shareit

Самолет, задвижван от слънцето, излетя на околосветска обиколка

| от |

Самолет, захранван със слънчева енергия, излетя от Абу Даби, поставяйки началото на първия опит за полет около света без използване на гориво, съобщи Асошиейтед прес.

Той ще се управлява от швейцарския пилот и бизнесмен Андре Бьоршберг и неговия колега Бертран Пикар, които са и основатели на проекта „Слънчев импулс“. Бьоршберг сподели емоциите си преди историческия полет:

Детско въодушевление, тъй като реализираш нещо, което отдавна таиш в ума и душата си. Но и отговорност, защото това са 12 години работа, много хора са вложили времето и усилията си в този проект.

Пътуването трябва да се осъществи на етапи в продължение на няколко месеца, но в ефективен полет самолетът ще бъде около 25 дни със скорост между 50 и 100 км в час. През това време той ще трябва да преодолее 35 хиляди км.
Размахът на крилете на самолета „Слънчев импулс 2“ е 72 м, а теглото му е около 2,3 тона. По него има 17 хиляди слънчеви клетки.
Целта на околосветската обиколка е да популяризира слънчевата енергия като главния инструмент в борбата на човечеството с климатичните промени. Изследователите предвиждат, че слънцето ще стане основният източник на енергия в света до 2050 година.
 
 
Коментарите са изключени за Самолет, задвижван от слънцето, излетя на околосветска обиколка