Дани Поруш – другият вълк от Уолстрийт

| от |

Ако сте почитатели на „Вълкът от Уолстрийт“ и се наслаждавате на историята на мошеника, то най-вероятно искате да знаете и истинската им история. Г-н Белфорд е известен на всички, той дори идва в България, няколко пъти дава интервюта и се превърна във възможност за Леонардо ДиКаприо да вземе награда „Оскар“, но това не се случи, поне не и за този филм. В историята ще открием и много други интересни актьори, включително и Дани Поруш, изигран от Джона Хил.

Историята му наистина е впечатляваща, но не сме сигурни, че е останал много доволен от факта, че е превърнат по-скоро в комедия, отколкото в равноправен герой. Поруш никога не успява да превърне своята история в книга, а по-късно и във филм, не успява да се превърне дори в публична фигура в TikTok, той просто е участник в една от много откачените и активни измами на света.

Дани прави всичко възможно за Джордан и помага за основаването на компанията, по-късно е и участник в цялата операция. Тъй като има достатъчно история и какво да разкаже по случая, някои хора му слагат друг прякор „Вълкът от Бока Рейтън“.

Роденият през 1957 г. израства в Лорънс, Ню Йорк. Той е син на лекар и посещава академията Уудмер, преди да се премести в колеж и по-късно в Бостънския университет, макар и там никога да не завършва и да не взима диплома. В началното училище се запознава със Стийв Мадън, който става много известен дизайнер и производител на обувки, използващи същото име. След напускането на колежа, Поруш започва да се ориентира към големите корпорации и през 2001 г. сменя работи и се опитва да намери мястото си в малък и среден бизнес.

През 1988 г. се запознава с друг изпаднал от университета – Джордан Белфорт. Той е бивш търговец от врата на врата. Срещата им е много лесна, защото синът му си играе на детска площадка в Куинс. Белфорт не спира да се хвали колко пари прави – по онова време вади около 50 хиляди долара на месец, продавайки акции от котелно помещение.

Поруш си спомня, че Белфорт признава как методът му е полу-измама, но е изкушен от парите и скоро не може да устои на предложението. Два месеца по-късно и двамата си основават своя собствена фирма. По мнението на бившата съпруга и братовчедка на Поруш – Нанси, това поставя началото на главоломни промени в нейния съпруг. През 2013 г. тя разказва пред медиите, че началото няма нищо общо с този розов филм, а точно обратното, през цялото време се опитва да накара тази фирма да работи.

Персоната му във филма не е толкова автентична, защото той предпочитал много по-семплите забавления и не се е вълнувал толкова от парите. След няколко месеца с Белфорт, историята се променя драстично. Големите пари, които потичат, скоро го превръщат в съвсем друга личност и се превръщат в основна цел.

Фирмата е позиционирана в Лонг Айлънд, стреми се да продава акции от цент и винаги се ориентира към малките компании. Двамата правят едно единствено нещо – манипулират пазара. Те изкуствено повишават интереса към дадени акции и след като тяхната стойност се повиши на база търсене, те започват да продават, преди да се спука самият балон. Процесът е за милиони долари, но винаги клиентът се превръща в най-големият грешник.

Във филмът се говори за големите милиони и за безкрайното щастие, но истината отново се различава. Поруш наистина се жени за братовчедка си, както е описано във филма. Признава, че е изял златна рибка, за да респектира друг брокер, но никога не е хвърлял джуджета по мишена, не си е купувал маймунка и не е ходил с нея в офиса. В един момент е готов да съди цялата продукция, поради простата причина, че е представен като абориген, а не като един от добрите участници в тази измама. В един момент иска да излезе от цялата продукция и правят нов герой, базиран на неговата роля. Така се ражда Дони Азоф, който да допълни легендата.

Схемата на двамата продължава да работи до края на 80-те години, когато властите започват да разглеждат метода на опериране. Повечето внимание е насочено към Белфорт, а той е принуден да напусне компанията през 1994 г. и Дани Поруш трябва да го замени. През 1997 г. Поруш е преместил своето семейство в Бока Ратон – Флорида. Там се мести и неговата работа в рамките на една година. В един момент получава обаждане от жена си, че я водят в затвора – оказва се, че това са хората на ФБР.

Белфорт е арестуван и освободен с гаранция от 10 милиона долара, но Поруш се смята за рисков играч, защото продължава да има свой частен самолет. Задържан е в Бруклин за 3 месеца. Освободен е през зимата на 1997 г. и се завръща обратно у дома си. През април 1998 г. Поруш разкрива, че е имал връзка с друга жена и има дете от нея. Нанси се разделя с него, защото точно това е последната капка. Поруш ще се признае за виновен пред властите, но ще вкара и жена си в още повече проблеми, тъй като се оказва, че нейното име също се намира в обвинителния акт.

Това със сигурност няма да е последният път, в който влиза в затвора или си навлича в гнева на властите.

През 2004 г. излиза на свобода и смята да продължи своята схема. Вече е разведен и започва да се среща с Лиса Крауз – втората му жена. За да не бъде лицето на новата си компания, той решава да използва имената на съпругата си. През 2006 г. Нанси ще го съди за детска издръжка, но той твърди, че яма абсолютно никакви средства и всичко е на Лиса.

Бизнесменът решава да се занимава с медикаменти и започва да предлага лекарства за диабет и други интересни лекарства, които да се предлагат в Християнската Медицинска мрежа. Идеята е, че започва да изпраща инсулин и други медикаменти на болни и ги кара да се запишат в неговата мрежа.

Мнозина дори предоставят и медицинска информация, за да започне да се начислява сметка. В един такъв случай, мъж споделя, че майка му е получила пакети от въпросната организация. Уейн Паркър е изненадан сериозно от фактите и след като не е поръчвал нищо, върнал пакета. Оказва се, че майка му има сметка от 500 долара. През 2014 г. Поруш и още 5-ма души са извикани в съда, след като човек от тяхната организация разказва как се изнудват пациенти. Господата са използвали сериозни схеми, за да изнудват пациентите и през януари 2015 г. ФБР влиза в офисите.

След поредната изява, сенатът дори решава да промени закона и да спре опитите за всякакви измами. През 2021 г. Дани влиза в затвора, след като е открит с бутилка водка в колата си и лекарства без бележка. Алкохолната проба показва, че е карал под влияние на лекарства и алкохол, карал е с превишена скорост и на финала се озовава в много неприятна ситуация.

След това Дани Поруш изчезва от картината, като мнозина очакват, че отново ще се завърне с нова идея, която пак ще коства милиони на жертвите му. Известно е, че Поруш вече не е приятел с Белфорд.  

 
 
Коментарите са изключени за Дани Поруш – другият вълк от Уолстрийт

Повече информация Виж всички