shareit

Кой всъщност е жертвата?

| от chronicle.bg |

„Метод 15/33” е стъписващ психотрилър, написан в първо лице. Представете си безпомощно, бременно 16-годишно момиче, което е отвлечено, докато се прибира от училище. А сега го забравете. Защото Лиса Ийланд не е типичната жертва на подобни престъпления. Действието се развива в рамките на месец и нещо в САЩ, в наши дни. Шанън Кърк слага пръст в раната „трафик на деца”.

След 3-дневно шофиране похитителят отвежда Лиса в една уединена ферма. Там тя е затворена в оскъдно мебелирана стая, в която прекарва цял месец, а единствените хора, които вижда междувременно, са бруталният похитител, неговият брат-близнак, една семейна двойка, която Лиса кръщава г-н и г-жа Явни, и един лекар, който следи как се развива бременността й. Момичето долавя присъствието и на други хора, които нарича мислено Готвачите, защото чува как някой приготвя храната й, но така и не ги вижда.

Без да е сигурна къде се намира, тя започва да надушва причините, поради които е отвлечена. Похитителите смятат да продадат бебето й на г-н и г-жа Явни и после да я убият. Лиса е ужасена и отчаяна, или поне така си мислят те, докато наблюдават всяко нейно действие. Но ги дебне изненада. Защото зад миловидната външност на русото, синеоко момиче се крие хладен и остър като бръснач ум.

Това, което нито похитителите, нито Лиса знаят, е, че в същата ферма има друго отвлечено момиче, Дороти, което се издирва от двама агенти на ФБР – Роджър Луи и партньорката му Лола. Ще пристигнат ли те навреме, за да спасят момичетата? И кой всъщност се нуждае от спасение? Защото Лиса, изглежда, няма да се спре пред нищо, за да защити нероденото си дете.

Идеята за привидно безпомощна жертва, която се превръща в палач и тържествува над мъчителите си, не е нова, но тук момичето е само на 16 и притежава необикновен мозък – да, мозък, а не просто ум. Фронталният й мозъчен лоб, който отговаря за разсъжденията и планирането, е по-голям от нормалното. Това й позволява не само да се държи като по-зряла жена, но и да контролира емоциите си по начин, неразбираем за обикновените хора, което я превръща в опасен социопат. Ако обстоятелствата например й налагат да убие друго човешко същество, Лиса ще го стори, без да се замисли, и дори няма да изпита угризения.

Роджър, агентът от ФБР, също е интригуващ персонаж. Изключително интелигентен като Лиса, той пък страда от рядко заболяване, наречено хипертимезия – прецизна автобиографична памет, която му позволява да помни до най-малки подробности всеки един ден от живота си.

Необикновените герои и интересната структура на романа – две успоредни сюжетни линии, които накрая се преплитат, разказани в ретроспекция 17 години след отвличането (съответно от Лиса и от Роджър), и двете в първо лице – не само поддържат любопитството на читателя, но и ни позволяват да видим „отвътре” как работят мозъците на тези странни личности. А стегнатият кинематографичен стил, напрегнатото действие и внезапните обрати превръщат книгата в един наистина първокласен трилър.

Оценен високо и от читателите, и от критиката, окичен с няколко важни награди, „Метод 15/33” е дебютният роман на Шанън Кърк и е замислен като начало на трилогия. (Представете си кръстоска между „Очи от рая” и „Мълчанието на агнетата”.) В момента Шанън, която е професор по право и практикуващ адвокат, работи върху втората книга, озаглавена „Heavens”. Остава да чакаме.

 
 
Коментарите са изключени за Кой всъщност е жертвата?