shareit

Boeing 757 на „Якутия“ арестуван от лизингодателя в Австрия

| от |

Самолет на руската авиокомпания „Якутия“ от 2 януари не може да излети от летището на австрийския град Залцбург – арестуван e заради просрочени задължения, информира РИА Новости.

Според медиите в алпийската държава като новинарския портал Austrian Wings Boeing 757 може да бъде задържан, за да покрие част от дълговете на собствениците на превозвача. Самолетът е излетял от московското летище „Внуково“ в Залцбург сутринта на 2 януари. Полетът в обратната посока Залцбург – Москва обаче е отменен и и авиолайнерът все още остава в аерогарата. Дълговете са към лизингодателя – компания GE Capital Aviation Services (GECAS).

Информацията по-късно е потвърдена пред австрийския медиахолга ORF от страна на говорителя на летище „Залцбург“. Компаниите GECAS и „Якутия“ обаче пожелаха да коментират пред медиите как се е стигнало до дълговия спор помежду им.

Това е пореден проблем на авиокомпанията, която трета година поред се сблъсква с лизингодатели и кредитори, недоволни от погасяваните вноски към тях. Преди година авторитетният бизнес всекидневник „Коммерсантъ“ писа, че от страна на автономната Република Якутия са заделени над 1 млрд. рубли (€12 млн.) за подпомагането на закъсалия национален авиопревозвач.

Така, когато компанията просрочи и плащанията към „ВЕБ-Лизинг“ на „Внешекономбанк“ (ВЕБ), кредиторът спря от експлоатация пет самолета, от които два са нобите Sukhoi Superjet-100. Процедурата включваше разпродажбата на самолетите и растрогването на договора за лизинга им.

Така, през ноември 2014 г. Арбитражният съ на Москва удовлетвори иска на „ВЕБ-Лизинг“ за плащания в размер на $3,2 млн. за двата й SSJ-100. Изданието също така обобщаваше, че „Якутия“ се е надявала да привлече към 20 млрд. рубли (€240 млн.) външни заеми за справяне с кризисната ситуация. Както и с тежката конкуренция на федералния пазар с авиокомпаниите като монополиста „Аерофлот“ или частната „S7 Сибирские авиалинии“ – и двата превозвача редовно летят и до българските летища по време на активните летен и зимен туристически сезон.

Също така, се припомня, че през ноември 2013 г. американската компания International Lease Finance Corporation (ILFC) задържа в Аляска малко по-стара „машина“ на „Якутия“ – Boeing 737-700, заради просрочени задължения в размер на $2,6 млн.

Докато информацията не беше официално потвърдена, в социалните мрежи дори се появяваше намек, че Виена е започнала да арестува руско движимо имущество в полза на спечеления от Михаил Ходорковски и неговите съакционери в ЮКОС иск на сума от $50 млрд. – обезщетения за ареста му и превземането на петролния гигант от държавния монополист „Роснефт“.

Николай Марченко

 
 
Коментарите са изключени за Boeing 757 на „Якутия“ арестуван от лизингодателя в Австрия