Къде се намира най-старата пирамида в света

| от |

От Древен Египет до Мезоамерика – великите цивилизации от миналото са обичали да строят гигантски заострени сгради.

Въпреки че туристически горещи точки като Гиза и Чичен Ица може да са първите места, които изникват в съзнанието ни при размисъл за пирамидите, истината е, че нито една от тях не е дом на най-старата пирамида в света.

Най-старата пирамида в Египет

Saqqara BW 5

Само на няколко километра южно от Голямата пирамида в Гиза се намира най-старата пирамида в Египет. Разположена в Сакара, пирамидата на Джосер е построена около 2630 г. пр. н. е. като погребална камера на, разбира се, цар Джосер.

Предхождаща Голямата пирамида – построена за цар Хуфу – с около 70 години, структурата на Джосер изглежда малко по-различно от триъгълното трио в Гиза, тъй като е създадена чрез подреждане на каменни платформи една върху друга, което води до стъпаловидната й форма, както можем да видим на снимката.

Архитектът, който стои зад този проект, е първосвещеник на име Имхотеп, който е бил и съветник на царя. Известен с майсторството си в областта на изкуството и науката, Имхотеп е обожествен след смъртта си, като в крайна сметка е и обявен за бог на мъдростта и медицината.

В продължение на много години пирамидата е смятана за най-старата в света – но неотдавнашни открития от другата страна на земното кълбо разбулват темата, предполагайки, че египтяните може би са били изпреварени.

Най-старата пирамида в Перу

PiramidesdeCaral

В древността пирамидите са били на мода в цяла Америка, като са били предпочитани от империите на маите, ацтеките и инките. Сред най-емблематичните е храмовият комплекс Тикал в Гватемала, който се появява във филма „Междузвездни войни, епизод IV: Нова надежда“.

За да открием най-старата пирамида в западното полукълбо обаче, трябва да пропътуваме доста на юг – от централноамериканските джунгли до високата пустиня на Перу. Именно тук в началото на 20 век археолозите за първи път се натъкват на обширен древен метрополис, наречен Карал (на снимката).

Поради сложността на обекта изследователите първоначално предполагат, че Карал трябва да е построен сравнително скоро – но едно проучване, публикувано през 2001 г., коренно променя това предположение. Използвайки радиовъглеродно датиране, за да изчислят възрастта на материалите, използвани при строителството на Карал, авторите на изследването установяват, че древният град може да е бил основан още през 2627 г. пр. н. е.

Въз основа на тази информация археолозите вече предполагат, че шестте пирамиди на мястото – включително огромната Пирамида Майор – може да предхождат структурата в Сакара в Египет. Тъй като обаче точната възраст на сградите в Карал все още не е известна, е трудно да се каже коя от тези древни цивилизации първа е завършила своята сграда.

Гунунг Паданг – най-старата пирамида в света… или просто хълм?

Situs Megalitikum Gunung Padang Cianjur

В продължение на десетилетия археолозите се опитват да решат дали най-старата пирамида в света се намира в Египет или в Перу, но сега един късно влязъл в състезанието участник заплашва да им открадне короната. Намиращият се в Индонезия огромен комплекс, наречен Гунунг Паданг, е разположен на хълм, който според някои учени може да е изкуствено създадена структура.

Представена за първи път през 2018 г., теорията предизвика много спорове и не успява да убеди мнозина от научната общност. Въпреки скептицизма обаче екип от археолози твърди, че е открил доказателства, че хълмът е бил умишлено построен на няколко етапа в продължение на много хиляди години.

Използвайки радар, изследователите твърдят, че са открили доказателства, че основният слой е изграден преди най-малко 9500 години, а може да е на възраст до 28 000 години. Ако това се докаже, Гунунг ще се превърне в най-старата пирамида в света – и то със значителна преднина.

Засега обаче повечето хора смятат, че това е просто хълм.

 
 
Коментарите са изключени за Къде се намира най-старата пирамида в света