shareit

Музикални хроники: Как любимият футболен отбор спаси живота на сър Елтън Джон

| от |

За музикална звезда от калибъра на сър Елтън Джон сякаш е казано почти всичко.

Великият британец, който тази седмица отпразнува навършването на 75 години, е сред най-успешните изпълнители в историята, но същевременно е преминал през какви ли не премеждия в кариерата си. 

Често срещаната за музикални звезди наркозависимост не подминава и него и в средата на 70-те той някак оцелява след свръхдоза кокаин. В един от най-трудните му периоди от кризата го избавя не друго, а любовта му към футбола и към обичания от него ФК Уотфорд.

Бивш собственик и президент на клуба още през 70-те, Елтън Джон разкрива в автобиографичната си книга „Аз“, че навремето Уотфорд вероятно му е спасил живота.

Но връзката му със „стършелите“ започва далеч по-рано.

Още от 5-годишен певецът посещава мачове на „Викъридж Роуд“ заедно с баща си. Тогава „стършелите“ все още носят старото си прозвище „пивоварите“ и титулярните им екипи не са познатите жълти, а тъмносини. През 70-те връзката между суперзвездата и Уотфорд се задълбочава. Джон вече се превръща в голямо име с първите си хитови албуми и става вицепрезидент на клуба. 

В този период сър Елтън за пръв път изнася концерт на клубния стадион пред над 30 000 души. Благодарение на събитието са събрани спасителни средства за Уотфорд, чието финансово състояние не е цветущо. Ролята на музиканта в клубните дела става все по-голяма и той стига дотам да купи Уотфорд и да стане негов президент.

В един момент „стършелите“ са на дъното на цялата Футболна лига, но през 1976 г. започва възходът им, когато Джон назначава за мениджър Греъм Тейлър. Между двамата се заражда незабравимо приятелство, а Уотфорд година след година се изкачва все по-нагоре в дивизиите, за да достигне най-горното ниво.

Отборът изминава пътя от 92-ри в английската футболна система до самия връх (поне в един момент от класирането). В началната година след завръщането в Първа дивизия, Уотфорд постига сензационно второ място, единствено зад Ливърпул. Следва класиране в евротурнирите и достигане до финал за Купата на Англия. На митичния „Уембли“ тимът на Греъм Тейлър излиза през 1984 г. срещу Евертън под звуците на традиционната песен Abide With Me. Кадрите показват как сър Елтън плаче от щастие в ложата – той е постигнал целта си с Уотфорд и се е доказал в съвсем друго поприще от музиката, където доминира вече от години.

Elton1

През 1990 г. певецът продава Уотфорд на Джак Печи, но остава президент. Само 7 години по-късно той си взима клуба обратно от Печи и пак назначава Греъм Тейлър с убеждението, че двамата „могат да го направят отново“, както музикантът се изразява. И това наистина се случва в две поредни години на изкачване от трета дивизия до елита. През 2002 г. звездата окончателно се оттегля от по-активна роля в клуба и остава почетен президент, като уверява, че Уотфорд трябва да бъде ръководен от човек, способен да посвети повече време.

Вторият му концерт на „Викъридж Роуд“ се случва три години по-късно и събира средства в още един труден период за Уотфорд. Събрани са над 1 млн. паунда и над 23 000 души изживяват вечерта с най-големите хитове на Джон в шоу, продължило два часа и половина. Музикантът напълно се раздава за любимия отбор с концерт и през 2010-а, когато финансовата криза отново застрашава клуба.

Тогава събраните пари се използват за силно необходима селекция за подсилване на първия състав, а част от тях отиват за привличането на бъдещия капитан и легенда Трой Дийни. Сър Елтън Джон получава заслуженото признание от клуба няколко години по-късно, когато обновената източна трибуна е кръстена на него, а припевът на неговата Your Song е изписан над седалките. „Това е един от най-великите дни в живота ми“, възкликва звездата при откриването на трибуната.

През юли тази година той ще изнесе нови два концерта на любимия стадион.

Milleniumstadiumchampionshipplayofffinal06

Сър Елтън все още посещава двубоите на „Викъридж Роуд“, когато графикът му го позволява и присъстваше например на последния мач от сезон 2020/21, за да се срещне със състава, върнал Уотфорд във Висшата лига. Певецът не крие гордостта си от дългия път, изминат от „стършелите“ с негова помощ.

„Откакто за пръв път дойдох тук като вицепрезидент до днес, изживяхме едно невероятно пътуване. Толкова съм горд, знаейки откъде тръгнахме и какво представляваше клубът, колко много значи за общността.“

„Поради очевидни причини, има моменти през 80-те, за които нямам спомен, но всички мачове на Уотфорд, на които съм присъствал, ще останат завинаги в паметта ми“, уверява Елтън Джон.
„Бях президент на Уотфорд в най-лошия период от живота ми, през години, свързани с пристрастяване към дрогата, депресия, лоши бизнес решения, съдебни процеси и безкрайни тревоги“, пише той в книгата си. „За мен тогава клубът беше непрестанен източник на щастие. Ако не беше той, кой знае какво щеше да се случи. Не преувеличавам, когато твърдя, че Уотфорд вероятно ми спаси живота“.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Как любимият футболен отбор спаси живота на сър Елтън Джон

Повече информация Виж всички