Буца лилаво багрило, по-скъпо от злато, бе открита в римска канализация

| от |

Наскоро при разкопки на римски обект в Обединеното кралство бе открита „мистериозна буца“ от лилав материал. Оказва се, че странно оцветената субстанция е изключително рядко парче тирийски пурпур – багрило, което някога е струвало повече от теглото си в злато.

Откритието е направено през 2023 г. на територията на крикет клуба „Карлайл“ в Северна Англия, докато археолозите разкопавали голяма сграда с баня, построена през III в. от н. е. при управлението на император Септимий Север.

В канализацията на древната постройка изследователите откриват необичайно меко парче материал с характерен лилав оттенък. Те го изпращат на учени от университета в Нюкасъл, които от своя страна стигат до заключението, че органичният пигмент съдържа бром и пчелен восък – сигурен знак, че това е тирийски пурпур.

Cañaillas-Cádiz

Днес багрилата са евтини и лесни за производство. Но в древността за направата им са били необходими огромни усилия и опит. Лилавото – сравнително рядък цвят в природата – се превръщало в багрило чрез смачкване на хиляди морски охлюви, уловени в Средиземно море.

За да се направи достатъчно тирийски пурпур, за да се боядиса дреха или да се оцвети някакъв декоративен предмет, са били необходими десетки хиляди охлюви и значително количество работа. Поради това той е бил изключително скъп и съответно се е свързвал с кралските особи, римските императори и въобще с богатството.

По Средиземноморието са открити много реликви от тирийски пурпур, но в Обединеното кралство, което е било най-северната част на Римската империя, този материал се среща изключително рядко.

„Това е единственият пример, за който знаем, в Северна Европа – вероятно единственият пример на солидна проба под формата на неизползван пигмент за боя навсякъде в Римската империя. Открити са примери за него в стенописи (като в Помпей) и в някои изрисувани ковчези на хора с висок статус от римската провинция Египет“, казва Франк Гиеко, технически директор в Wardell Armstrong.

Septimius Severus Glyptothek Munich 357

Септимий Север – римски политик, служил като император от 193 до 211 г. от н.е. – е роден в днешна Либия и е известно, че през 208 г. от н.е. е пътувал до римската провинция Британия с цел да укрепи Адриановия вал – 117-километровото укрепление, което бележи северозападната граница на Римската империя.

Има сериозни подозрения, че тази буца тирийски пурпур, намерена в Карлайл, на кратко разстояние от вала, има нещо общо с това историческо посещение.

„В продължение на векове тирийският пурпур е бил най-скъпият и търсен цвят в света. Присъствието му в Карлайл в комбинация с други доказателства от разкопките засилват хипотезата, че сградата е била свързана по някакъв начин с императорския двор на император Септимий Север, който се е намирал в Йорк, и вероятно се отнася до посещението му в Карлайл“, обяснява Гиеко.

 
 
Коментарите са изключени за Буца лилаво багрило, по-скъпо от злато, бе открита в римска канализация

Повече информация Виж всички