shareit

Защо много възрастни жени боядисват косите си сини

| от |

Много преди феновете на „Приятели“ да напълнят салоните, за да си направят прическата на Рейчъл, Джийн Харлоу популяризира друга една фризура, която завладя обществото: толкова руса коса, че чак бяла. Появата й във филми като „Hell’s Angels“ (1930) и „Platinum Blonde“ (1931) вдъхновяват много жени също да се изрусят.

Jean Harlow by George Hurrell 1933

Джийн Харлоу

Фризьорите по това време използват водород и амоняк, за да изсветлят косите до бледожълто, но тайната за постигането на сребристия блясък е син химичен разтвор, наречен „синьо измиване“. Това не е някаква скандална идея, тъй като хората вече изсветляват бялото си спално бельо със сини агенти. Почти незабавно козметици и журналисти започват да препоръчват синята багра на по-възрастни жени като начин да върнат блясъка на сивата или жълтеникаво-бяла коса. Но въпреки че работи добре, когато е направена правилно, неуспешното й прилагане може да остави косата да изглежда от леко синкава до силно лилава.

И това се случва често… невинаги случайно.

„Някои жени, след като забелязват лавандуловият ефект, решават, че той увеличава, а не понижава позицията им в скалата на красотата, започват да си го прилагат умишлено“, пише колумнист в The Baltimore Sun през 1939 г. „В този конкретен момент изглежда, дамите са на ръба да забравят първоначалното предназначение на синьото измиване и започват да го използват само по себе си.“

Но колоритната прическа може би вече щеше да е загубила сила, ако на Холивуд му беше писнало от нея – но Харлоу далеч не беше последната от русите бомби. Мерилин Монро, разбира се, помага за въвеждането на модата през 60-те години на миналия век с немалка помощ от рекламите на боите за коса Clairol със слоган „Блондинките се забавляват повече“. Така синята коса продължава да се предлага на пазара на по-възрастните жени като начин за по-грациозно стареене.

„Ако имате сива коса и ви харесва, защо да не я драматизирате малко? Използвайте синьо изплакване“, пише Едит Торнтън Маклауд в статия от 1953 г. за нейната колонка в Beauty After Forty. „Можете да постигнете ефекта на мек син облак или можете да направите цвета дълбок и драматичен и след това да съобразите аксесоарите си с него.“

През 70-те години на миналия век се появява фразата „Синекосата бригада“ („Blue Rinse Brigade“), с която се наричат всякакви групи възрастни дами. В британската политика конкретно се използва за обозначаване на заможни по-възрастни жени, които участват в политиката от страната на консерваторите, както и по-възрастните гласоподавателки, които ги подкрепят.

Въпреки че синята коса може да не е толкова популярна сред по-възрастните жени, колкото е била преди няколко десетилетия, модата не е изчезнала. Синята щафета на Джийн Харлоу е предадена на Лейди Гага, няколко от сестрите Кардашиян, а също и на… Бенямин Нетаняху, премиерът на Израел.

Bulgarian leeks

Леха с праз

Боядисването на косите има дълга история всъщност.

Диодор Сицилийски, гръцки историк, описва подробно как келтските хора боядисват косите си руси: „Вънпният им вид е ужасяващ… Те са много високи на ръст, с изпъкнали мускули под чиста бяла кожа. Косите им са руси, но не естествено: изрусяват го и до ден днешен изкуствено, мият ги във вар и го сресват назад от челата си. Приличат на дървесни демони, косите им са гъсти и рошави като конска грива. Някои са гладко обръснати, а други – особено тези с висок ранг – са с обръснати бузи, но с мустаци, които покриват цялата уста…“.

Боядисването на косата е древно изкуство, което включва различни химични съединения, в древността предимно получавани от растения. Някои от най-известните са къна (Lawsonia inermis), индиго, касия, сена, куркума и амла. Други включват катам (buxus dioica), черупки от черен орех, червена охра и… праз.

В книгата от 1661 г. „Осемнадесет книги за тайните на изкуството и природата“ („Eighteen Books of the Secrets of Art & Nature“) са обяснени различни методи за оцветяване на косата в черно, златно, зелено, червено, жълто и бяло. Развитието на синтетичните бои за коса пък може да се проследи до откриването през 1860 г. на реактивността на пара-фенилендиамин (PPD) с въздух. Юджийн Шулер, основателят на L’Oréal, е признат като създателят на първата синтетична боя за коса през 1907 г. През 1947 г. немската козметична фирма Schwarzkopf пуска първия оцветяващ продукт за у дома, „Poly Color“. Боядисването на косата сега е индустрия за милиарди долари, която включва използването както на растителни, така и на синтетични бои.

 
 
Коментарите са изключени за Защо много възрастни жени боядисват косите си сини

Повече информация Виж всички