През 2016 г. екип от геолози на мисия дълбоко в канадска мина прави доста интересно откритие – течаща вода, която при изследване се оказва на възраст над 2,6 милиарда години. Тя е обявена за най-старата вода в света като така отне мястото на находка, направена от същия екип в същата мина 3 години по-рано.
И този път един от геолозите я опита.
„Ако сте геолог, който работи със скали, вероятно сте облизвали много скали“, казва професор Барбара Шерууд Лолар, която ръководи екипа, пред CNN след откритието. Освен това, макар и да не е най-научният метод, дегустацията може да помогне – защото колкото по-солен е вкусът на водата, толкова по-стара е тя.
Макар че определено не е достатъчно безопасно да се пие на глътки – Шерууд Лолар изтъква, че най-малкото от научна гледна точка тя е „твърде ценна, за да се разпилява по този начин“ – геологът все пак потапя пръст в нея и го облизва с език.
И така, големият въпрос: какъв е бил вкусът на тази вода?
„Много солена и горчива – много по-солена от морската“, според Шерууд Лолар. Това не е чак толкова лоша рецензия, но не звучи и особено апетитно.
Не е ясно дали Шерууд Лолар или някой от останалите членове на екипа са опитали и водата от стария рекорд, но можем да си представим, че вероятно не е била по-приятна на вкус.
Но лошите гастрономични качества на най-старата вода на света са повече от компенсирани от това, което анализът ни е казва за нея.
„Разглеждайки сулфатите във водата, успяхме да видим отпечатък, който е показателен за наличието на живот“, казва Шерууд Лолар пред BBC. „Той трябва да е произведен от микробиология – и най-важното, трябва да е произведен в много дълъг период от време.“
„Микробите, които са го произвели, не са могли да го направят за една нощ“, добавя геологът. „Това трябва да е индикация, че организми са присъствали в тези флуиди през геоложките ери.“