shareit

Германският град, който все още е разделен от Стената

| от |

30 години след свалянето на Берлинската стена все още има един град в Германия, който е разделен между Изтокa и Западa.

В град Мюдлероут има само 15 къщи, но има и двама кметове, два телефонни кода и два различни стила на реч.

Bundesarchiv Bild 183-N0415-363, Mödlareuth, Zonengrenze

Границата между двете страни на града през 1949 г.

Градът съществува от 1810 г., разположен на границата на две германски провинции, Бавария и Тюрингия, но това никога не е било проблем за жителите му, поне до края на Втората световна война. С разделянето на Германия между Съветския съюз и САЩ, Мюдлероут е разделен по линията между двете провинции. Съветите заемат източната част на града, а американците поемат западната част.

След разделянето е издигната стена, която да обозначава границата между двете територии, с монтирани охранителни кули, наземни мини и картечници. Мюдлероут става известен като „Малкия Берлин“.

Днес обаче остава само малка част от стената, но градът все още е разделен.

Джейсън Джонсън, автор на „Разделеното село: Студената война в германските граници“, казва, че градът е „странност“ в съвременна Германия. Според него градът все още има двама кметове, два пощенски кода и два регионални кода. За да говорят с някой от другата страна на улицата, хората буквално трябва да направят междуградски разговор. Има дори различни училища за децата от всяка страна на града. Случайният турист в Мюдлероут може да забележи разликата в поздравите, използвани от гражданите във всяка половина. От баварска страна те са посрещнати с традиционния баварски поздрав „Grüss Gott“, докато от другата страна използват по-познатият ни немския поздрав „Guten Tag“.

Жителите са питани в един момент дали биха искали да обединят двете страни на града – и те единодушно решават да не го правят.

Инголф Херман работи в местния музей и казва, че има признаци, че общността постепенно се обединява. В последно време жителите се събират заедно за събития в читалището, разположено от тюрингийската страна на границата. От няколко години, вместо да поставят двe майски дървета за Първи май, те издигат само едно, което и двете страни да използват.

Viki-Markt.Maibaum

Майско дърво

Първоначално съветите окупират целия град, но се оттеглят на страната на Тюрингия и отстъпват баварския участък на САЩ. Стената е построена през 1952 г., за да се предотврати проникването на хора през границата.

През 1961 г., 5 години след издигането на Берлинската стена, Мюдлероут има своя собствена бетонна стена. Животът в града обаче не прилича на живота в разделения Берлин.

От една страна, повечето берлинци в западния участък не познават хора от източната страна. Където и да живеят хората, това все пак си беше голям град. В Мюдлероут всички познават всички останали и от двете страни на стената. Един човек дори е отделен от брат си с нея.

Разделянето на такъв малък град изисква различен подход от страна на съветите. Те изпращат там 5 шпиони на Щази, но жителите веднага разбират, че не са местни и ги избягват, като така им пречат да научат каквото и да е.

Джордж Буш, когато е вицепрезидент на САЩ при Роналд Рейгън, посещава малкото градче и каза на събралите се от западната страна на стената, че „тази стена е още по-голям цинизъм“ от по-известната берлинска.

Берлинската стена започва да се срутва на 9 ноември 1989 г. На 5 декември хора от източната страна искат от кмета си да отвори стената и два дни по-късно инженери от граничната охрана започват да я свалят. До 9 декември хората вече са свободни да преминават между двете страни.

Днес само малка част от нея е оцеляла в малкия град. Тя е част от музей на открито заедно с две от стражевите кули. Все пак границата остава такава, каквато е в продължение на 65 години, като държи двете страни на града отделни.

 
 
Коментарите са изключени за Германският град, който все още е разделен от Стената