shareit

Колко всъщност е опасен страхът от числа

| от |

Когато една култура има страх от конкретни числа, това може да се види ясно в среда й – в уличните адреси, в номерацията на местата за паркиране, етажните на сградите и циферблатите на асансьорите и още, и още. Докато много хора гледат на тези суеверия като на развлекателни и безобидни, в някои случаи, в които числа се пропускат, могат да се превърнат в източник на реална опасност.

ShanghaiMissingFloors

За пожарникарите, например, които трябва да се движат през гъст дим, неправилните номерации могат да бъдат фатални по един куп причини. Затова и Ванкувър, Канада, вече няма да дава разрешение за построяването на сгради, които пропускат номера на етажите.

Ние тук нямаме много такива сгради, но по света ситуацията с премахването на „страшни“ числа може да достигне абсурдност. Например, кулата Burrard Place по документи е 60 етажа, но всъщност е само 53. Това е защото строителите прескачат не само 13 етаж, но и всички етажи, завършващи на числото 4.

Има дори дума за страха от числото 13 (има дума за страха от всичко – просто намерете думата на старогръцки и й сложете -фобия отзад): Трискайдекафобията или тердекафобия (triskaidekaphobia).

P2110024NoThirteenStaAnita wb

Компанията Otis Elevator казва, че 85% от асансьорните циферблати, които създават, пропускат 13-ия етаж като понякога го кръщават „12A“ или „M“ (13-та буква в азбуката). В други сгради 13-ият етаж често се пише складов или му е дадено друго предназначение, например, басейнът да е там или ресторанта).

Shizuoka Missing Parking Lot

Суеверното избягване на числата в никакъв случай не се ограничава само до 13 конкретно или до западните страни. В Китай (и на места като Ванкувър с голямо китайско население) четворките (四) често се избягват, тъй като думата „четири“ звучи като мандаринската дума за „смърт“. Страхът от числото 4 се нарича „тетрафобия“.

Проучване на цените на недвижимите имоти във Ванкувър установи, че къщите с числото четири в адресa се продават на малко по-ниска цена – 2,2% по-малко – докато тези с числото 8 (което на китайски звучи като думата за „просперитет“) всъщност се продават на средно с 2,5% по-висока цена. Това е известно на брокерите и те понякога се опитват да шмекеруват с цени от рода на 1 888 888 долара.

 
 
Коментарите са изключени за Колко всъщност е опасен страхът от числа