shareit

Излиза мемоарна книга на най-младия евреин от Списъка на Шиндлер

| от |

Най-младият евреин, спасен от газовите камери от Оскар Шиндлер, разказва за първи път невероятната си история в разтърсваща книга, която напомня за „Дневникът на Ане Франк“, съобщава „Поан“.
SCHINDLER'S LIST

„Детето на Шиндлер“ ще се появи във Франция през май, когато ще бъде отбелязана 70-годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия.Нейният автор, Леон Лейсон, умира през януари 2013 година на 83-годишна възраст, малко след като е успял да предаде ръкописа на своя американски издател.

Емигрирал с родителите си в САЩ след края на Втората световна война, Леон Лейсон преподава в Калифорния в продължение на близо 40 години. Никой не знаел историята му до световния успех на филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“ през 1993 година. Най-младият оцелял от прочутия списък насмалко да изпадне от него.

Роден на 15 септември 1929 в Полша, Леон бил петото дете в семейство на работници. Когато започва преследването на евреите от нацистите, момчето се изправя лице в лице с антисемитската омраза, понася много лишения, обиди, насилие, глад, тревоги.

Германски войници бият баща му пред очите му. Двама от братята му са убити. Подобно на хиляди други, семейство Лейсон е затворено в гетото в Краков. Тогава германският индустриалец Оскар Шиндлер решава да наема евреи на работа с цел да ги спаси. Бащата на Леон и един от братята му са между тях.

Тъй като е много малък, Леон не попада в списъка. Смята се за обречен, но успява да убеди отговорника за трансфера на работници към оръжейната фабрика, че името му е било задраскано погрешка. „Майка ми беше в списъка. Баща ми и брат ми вече бяха там. Реших да рискувам. Ставаше въпрос за живота ми“, пише той. „Офицерът изглежда се чудеше какво да прави с мен (…), можеше да реши дилемата си с един пистолетен изстрел“. Но офицерът отстъпва и Леон заминава за фабриката. Толкова е дребен, че се налага да се качва на дървени каси, за да стига до машините.

Шиндлер се привързва към детето и поема огромни рискове, за да предотврати изпращането му в Аушвиц. Оскар Шиндлер, който успява да спаси живота на над хиляда евреи, умира през 1974 г. По негово желание е погребан в римокатолическото гробище в Ерусалим.

 
 
Коментарите са изключени за Излиза мемоарна книга на най-младия евреин от Списъка на Шиндлер