shareit

Рубинът на Кармен Лусия – символ на една безкрайна любов

| от |

Не ни трябват Вагнер или Толкин, за да ни кажат колко мощни могат да бъдат пръстените, макар че трябва да се подчертае, че двамата го правят много убедително. Повечето от нас по един или друг начин имаме досег с пръстените още от детството. Но тези накити са най-познати като символи на любовта. Онези от нас, които са минавали през променящото живота събитие сватба знаят внезапното, вълнуващо значение, което може да има едно обикновено златно кръгче. С такива пръстени ние поставяме в материална форма необяснимата връзка, която държи две души заедно, понякога завинаги.

Когато романтичната аура на пръстена се комбинира с драмата на скъпоценно бижу, ефектът може да бъде мноо мощен. Комбинирайте пръстен, направен да носи легендарен скъпоценен камък, с любов, която е надмогнала смъртта, и вие имате това, което Джефри Пост, уредник на Националната колекция за скъпоценни камъни и минерали в Националния природонаучен музей на Смитсониън, нарича „най-важното допълнение към колекция ни през 20-те години, откакто съм тук.“ Въпросният пръстен е с 23,1-каратов рубин от Бирма, обграден от два триъгълни диаманта.

Придобиването му става възможно през август 2003 година от Питър Бък, инвеститор и физик, вече пенсиониран от лаборатория за атомна енергия в Нолс, Ню Йорк в името на съпругата му Кармен Лусия Бък, която почива през същата година.

Г-жа Бък, родена в Бразилия, е колекционер на бижута, както и филантроп, посветена на медицинските изследвания, възрастните и децата в Бразилия. Тя научава за рубина от бижутера Франк Капиело от Данбъри, Кънектикът, който през 2002 г. чу, че бижуто може да се появи на пазара след много години в частни ръце. По онова време тя се бори с рака и се надява да отбележи възстановяването си със закупуване на камъка. Макар това да е само желание, съпругът й решава да я почете, като осигурява средства за Смитсониан да закупи това, което днес е известно като рубинът на Кармен Лукия. В музея той се присъединява към други легендарни бижута като диамантът Хоуп и 423-каратовият сапфир Логан.

Рубинът с овална форма е намерен през 30-те години на миналия век в района на Богок в Бирма, сега известен като Мианмар – класическият източник на големи рубини, според куратора Пост – и е един от най-големите фини фасетирани бирмански рубини в света. (Бирманските рубини са ценени за цвета си; Кармен Лусия е ярко червен с подтонове на розово и лилаво, заветен оттенък, известен на търговците на скъпоценни камъни като „гълъбова кръв червено“). „Не знаем кой е притежавал камъка, преди международните търговци на скъпоценни камъни да го купят преди 15 години“, казва Пост, „но не е толкова необичайно забележителни камъни да останат за поколения в частни семейни трезори“. Когато подобно съкровище се появи, Пост казва, „това предизвиква голямо раздвижване в света на скъпоценните камъни“.

Ядрен физик по образование, Бък инвестира в ресторанта за сандвич на свой приятел. Ресторанта се превръща във верига, която днес знаем като Subway, което прави Бък милиардер. Той не разкрива размера на дарението си на Институцията, когато купува пръстена.

Но стойността му, както често се случва с пръстените, се крие повече в значението му, отколкото в парите. Като израз на безкрайната любов на един мъж към една жена, рубиновият пръстен на Кармен Лусия трябва да искри за всички, които го виждат през следващите години. „Вече“, казва Бък, „пръстенът вероятно е видян от повече хора, отколкото са го виждали за цялото му съществуване, тъй като е бил открит за първи път през 30-те години на миналия век.“

The Hope Diamond - SIA

Диамантът Хоуп

Лусия седи редом с по-големият и син на цвят диамант Хоуп. Неовото тегло е 45,52 карата (9,1 грама), а името му идва от това на неговия собственик – лондонския банкер Хенри Хоуп.

Поради поредица неприятности и фатални инциденти, свързани с някои от собствениците му, вярва се, че скъпоценният камък носи нещастие.

Откраднат е от статуя на богинята Кали (богиня на смъртта и разрухата) в Индия. Френския пътешественик и търговец Жан-Батист Таверние го донася в Европа през 1668 г. и го продава на френския крал Луи XIV. По това време диамантът тежи почти 112 карата но през 1673 г. е обработен и теглото му намалява до 67 карата. Горе-долу по това време се появява и легендата за проклятието на бижуто, защото при пренасянето му в Европа пламва епидемия от чума, Жан-Батист Таверние умира като е разкъсан от кучета, а Кралят-Слънце умира в следствие на ангрена, която получава след като си навяхва крака по време на танци. Новият му собственик крал Луи XVI го подарява на съпругата си Мария-Антоанета, която пък умира, обезглавена на гилотината.

Днес брилянта „Хоуп“ е обявен за най-скъпият малък предмет на света, а стойността му е около 200 млн. долара или почти 5 млн. щ. долара за 1 карат от него.

 
 
Коментарите са изключени за Рубинът на Кармен Лусия – символ на една безкрайна любов

Повече информация Виж всички