Дипломация на орангутаните: Малайзия ще подарява животни на търговците на палмово масло

| от |

Малайзия обяви плана си да изпрати орангутани на основните си партньори в търговията с палмово масло, за да демонстрира своята отдаденост на опазването на застрашените видове.

Но стратегията бе отхвърлена още преди да е започнала

Съобщението беше направено от министъра на плантациите и стоките на Малайзия Джохари Абдул Гани на форум за биоразнообразието, който се проведе в началото на май. Въпреки че точните подробности на плана все още не са ясни, той ще включва изпращането на орангутани като „подарък“ на страните, които внасят в държавата палмово масло.

„Въвеждането на „дипломация на орангутаните“ пряко ще докаже на световната общност, че Малайзия винаги е ангажирана с опазването на биоразнообразието“, написа по-късно Гани в X, като сравни плана с китайската „дипломация на пандите“. Подобно на Китай, който е единственото място в света, където живеят диви панди, орангутаните се срещат само в Борнео и Суматра.

„Малайзия не може да възприеме отбранителен подход по въпроса за палмовото масло, вместо това трябва да покажем на страните по света, че сме устойчив производител на палмово масло и се ангажираме с опазването на горите и с екологична устойчивост“, продължава той.

Палмовото масло е почти навсякъде; според Световната фондация за дивата природа то се съдържа в почти 50% от опакованите продукти в магазините – от шоколад и пица до шампоани и червила.

Това високо търсене на суровината обаче е довело и до мащабно изсичане на горите на остров Борнео (отчасти управляван от Малайзия), където живее борнейският орангутан. Смятан за критично застрашен вид, неговият системен на този етап спад се дължи до голяма степен на унищожаването на горските му местообитания.

В стремежа си да се бори с обезлесяването и свързаната с него загуба на биологично разнообразие Европейският съюз въведе миналата година закон за прекратяване на вноса на продукти, който съдържат палмово масло – наред с други стоки – които произхождат от обезлесени земи. Малайзия, вторият по големина износител на суровината в света, нарече закона „несправедлив“.

Тъй като Гани предположи, че ЕС може да се нареди на опашката за получаване на орангутан, дипломатическият план може да се разглежда като отговор на въвеждането на закона.

Смелата идея обаче не остана без критики.

„Унищожаването на тропическите гори, в които живеят орангутани, отнемането им и подаряването им като подарък, за да се спечели благоразположението на други нации, е отвратително и изключително лицемерно“, заяви Стюарт Пим, ръководител на катедрата по екология на опазването в университета Дюк, в разговор със CNN. „Това е в пълен разрез с начина, по който трябва да защитаваме тях и нашата планета.“

WWF-Малайзия също публикува статия в отговор на плана, в която предполага, че това не е най-добрият начин за защита на видовете и за справяне с намаляващото биоразнообразие.

„WWF-Малайзия е на мнение, че по-ефективен начин за опазване на биоразнообразието и орангутаните е подобряването на управлението на горите, приоритизирането на опазването на орангутаните на място, подпомагането на устойчивото производство на палмово масло и увеличаването на международното финансиране на усилията за опазване на природата в развиващите се страни“, се казва в материала.

„Вместо да се изпращат орангутани в чужбина, този подход гарантира оцеляването на вида и насърчава отговорни практики за опазване и устойчиво производство.“

 
 
Коментарите са изключени за Дипломация на орангутаните: Малайзия ще подарява животни на търговците на палмово масло

Повече информация Виж всички