shareit

Ето какво Нострадамус всъщност „предсказа“ за Путин и Третата световна война

| от cogdogblog, CC0, via Wikimedia Commons |

Много „предсказания на Нострадамус“ напоследък се цитират из интернет и новинарските сайтове като се твърди, че се отнасят за нахлуването на Владимир Путин в Украйна, което ще доведе до Трета световна война.

След като вече „предсказа“ толкова страшен глад, че човеците ще започнат да се ядат един друг през 2022 г. („Няма абати, монаси, няма новаци, които да се учат; Медът ще струва много повече от восъка за свещи. Толкова висока е цената на житото, че човек се притеснява. Неговия ближен ще яде в отчаянието си.“) сега се предполага, че Нострадамус има още неща да ни каже – по-конкретно за 7 месеца глобална война.

Пасажът от прочутия врач, който притеснява хората, гласи „седем месеца Великата война, хора мъртви от зли дела. Руан, Еврьо няма да паднат в ръцете на краля“.

Британският таблоид Daily Star спекулира, че това „може да се разглежда като намек за по-голям конфликт като Трета световна война, произтичащ от проблемите в Украйна, които ще възникнат през следващата година“, и добавя, че „седеммесечният график на конфликта може първоначално да изглежда като причина за радост и утеха, но с ужасяващите ядрени арсенали на страни като Америка и Русия, може би няма да е никак чудно евентуален конфликт с такъв мащам да се разреши бързо.“

Според друга прогноза, гладът очевидно е близо, с оглед цените на пшеницата, които се повишават толкова, че хората ще започнат да се изяждат един друг. Което пък би могло лесно да свържете с Третата световна война…

Нострадамус наистина ли е някакъв всемогъщ магьосник, прокълнат да предсказва бъдещето?

Не.

Удобното при предсказването на бъдещето е, че колкото по-неясен е човек, толкова по-прав може да изглежда за по-голям брой теми. По същата причина хороскопите не казват абсолютно нищо конкретно, а вместо това боравят с общи изречения като „Слънцето в хармоничен аспект ще ви накара да преживеете големи промени“, което е толкова неясно, че можете да видите каквото си искате в него.

Нострадамус е особено добър в създаването на толкова общи предсказания, че в крайна сметка всеки може да ги припише на някакво близко звучащо събитие от реалния свят. Затова те могат да се категоризират като „постдикции“ – възприемане на събитие ретроактивно, тоест постфактум – тъй като не бихме могли да познаем кое предсказание за какво събитие е преди самото събитие да се случи. Но след като събитието се случи, можем да припознаем, видите ли, цял пасаж за него, което кара Нострадамус да изглежда все едно е знаел през цялото време какво ще се случи. Въпреки че често дори тогава те не са толкова точни.

Например, пасаж, който се рекламира като предсказващ възхода на Хитлер, по никакъв начин не би ви предупредил, че самият Хитлер се задава:

„От дълбините на Западна Европа, Малко дете ще се роди от бедни хора, Този, който с езика си ще съблазни голяма войска; Славата му ще расте към царството на Изтока.“

Ако го прочетете предварително, може би бихте предположили, че той е имал предвид, че някой известен ще се роди в Западна Европа – но само толкова. След като Хитлер идва на власт, хората решиха, че Нострадамус трябва да е имал предвид него и го обявяват отново за невероятен магьосник с юбер точни предсказания – благодарение на този страшно общ пасаж.

Така че в отговор на заглавието: това, което Ностродамус всъщност предсказа за Путин и Третата световна война, е: нищо.

Nostradamus by Cesar

Ето ви още едно събитие, което Нострадамус (не) е предсказал:

Турция завладява Балканите

Предсказанието: „Много преди подобни интриги тези от Изтока по силата на Луната: в година 1700 те ще направят така, че великите да бъдат отнесени, почти подчинявайки ъгъла на Аквилон.“ I:49

Предполага се, че това четиристишие предсказва, че османските турци (Изтока) ще превземат по-голямата част от Балканския полуостров, което ще бъде отблъснато от Петър Велики от Русия. Луната би трябвало да е препратка към полумесеца на исляма, а Аквилон е другото име за „Анемой“, гръцките богове на вятъра – конкретно в този случай, северния вятър.

Само дето Балканите са в югоизточната част на Европа, а не на север. Освен това турците всъщност побеждават армията на Петър Велики през 1711 г. по време на кампанията на река Прут. Русия и Турция ще продължат да се бият близо 200 години, включително в Кримската война и Първата световна война.

 
 
Коментарите са изключени за Ето какво Нострадамус всъщност „предсказа“ за Путин и Третата световна война

Повече информация Виж всички