Airbus A350 с първи пътнически полет

| от |

Най-новият самолет в света Airbus A350 извърши първия си полет с пътници от Катар до Франкфурт, Германия, съобщават световни агенции.

Самолетът е собственост на Qatar Airways. Полетът беляза дебют на олекотен самолет за далечни дестинации, който ще бъде достъпен за свръзка между по-малки градове и големи летища по света на изгодни цени.

За пътниците самолетът предлага големи панорамни прозорци и голямо място за багаж над главата.

A350 е третият, финалният, голям нов самолет за десетилетие. Първият беше двуетажният Airbus A380, който действа от октомври 2007 година. Това е най-големият пътнически самолет, който може да побере 525 пътници.

След това се появи Boeing 787, който превози първите пътници през октомври 2011 година. Благодарение на ниските разходи за експлоатирането му, Dreamliner, както е наречен, изпълнява нонстоп полети между градове и държави.

A350 използва значително по-малко гориво в сравнение с другите самолети от този клас. По-голямата част от структурата е направена от материали като пластмаса, подсилена с карбонови фибри. Също така има титаниева и алуминиева сплав. Повече от 70% от самолета е направен от олекотени материали.

Самолетът ще може да взема дестинация от Шанхай до Бостън, Масачузетс или Париж до Сантяго, Чили без презареждане. A350 може да превозва между 276 и 369 пътници.

Купеният от Катар самолет има 36 места към бизнес класата, които се превръщат в легла и 17-инчови телевизионни екрани. Страната е поръчала 79 самолета от този клас. Първият беше получен през септември. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Airbus A350 с първи пътнически полет