Гоя: Хроникьор на всички войни

| от |
Софийската градска художествена галерия представя изложбата „Гоя: Хроникьор на всички войни. „Ужасите на войната“ и военна фотография“.
Експозицията, организирана от Институт „Сервантес“ и Академията за изящни изкуства „Сан Фернандо“, ще бъде открита на 29 октомври от 18.00 ч., съобщиха от СГХГ.
Досега изложбата е гостувала в Токио, Пекин, Ню Делхи, Варшава, Краков и др. В София завършва нейното пътуване по света.
Defensa_del_Parque_de_Artillería_de_Monteleón
Кураторът Хуан Бордес ще бъде в България само в деня на откриването. Той ще бъде на разположение в СГХГ от 13.00 до 15.00 ч. на 29 октомври.
За първи път в България се показва цикълът от гравюри „Ужасите на войната“, създаден от испанския художник Франсиско де Гоя и Лусиентес /1746-1828/. В изложбата са включени 82 гравюри. Стремежът е да се допринесе за популяризирането и изследването на тази толкова важна серия отпечатъци. С тази цел отпечатаните работи от цикъла са придружени от фотографии на съвременни фоторепортери, които от 1839 г. досега предприемат същите антивоенни подходи, които гениално, с поразителна изразна мощ подема Гоя.
„Серията гравюри. Ужасите на войната“ /1810-1820 г./ са замислени като акт на пацифизъм, чрез който художникът не взима ничия страна, а излага на показ варварството на двете страни в един военен конфликт. Те са породени от Испанската война за независимост /1808-1814/, избухнала като реакция срещу нашествията на френския император Наполеон. Гоя се опитва да излезе отвъд историческите факти.
„Ужасите“ могат да се разделят на три части. В първата Гоя илюстрира разкази за реални събития с безспорна достоверност, но в гравюрите той надхвърля конкретните факти, натоварвайки ги с по-общ критически заряд. Във втората част художникът изобразява преживяването на войната по улиците на Мадрид, показвайки ужасите на гладната 1811 г., описвайки войната чрез отражението й върху всекидневния живот на хората. Накрая изработва няколко гравюри в символичен код, които нарича
„категорични капризи“. В тях Гоя се фокусира върху политическата обстановка в следвоенния период, критикувайки установяването на абсолютизма и скъсването с идеалите на
Конституцията.
 
 
Коментарите са изключени за Гоя: Хроникьор на всички войни