Кой е най-бързият език

| от |

Когато изучавате нов език, е лесно да останете с впечатлението, че хората, за които е майчин, могат да говорят много по-бързо, отколкото мозъкът ви може да обработи. Със сигурност вие собствено не говорите толкова бързо на родния си език, нали?

Ами не е толкова сигурно. Оказва се, че някои езици може наистина да са „по-бързи“ от други.

Разбира се, скоростта на говорене варира при различните хора. Някои просто говорят бавно, докато други плюват думите като картечница. По същия начин повечето хора променят темпото на речта си в зависимост от обстановката, настроението и т.н.

Въпреки това един от най-широко разпространените начини за изследване на скоростта на даден език е броят на произнесените срички в секунда. Много лингвисти са разглеждали този показател и много от тях стигат до едно и също заключение: Японският е най-бързият език.

През 2011 г. изследователи от Университета в Лион разглеждат седем различни езика и ги подреждат според броя на произнесените срички в секунда. Японският излиза на първо място със 7,84, следван от испанския – 7,82, френския – 7,18, италианския – 6,99, английския – 6,19, немския – 5,97 и мандарин – 5,18.

Интересно е, че възприеманата скорост на даден език може да има общо и с това колко информация може да се кодира в него.

В друго проучване, проведено от Университета в Лион през 2019 г., са разгледани 17 различни езика от Европа и Азия по отношение на информацията на сричка. Въпреки че японският език очевидно се говори бързо, той не съдържа много информация във всяка сричка. Може би, разсъждават изследователите, езикът се говори по-бързо в стремеж да се предаде повече смисъл за единица време.

„Намираме солидни доказателства, че някои езици се говорят по-бързо от други (например говорещите японски и испански език произвеждат около 50% повече срички в секунда от говорещите виетнамски и тайландски). Освен това някои езици „съдържат“ повече информация на сричка поради своята фонология и граматика (например английският език има около 11 пъти повече видове срички, отколкото са възможни в японския)“, казва Дан Дедю, съавтор на изследването от 2019 г., в изявление.

„По-важното обаче е, че съществува компромис между двете, така че „информационно леките“ езици се произнасят по-бързо от „информационно гъстите“, като се балансира при скорост от около 39 бита/секунда във всички езици в нашата извадка. Безумно, нали?“ – добавя д-р Франсоа Пелегрино, водещ автор на изследването.

Трябва обаче да приемате всички тези констатации с щипка сол. Мнозина не са съгласни, че солидни данни подкрепят твърдението, че съществуват значителни разлики в темпото на различните езици и диалекти.

Едно по-старо проучване от 60-те години на миналия век сравнява темпото на речта на шестима японци и шестима американци, като стига до заключението, че няма значителни разлики между двете групи.

Трябва да се отбележи също така, че много от тези лингвистични изследвания са съсредоточени върху европейските и източноазиатските езици, като пренебрегват хилядите други, които съществуват по света. Макар да е вярно, че почти половината от населението на планетата говори един от най-популярните 10 езика като свой майчин, има множество любопитни и прекрасни езици, които вероятно ще предизвикат всичките досегашни предположения.

 
 
Коментарите са изключени за Кой е най-бързият език

Повече информация Виж всички