shareit

Историята на фрагинга в американската армия

| от |

Воденето на група войници по време на война е огромна отговорност и дори едно просто решение често може да наклони везните към живота или смъртта за подчинените. Затова и има случаи, в които те решават, че е по-добре да убият началника си, вместо да приемат още заповеди от тях. Тези действия се извършват по различни начини, като най-известният е фрагингът – убийството на началник с граната.

Кайн убива Авел

Братоубийство и бунтове

Практиката войници да убиват своите другари не е нищо ново. В древни времена то е било наричано „fratricide“ – от латинските думи frater „брат“ и асимилираният корен на caedere „да убия, да посека“) – тоест, „братоубийство“. Докато на латински братоубийство означава убийството на нечий брат, в този контекст се отнася до убийството на колега войник. Може би най-известният пример е синът на Кир Велики, Камбиз II, който убива брат си Бардия.

Друг забележителен инцидент се случва в Османската империя, когато Мехмед III убива 19 свои братя и полубратя.

Има и примери за бунтове, в които екипажът на кораб сваля своя капитан. Сред най-забележителните са тези на борда на Баунти и на руския Потьомкин, на последния от които екипажът сваля своите офицери.

ARVN in action HD-SN-99-02062

Фрагинг преди войната във Виетнам

По-голямата част от тези случаи стават по време на войната във Виетнам, но има подобни инциденти и преди това. По време на Мексиканско-американската война има множество опити за покушение върху живота на подполковник Бракстън Браг; докато Браг е смятан за герой по време на конфликта, някои от хората му със сигурност не смятаха така.

При един от тази опити под леглото му е поставен артилерийски снаряд.

Франк Пърси Крозиер, британски бригаден генерал, разказва историята на инцидент, който се случва по време на Първата световна война – според историята, непопулярен сержант загива, когато войник пуска граната в панталоните му.

Но фрагингът стана по-чест по време на войната във Виетнам.

Войната във Виетнам не прилича на нито един конфликт в американската история. Много войници са призвани в армията на САЩ без да са сигурни какъв е смисълът на самата войната. В резултат на това моралът е нисък, битките са опасни и инцидентите с атаки срещу началници стават все по-чести, особено в армията и морската пехота. Те са извършени предимно с гранати, тъй като те са непроследими и не оставят след себе си никакви балистични доказателства.

Първите регистрирани случаи са през 1966 г. и продължават по време на войната. През 1969 г. редник Реджиналд Смит убива своя командир, първи лейтенант Робърт Роуелър, като хвърля граната в офиса му. Смит е разкрит, след като се хвали с постъпката си пред свой колега и е признат за виновен и осъден на 40 години затвор. По-късно той е убит от друг затворник.

През 1971 г. лейтенант Томас А. Делуо и лейтенант Ричард Е. Харлан са убити, когато граната е хвърлена в офицерската стая на армейското летище Биен Хоа. Редник Били Дийн Смит е арестуван и обвинен в техните убийства, но е оправдан през 1972 г.

Заплахата още атаки промени начина, по който служителите работят във Виетнам. Употребата на наркотици е често срещана сред войниците и много офицери избират да подминат, вместо да рискуват да ядосат своите войски. Някои също така предпочитат да избягват по-опасни мисии, отново за да не разстройват подчинените си.

Едно проучване установява, че по време на войната във Виетнам има 1017 случаи на фрагинг, които довеждат до 86 убийства и 714 ранени.

Правителството на САЩ отговори на нарастването на инцидентите по няколко различни начина. Достъпът до оръжия е ограничен и от 1971 г. на повечето военни части вече не се дават гранати. Претърсени са и жилищата на войниците. Тези мерки обаче не помагат особено за намаляване броя на инцидентите. Най-малкото защото във Виетнам има процъфтяващ черен пазар, където лесно можеха да се закупят оръжия.

Има и проблем със сдържаността на правителството да уведоми обществеността за това колко лоша е ситуацията. Войниците често запазват мълчание по време на разследванията и често отказват да издадат своите колеги, съзнавайки, че подобни атаки могат трудно да се разграничат от действията на врага.

MkII 07

По-нататъшни инциденти

Инцидентите с фрагинг и общата липса на дисциплина във Виетнам оказват дълбоко влияние върху бъдещето на американската армия. През 1973 г. е взето решение за прекратяване на наборната военна служба, като за основни причини се посочват именно фрагингът и дисциплината.

Макар и рядко, все още има такива инциденти. През 2005 г. капитан Филип Еспозито и първи лейтенант Луис Алън бяха убити в Ирак, когато мина избухва в офиса на Еспозито. Сержантът, обвинен в техните убийства, по-късно е оправдан.

Съвсем наскоро се появиха истории за войници, които атакуват техните началници по време на руската инвазия в Украйна. През март 2022 г. украински журналист публикува в социалните медии разказ за руски войници, които се противопоставят на своя командир и го прегазват с танка по-късно той почива от раните си.

 
 
Коментарите са изключени за Историята на фрагинга в американската армия

Повече информация Виж всички