Компанията зад най-високата сграда в света ще превръща небостъргачите в гравитационни батерии

| от chr.bg |

Архитектурно-инженерната фирма, която стои зад най-високата сграда в света – наред с други големи проекти – се е обединила със стартъпа Energy Vault, за да проектира небостъргачи, които включват гравитационни батерии в дизайна си.

С преминаването на планетата към възобновяема енергия се сблъскваме с проблема за съхранението й. Проблемът се състои в това, че вятърът не духа и слънцето не грее точно в момента, в който хората искат да консумират най-много енергия. В особено ветровити или слънчеви дни може да бъде произведена твърде много електроенергия, което потенциално може да доведе до ситуация, в която на потребителите се плаща, за да консумират ток, вместо да товарят мрежата. Евтината и чиста енергия, разбира се, е нещо хубаво, но енергията, която не се използва, се губи.

А по-добре би било да можем да съхраняваме тази енергия за по-късна употреба. Един от начините за това са гравитационните батерии.

Въпреки интригуващото си име, идеята на гравитационните батерии е много проста. Когато източниците на енергия произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо, излишната се използва, за да се повдигнат тежести (вода или пясък) нагоре. Когато енергийните източници намалеят, тези предмети могат да бъдат освободени да падат и падайки да задвижват турбини, докато нашият добър приятел (и смъртен враг) гравитацията ги дърша към Земята.

Въпреки че обикновено гравитационните батерии се правят в резервоари, в последно време се използват и изоставени мини. Сега най-новата идея е гравитационните батерии да бъдат включени в дизайна на високи сгради.

„От основаването си досега [архитектурната и инженерна фирма Skidmore, Owings & Merrill] разширява границите на архитектурата и инженерството, предефинирайки това, което сградите могат да правят за градовете и общностите“, казва в изявление Адам Семел, управляващ партньор на Skidmore, Owings & Merrill.

„Това партньорство с Energy Vault е ангажимент не само да помогнем на света да надрасне изкопаемите горива, но и да проучим заедно как архитектурата на възобновяемата енергия може да подобри нашите общи пространства и градска среда.“

Според екипите включването на гравитационните батерии в дизайна на бъдещите небостъргачи ще им даде възможност да съхраняват много GWh енергия, достатъчна освен за тяхното и за захранването на съседните сгради.

 
 
Коментарите са изключени за Компанията зад най-високата сграда в света ще превръща небостъргачите в гравитационни батерии

Повече информация Виж всички