shareit

Музикални хроники: Когато един от големите рок пионери се ожени за 13-годишната си братовчедка и съсипа кариерата си

| от Тодор Ковачев |

Той е изрично предупреден преди британското си турне през май 1958 г., че не бива да взима новата си съпруга със себе си. Но Джери Лий Люис не се вслушва.

Американският певец, пианист и виден пионер в рокендрол музиката не вижда защо да не пътува заедно с жена си – но в очите на обществеността съществува сериозен проблем.

Първо, Мира Гейл Браун е само на 13 години, когато се омъжва за музиканта на 12 декември 1957-а. И второ, тя е негова братовчедка и дъщеря на басиста на неговата група Джей У. Браун. Освен това е третата му жена, а сватбата им се случва още преди вторият развод на Джери Лий Люис да бъде финализиран. На всичкото отгоре, и вторият брак на певеца се е случил преди първият да бъде официално прекратен.

Въпросното британско турне е огромен шанс за Люис, тъй като Елвис Пресли е отишъл в армията и короната на краля е свободна – съществува огромна рокендрол ниша за запълване. Но скандалните обстоятелства около Мира Гейл Браун се разпространяват в английската преса скоро след пристигането на двойката на летището във Великобритания.

Мира получава простичкия въпрос от журналист „Коя си ти“ и отговаря чистосърдечно, а това е достатъчно, за да гръмне скандал с огромни последици. Броени дни по-късно турнето е прекратено, а хонорарите на рок звездата падат до 250 долара на вечер (вместо 10-те хиляди, които е прибирал преди това). Радиата спират да пускат песните на Люис, някогашни приятели се отказват от него, а самата Мира никога не успява да се отърси от клеймото „булката дете“.

Отнема цяло десетилетие на Джери Лий Люис, за да изгради наново кариерата си и той така и не постига нови комерсиални успехи, докато не става кънтри изпълнител в края на 60-те. Забележителното е, че той сякаш продължава да не разбира с какво въобще е съгрешил. А по същото време самият Елвис Пресли се среща с 14-годишната Присила и изразява гласно подкрепата си за брака между Джери и Мира.

В крайна сметка женитбата не свършва съвсем щастливо. Джери Лий Люис се развежда с братовчедка си през 1970-а, но изглежда двамата запазват добри отношения и куриозите продължават и по-късно – тъй като седмата жена на Люис е бивша съпруга на брата на Мира. Иначе самата Мира ражда две деца на певеца, момиче и момче, като момченцето умира още на 3-годишна възраст.

„Единственият проблем е, че никой не ме беше предупредил“, обяснява Мира Гейл Браун много години по-късно, когато вече е на 70 и си припомня онзи период от живота си. „Така че, когато репортерът ме попита коя съм, аз сложих началото на цялата буря“.

Тя потвърждава, че тогава мениджърите на Джери го убеждават да не я взима със себе си, защото британската преса не би пропуснала да разпъне на кръст един американец. „Много лесно можех да кажа, че съм просто дъщеря на Джей У. Браун, ако някой ме беше предупредил. И щях да предотвратя цялото нещо“, въздъхва Мира.

„Не можех да повярвам, че не виждаха, че вече съм зряла жена. Бях само на 13, но хората казваха, че съм по-зряла от Джери (който тогава е на 22, б.р.). Моето поколение беше научено да се крие под бюрото, когато започнат да падат бомби, така че го имахме в съзнанието си, че във всеки един момент животът може да свърши“.

“Исках просто да държа своето бебе в ръцете си, исках дом, съпруг, кухня, в която да готвя и градина, в която да отглеждам рози”, допълва Мира. Тя разказва и че е молела родителите си да си родят още едно дете, за да може тя да се грижи за него – и така на бял свят се появява малкият ѝ брат, а тя с готовност приема ролята на негова втора майка.

Джери Лий Люис не спира да се бори и успява да се реабилитира през 80-те, когато е приет в Залата на славата на рокендрола и започва една импровизационна джем сесия в края на церемонията, която остава легендарна и до днес. Още един обрат на съдбата се случва през 1989 г., когато филмът Great Balls of Fire още повече възстановява репутацията на Люис, тъй като е базиран на книгата на Мира за съвместния им живот.

“Ако сега има 13-годишно момиче, което иска да се омъжи, бих ѝ казала „За бога, недей да го правиш, иди в колеж, образовай се и тогава мисли за него такова”, признава Мира Гейл Браун. „Но тогава светът беше различен, нещата толкова са се променили. Така се разви светът в последните 50 години, че не можеш да му насмогнеш“.

До последно Джери Лий Люис, който почина тази година на 87-годишна възраст, остава непреклонен относно целия казус с брака си. „Не съм направил нещо, от което да се срамувам. Не бях от този тип хора, които ще вземат едно момиче при себе си, ще живеят с нея 8 години и ще се оженят едва когато тя забременее“, отсича той.

Последното е язвителна препратка към Елвис Пресли и неговата връзка с Присила. „Естествено, че той направи така, това е всеизвестно. А аз се женех за моите момичета“, завършва назидателно Люис.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато един от големите рок пионери се ожени за 13-годишната си братовчедка и съсипа кариерата си

Повече информация Виж всички