shareit

Летящата кола на Boeing излита

| от chronicle.bg |

Летящата кола на Boeing, създадена за да се избягват задръстванията, направи първия си тестов полет.

Прототипът беше тестван успешно в Манасас, щата Вирджиния, обяви Boeing. Машината е електрическа, може да лети до 80 километра и е напълно автономна.

Още редица компании, най-голямата от които е Airbus, се опитват да създадат подобна технология паралелно. А3 (собственост на Airbus) имат Vahana – апарат, които миналата година също беше тестван успешно. Intel и EHang също имат подобни проекти. Boeing разполага с известно предимство след като купи Aurora Flight Sciences, чиито проекти включват летящо такси, разработвано заедно с Uber Technologies Inc.

Въпреки че не е ясно дали клонът за градска въздушна мобилност на Boeing, Boeing NeXt, заедно с Aurora са създали именно този прототип за Uber, от самия Uber казаха, че проектът за тях се развива по план и ще стане част от мрежата Uber Air. Форт Уърт и Лос Анджелис ще бъдат първите градове с подобна услуга, когато тя стане реалност (по план – през 2023 година).

Най-оптимистичният анализ на Morgan Stanley предвижда подобна технология да създаде пазар за $2,9 трилиона до 2040. Най-песимистичният е за $615 милиона.

В портфолиото с проекти на Boeing NeXt влизат още напълно електрически товарен въздушен апарат, който ще може да пренася около 225 килограма. Тестовете му на открито предстоят тази година.

 
 
Коментарите са изключени за Летящата кола на Boeing излита