shareit

Една техника за флирт, която почти винаги работи

| от |

В ново проучване психолози от Норвежкия университет за наука и технологии твърдят, че са открили най-ефективните техники за флирт и за мъже, и за жени.

Изследователите, които публикуват откритията си в списанието Evolutionary Psychology, разглеждат студенти в САЩ и Норвегия, всички от които хетеросексуални. На участниците-доброволци са изпратени въпросници, в които трябва да оценят колко ефективни са 40 различни вида флирт при търсене на краткосрочна или дългосрочна връзка и въз основа на това дали флиртуващият е мъж или жена. Изследователите също така разглеждат и нивата на екстровертност на участниците, възрастта им, колко са религиозни, колко са готови да имат връзка, както и колко привлекателни са според другите.

„Кой подход е най-ефективен зависи от вашия пол и дали целта на флирта е дългосрочна или краткосрочна връзка“, обяснява Лейф Едуард Отесен Кенер, професор по психология в Норвежкия университет за наука и технологии, в съобщение за пресата.

За жени, които търсят краткотрайни връзки – например за една нощ – най-ефективната техника не е изненадваща.

„Хората смятат, че сигналите, че сте сексуално достъпни, са най-ефективни за жени, които търсят краткосрочна връзка“, казва Кенер. Приятелски контакт като прегръдка или приятелска целувка по бузата не е достатъчен в тези ситуации и затова жените, които искат бързи отношения, е по-добре да използват знаци, които подчертават сексуалната им разположеност, като отъркване в потенциални партньори, скъсяване на дистанцията и подчертан телесен контакт.

Мъжете, които търсят краткотрайна връзка, обаче не могат да разчитат само на една техника.

„Тактиките, които бяха оценени като най-ефективни за жени за връзка за една нощ, бяха изключително сексуални или физически“, пише екипът в проучването. „За разлика от тях, мъжете бяха оценени като по-ефективни, ако те, в допълнение към физическите и сексуалните тактики, също се усмихват, проявяват интерес към разговорите, правят комплименти и карат жената да се смее.“

Екипът установява, че за мъжете, които търсят по-дългосрочни връзки, „признаците на щедрост и желанието да се обвържат работят най-добре“. Въпреки това, ако търсите по-общ съвет относно флирта, имаше една тактика, която изглежда универсално ефективна.

„Хората смятат, че чувството за хумор или способността да разсмееш другия човек е най-ефективно за мъжете, които търсят дългосрочна връзка. Най-малко ефективно е за жени, които търсят връзка за една нощ. Но да се смееш или да се кикотиш на шегите на другия човек е ефективна тактика за флирт и за двата пола“, казва Кенер в изявлението. Това важи за участниците в проучването от САЩ и Норвегия.

„Не само е ефективно да бъдеш забавен“, добавя Ребека Бърч, съавтор от Университета Осуего, САЩ. „Но за жените е много важно да покажеш на потенциалния си партньор, че мислиш, че са забавни.“

Ако имате проблеми да бъдете смешни, Кенер препоръчва да започнете с друга ефективна техника за флирт – усмивка и зрителен контакт – преди да поработите върху другите си умения от тази базова линия.

Cockade Fan YORCM TFN217

Ветрило от коприна и слонова кост, 1800-1850

И нещо любопитно.

Ветрилото е широко използвано като средство за комуникация и следователно като начин за флирт от 16 век нататък в някои европейски общества, особено в Англия и Испания. Разработен е цял език, в който се комуникира със знаци с ветрило, и дори са публикувани книги и списания, в които той се обяснява. Чарлз Франсис Бадини създава „Оригиналната фанология или ветрилото за дамски разговори“, която е публикувана от Уилям Кок в Лондон през 1797 г. Използването на ветрилото не е ограничено до жените, тъй като мъжете също носят такива аксесоари и също се научават как да предават съобщения с тях. Например, поставянето на ветрилото близо до сърцето означава „Обичам те“, а отварянето му широко означава „Чакай ме“.

В Испания, където използването на ветрила (наречени „abanicos“) е все още много популярно днес – дамите ги използват, за да общуват с ухажори, без да привличат вниманието на техните семейства или придружители. Тази употреба е била много популярна през 19-ти и началото на 20-ти век.

 
 
Коментарите са изключени за Една техника за флирт, която почти винаги работи

Повече информация Виж всички