Как папа Лъв XIII консумираше кокаин и дори го рекламираше

| от |

Наркотиците не са нещо хубаво, особено с повишаващата се смъртност и лесният достъп до тях. Свидетели сме на най-различни кампании за опазването на младежта, но доста от тях се провалят по най-различен повод. И докато днес имаме информацията и свободата да открием всички възможни вредни ефекти, както и влиянието на този наркотик, то днес няма как да оставим една много интересна новина. Кокаинът е бил консумиран дори във Ватикана. Още повече – той е предпочитан от няколко глави на Римокатолическата църква. Мислите си, че се шегуваме? Грешите!

Виното Вин Мариани е било рекламирано като питие, което потиска глада, помага на храносмилането и лекува грип, но най-важното – предоставя енергия. Не сте го чували, защото се е продавало във втората половина на XIX век, било е нова напитка, която завладява Европа и САЩ с лекота. Разработчикът е френски химик на име Анджело Мариани, следователно питието носи неговото име и дори се предписва с рецепта за някои по-тежки случаи. Най-вече се оказва, че дава много енергия, особено след като главната съставка в тази напитка е кокаин. На всеки около 100 грама присъствали 6 милиграма кокаин.

Приемането му в течна форма не е било толкова ефективно, колкото стандартният прием – няма да обясним какъв е той, но сякаш това е обществена тайна – ала наистина дава приятния и красив прилив на енергия и сила. Най-вероятно и това прави виното толкова вълнуващо и качествено, все пак кой би поискал да избяга от всичко това. Все пак не трябва да забравяме, че създателят е направил нещо брилянтно. Освен разработката с наркотик, той инвестира изключително много в реклами. Агресивен е, лепи плакати навсякъде, публикува анонси във вестници и сякаш е далеч по-оригинален от лица като Пабло Ескобар.

Най-важното е, че ако сте известна личност, получавате каса от неговото вино напълно безплатно. Мариани изпраща на всеки, при това, без да търси нищо в замяна, сякаш изобщо е било необходимо, но нека продължим напред. Ако разгледате списъка с получатели, може да откриете, че става въпрос за кралица Виктория, Томъс Едисън, Юлс Грант и още много други. Едисън няколко пъти ще каже пред публиката, че тази напитка му е помогнала да работи до късно. Най-голямата победа за френския изобретател е печеленето на папа Лъв XIII. Именно той награждавал всеки отличен свещеник с една  бутилка кокаиново вино.

vin-mariani

Дори поставил медал за качество. Ето и още по-забавната новина, той не се притеснявал да обясни, че винаги носил по малко в своята манерка, за да може да се пречисти и след всяка  молитва или служба, която има. И докато наградата от Ватикана е факт, Мариани веднага разлепя етикетите с този медал и продължава легендарната реклама. Освен това като подарък дава и книжка, в която показва и всички коментари на известни личности, които пият неговото вино. По същото време лекарите вече започват да гледат с друго око на кокаина и то далеч не е с реномето, което този химик споделя.

Малко след като редица лекари получават по една бутилка лично от създателя, решават да проверят сами какъв ще е ефекта и с изненада откриват, че само енергията е факт, но все пак кокаинът има точно такива качества. Истината обаче е, че много години след това неговата тактика – добавянето на един пристрастяващ елемент в масов продукт – може да се усвои и от някои компании за производството на безалкохолни напитки. Около 2 десетилетия Мариани продължава да бъде успешен на пазара и виното се лее като река, впрочем едва ли, защото всяка капка се консумирала.

В началото на XX век публичната афера с кокаина започва да губи доброто си име. Тогава всички стимулиращи напитки, включително това вино, започват да се смятат за наркотик и бързо се спират от продажба. Самото питие наистина не трябва да се смята за опасно, ако е в умерени количества, но никой не го е консумирал така. След като е рекламирано като лекарство, мнозина го пият за каквото се сетят и ефектът е повече от показателен. Не  е ясно колко точно са пристрастените, а има и родители, които са давали питието на своите деца, за да ги приспят по-лесно. Намесва се и правителството, което официално забранява всички такива питиета.

pope-leo-vin-mariani

И след това идва крахът – производителят премахва кокаина и започва да го продава още няколко години, но без златната съставка, никой не иска да го вземе, това е едно посредствено червено вино, нищо повече. Както се досещате, папата също го сменя, а Париж става малко по-заспал. Все пак не трябва да забравяме, че Анджело е успял да вземе своето и едва ли е бил толкова разочарован от приходите.

Снимки: Wikipdia

 
 
Коментарите са изключени за Как папа Лъв XIII консумираше кокаин и дори го рекламираше

Повече информация Виж всички