обикаляте супермаркетите за тоалетна хартия.

За пореден път е почти неизбежно в бъдеще да има друга глобална пандемия. Подобни събития са поразявали човечеството през цялата му история и непрекъснато са оформяли облика на обществата по света.

През 21 век този риск е още по-голям, тъй като живеем в свръхсвързан, глобализиран и урбанизиран свят, който създава идеалната среда за разгръщане на инфекциозен патоген сред милиони хора. Освен това нарастващото посегателство на човечеството върху природния свят увеличава вероятността то да се сблъска с потенциални патогени и да се стигне до скоростното им разпространение.

Добрата новина е, че светът вече предприема мерки, за да се подготви за следващата пандемия, чрез редица усилия за готовност, превенция и реагиране. Надяваме се, че от пандемията COVID-19 сме научили и някои добри уроци за това как да се справяме – и как да не се справяме – с подобни ситуации.

 
 
Коментарите са изключени за Какво е болестта Х

Повече информация Виж всички