shareit

6 отвратителни лека за мигрена от историята

| от |

Мигрената е нещо повече от главоболие. Симптомите на мигрената, от която страда 1 на всеки 7 души по света, могат да включват пулсираща болка от едната страна на главата, гадене, чувствителност към светлина и звук и зрителни смущения, наречени аура. Днес се предписват няколко вида лекарства, които предотвратяват появата на мигренозно главоболие или го спират, след като е започнало.

Но в предишните векове лечението не е било толкова удобно – или пък ефективно.

Garlic bulbs and cloves

Чесън

Лекарят от 11 век Абу ал-Касим предлага да се забие скилидка чесън в слепоочието на страдащия в тази приятна рецепта:

Вземете един чесън, обелете го и разрежете двата края. Направете разрез с голям скалпел в слепоочието и направете под кожата кухина, достатъчно широка, за да въведете чесъна и да го скриете напълно. Наложете компреси и стягайте, оставете го да престои около 15 часа, след което го отстранете. Извадете чесъна, оставете раната за два-три дни, след което наложете памук, напоен с масло, докато се раздуе.

След като раната започне да тече – което се е считало за добър знак – лекарят я припарва с горещо желязо. Целта на тази каутеризация (обгаряне на тъкан) е да се предотврати инфекция, въпреки че съвременните изследвания показват, че тя всъщност понижава прага на бактериалните инфекции.

Rembrandt - The Anatomy Lesson of Dr Nicolaes Tulp

Купиране

Смятало се е, че поставянето на горещи стъклени чаши върху тялото на пациента изпълнява същата функция като популярното срещо главобол кръвопускане. Видният холандски лекар Николаес Тюлп, изобразен на картината на Рембранд от 1632 г. „Урок по анатомия на д-р Николаес Тюлп“, лекува с чаши страдаща от мигрена. И тя скоро се възстановява.

Като част от процеса на налагане на чаши се прилага и вещество, наречено кантаридин, което е силен агент за образуване на мехури, отделян от семейство бръмбари Meloidae, за да се изкарат лошите хумори от тялото. За съжаление, ако кантаридинът се остави да действа твърде дълго, той може да се абсорбира в организма и да причини болезнено уриниране, стомашно-чревни и бъбречни смущения и органна недостатъчност.

Hieronymus Bosch 053 detail

Трепанация

Трепанацията е един от най-старите видове хирургия, при който се отрязва част от черепа и се разкрива мозъчната тъкан. Холандският лекар от 16 век Петрус Форестус, който старателно записва заболяванията и леченията на пациентите си, извършва трепанация на човек с нелечима мигрена. В мозъчната тъкан той открива нещо, което нарича „черен червей“. Според проучване на невролога Питър Кьолер през 2010 г. образуванието може да е било хроничен субдурален хематом – събиране на кръв между повърхността на мозъка и най-външната му обвивка – и възможна причина за агонията на пациента.

Talpa europaea MHNT

Мъртви къртици

Али ибн Иса ал-Кахал, водещият офталмолог на средновековния мюсюлмански свят, описва повече от 130 очни заболявания и начини на лечение в своята новаторска монография „Тетрадка на окулистите“. Макар че описанията му на очната анатомия са солидни, той засяга и средства за лечение на главоболие и тук предписанията му изглеждат по-подозрителни. За лечение на мигрена той предлага да се завърже мъртва къртица за главата.

Torpedo torpedo corsica3

Електрическа риба

Много преди учените да разберат напълно принципите на електричеството, древните лекари го препоръчват като средство за лечение на мигрена. Скрибониус Ларгус, придворният лекар на римския император Клавдий, забелязва, че електрическия скат, който обитава Средиземно море и други райони, има силата да шокира всеки, който го докосне. Ларгус и други лекари предписват шоковете като лек за главоболие, подагра и пролапс на ануса.

В средата на 18 в. в холандско списание се съобщава, че електрическата змиорка, която се среща в Южна Америка, излъчва още по-силни шокове от ската и се използва за лечение на болки в главата. Един наблюдател пише, че страдащите от главоболие „поставят едната си ръка на главата, а другата – на рибата, и по този начин получават незабавна помощ“.

Karlovy Vary Czech

Кални бани

Лекарите от 19 в. предлагат на страдащите да се къпят във водите на Мариенбад (сега Марианске Лазне) и Карлсбад (сега Карлови Вари, наснимката), два курортни града в днешна Чешка република. Минералните води са полезни за облекчаване на главоболието, а калните бани за крака се смятат за средство, което привлича кръвта към стъпалата и я отвежда далеч от главата, успокоявайки нервната система. „Банята за крака не трябва да е прекалено гореща, а краката трябва да се търкат един в друг, докато се отмива калта, и след това да се подсушат с груба кърпа. Може да се отиде на бърза разходка, за да се поддържа кръвообращението“, предлага пруският военен лекар Аполинарис Виктор Ягелски, доктор на медицинските науки, през 1873 г.

 
 
Коментарите са изключени за 6 отвратителни лека за мигрена от историята

Повече информация Виж всички