shareit

Франка Виола – първата жена, която отказа да се омъжи за своя насилник

| от |

През последните няколко години ще открием, че битката между половете е стигнала до еволюция, която напомня на някаква  много странна форма на Джихад. Ако не сте запознати, това не е свещената война срещу неверниците, както много често се посочва, а свещена война срещу самите нас в търсенето на опит да станем по-добри. За съжаление ще открием, че докато има начертана линия, някои от основните разделения и владения се свежда до това дали трансексуалната жена има право да влиза в женската тоалетна, където може да се срещнат и малки деца.

Други интересни казуси са обвързани с въпросите дали Олимпийските игри трябва да допускат трансексуални атлети, макар и самото предимство да е видимо и не толкова справедливо, но абсурди има навсякъде и по всякакви тематики. Истината е, че последната впечатляваща и вълнуваща битка между половете и по-конкретно – правата на жените – се е случила много назад  в историята. Преди да обърнем внимание на тази история, нека насочим вниманието към думата fuitina – в превод тя означава „внезапно бягство“ и често се използва се млади двойки, които искат да сключат брак, но семействата им не позволяват. Има и още едно приложение – обикновено това е думата, която може да се използва и като реабилитиращ брак.

Получава този смисъл, ако младите най-често са консумирали своите отношения и след като една девойка се е превърнала в дама, очаква се от нея да сключи брак. Логично е, традиционно е, понякога може да ви се стори дори глупаво, но някога в миналото бракът е бил институция. В някои случаи думата се използва за замаскиране на отвличане на жена и евентуалното ѝ изнасилване. Ако още не сте разбрали традицията в Сицилия, която впрочем е добре изиграна в родния филм „Сезонът на канарчетата“, където Параскева Джукелова показва една много различна реалност от нашата позната и понякога може да бъде дори абсурдна. Италия има една съвсем различна гледна точка и всяка една изнасилена дама по закон трябва да се омъжи за своя насилник. Ако се чудите кога една жена попада в абсурда на бюрокрацията, препоръчваме да се разходите в далечната 1966 г.

 На сцената излиза Франка Виола. Родена е през далечната 1948 г. и става известна с едно неприятно престъпление. Като най-голямото дете на сицилиански фермер, Франка бързо получава правото да се сгоди за 23-годишния племенник на известна фамилия от мафията – Филипо Мелодия. В Сицилия е ясно, че точно тази наложена практика, но двойката не успява да се радва на семейното щастие. Филипо е арестуван за кражба и дамата разваля годежа. След това кандидат-женихът успява да избяга в Германия и следите му се губят. През 1965 г. Франка се сгодява за друг, а Мелодия се връща и отново се опитва да спечели изгубеното с бившата годеница. Най-вероятно се досещате, че ситуацията прилича на италиански сапунен сериал, но ще стигнем и до този момент. Докато Франка се опитва да избяга от влиянието на Мелодия, той е убеден, че трябва да си върне изгубеното.

Започва да я следи ревностно, заедно с новия любим. На 26 декември 1965 г. влиза в дома на Виола заедно с 12 въоръжени бойни другаря и отвлича Франка. Семейството ѝ гледа, без да има възможност да направи каквото ѝ да е, а Филипо я тегли към колата си. За по-голямо реноме, групата взима ѝ нейния 8-годишен брат. След 24 часа, детето е освободено, но Франка не се връща около 8 дена. Докато е отвлечена, тя е постоянно насилвана, бита и тормозена. Причината да се извършва това действие е именно така наречения компенсиращ брак, който трябва да се случи, след като една жена е обезчестена. Това обаче не пречи на Франка да продължава да заявява, че ще го съди за отвличане и изнасилване.

На 31 декември, Мелодия се обажда на баща ѝ за сделка, в която трябва да се договори сватбата. Докато бащата се съгласява, италианските карабинери вече са част от операцията. Франка Виола е освободена на 2 януари 1966 г., тогава е на няколко дни преди навършването на 18-годишна възраст. След освобождаването и след като баща ѝ разбира за случилото се, обещава, че ще направи всичко възможно, за да не се случи бракът. За съжалени, днес подобни маневри могат да се посрещнат с насмешка, но през 60-те години в Италия и по-точно – Сицилия има съвсем друг мироглед. Франка знае, че ще се срещне със социалните и глупави норми, които ще поставят рамките „жена без чест“ или с други думи „безсрамница“, но това е цена, която може да се заплати.

Според семейния кодекс на Италия, една жена, която е станал жертва на изнасилване, може да върне публичния морал, ако се съгласи да приеме брака като изкупление на грешката. Женихът, логично, може да бъде само изнасилвачът.

Подобни традиции могат да се срещнат и при някои еврейски закони, но логиката е изгубена. Не сме сигурни дали църквата е повлияла повече, но лудостта на Сицилия се изсипва върху семейството. След публичния отказ, винарната и плевнята на семейството е изгорена. Медията също се намесва и започва да следи с интерес този случай, а междувременно Италианският парламент също се интересува от появилия се протест срещу правния кодекс. По време на самото дело, Мелодия твърди, че дамата е избягала с него, за да се омъжи тайно, но тази версия не минава.

Осъден е на 11 години затвор и след това присъдата е намалена на 10 години. Около 5 души от появилите се в дома на Коледа, получават средни и леки присъди за съучастничество. През 1976 г. Мелодия е освободен и убит две години по-късно по стар стил на мафията, като и до днес се подозира, че се е опитал да се върне в Сицилия и да потърси отново своята годеница. Мислите си, че абсурдният закон е променен, но грешите, той отпада чак през 1981 година, а изнасилването става престъпление срещу човек през 1996 г. Франка Виола продължава да бъде разжалвана от едно болно общество, но най-накрая среща своята ученическа любов – Джузепе Руиши.

Двамата се женят през 1968 г. и тук трябва да споменем един много специален факт – Джузепе подава разрешително за огнестрелно оръжие в същия ден, в който се подписва в ритуалната зала. Самият Джузепе никога не се е срамувал от своята любима, а по същото време папа Пол VI и президента Джузепе Сарагат ще изпратят подаръци и ще вдигнат прословутата догма от плещите на дамата. Семейството продължава да живее в Алкамо, Сицилия и има три деца. Любопитен факт е, че има само една страна в Европа, която приема този закон – Италия. Всички останали са страни от Близкия изток, където практиката се среща и до днес.

Няма как да не признаем смелостта на Франка Виола в това отношение и няма как да не посочим каква точно трябва да е силата, когато подобни абсурди властват в една страна. Франка се превръща в символ на съпротивата, а след нея започват да се появяват и много други дами, които не са съгласни с този абсурд, бракът и животът с човек, който е успял не само да оскверни себе си, но и една жена, може да се струва абсурд, но очевидно традицията е властвала доста дълго време.

 
 
Коментарите са изключени за Франка Виола – първата жена, която отказа да се омъжи за своя насилник

Повече информация Виж всички