Това казва колосът на американската литература, Ърнест Хемингуей. Една от многото слабости на автора е дайкирито. Не знаем доколко е прав в твърдението си, но със сигурност е приятно да го чуваме, особено ако сме любители на коктейлите. А какво по-добро време да се насладим на тях от летните жеги, които предстоят? Във връзка с това ви предлагаме три популярни коктейла, които ще направят лятото далеч по-поносимо. „Храната е за хората, а коктейлът ‒ за боговете“.
Едва ли има по-подходящ летен коктейл от мохитото. Рецептата, която идва от Куба, освен, че освежава тялото, се смята и за афродизиак. На всичкото отгоре е лесна за приготвяне. Разбира се колкото повече се придържате към оригиналните съставки, толкова по-хубав ще е коктейлът. Въпреки това в българските заведения, често ще видите вариации на мохитото. В това няма нищо лошо, защото във всички случаи смесицата между бял ром (вносен или български), лимон или лайм, и подсладител (захрен сироп, тръстикова захар, пудра захар, кафява захар и др.) ще ви се отрази добре. Ето варианта, който ние ви предлагаме:
Бял ром ‒ колиеството варира от 25 до 50 мл, в зависимост от това, колко силен искате да е коктейлът
Листа мента ‒ 5 ‒ 7
1 лайм, нарязан на кубчета (можете да побългарите с обикновен лимонов сок, ако не държите на оригинала)
1,5 с.л. сироп от тръстикова захар (тук заместителите са много ‒ някои препдочитат обикновената пудра захар, други директно слагат тръстиковата захар, от вас зависи)
Сода
Резен лайм и стрък мента
Лед (най-добре натрошен)
Приготвяне: Във висока чаша слагате листата мента, нарязания лайм и подсладителя. Намачквате ги добре с подходящ уред, за да може лаймът да пусне сок и ментата да пусне аромата си. Добавяте белия ром и леда и допълвате чашата със сода. Украсявате със стръкчето мента и резен лайм и сервирате, докато коктейлът е още студен.
Поредният котейл, идващ от колоритната Южноамериканска страна. Появява се в началото на миналия век, като смесица между американската и кубинската традиция. Днес е един от най-популярните коктейли в света. Ето и рецептата:
1/3 бял ром (за предпочитане вносен)
2/3 Кока‒кола (съотношението между двете почти винаги е различно, но това тук прави комбинацията много приятна)
Сок от лайм или нарязан лайм
Кубчета лед
Приготвяне: В ниска (а може й висока) чаша наливате белия ром и Кока‒кола върху кубчетата лед. Добавяте лимоновия сок или нарязания лайм. Пиете.
Любимото питие на папа Хемингуей. Измислен в началото на миналия век, този класически коктейл днес има множество вариации. Тук прилагаме оригиналната рецепта:
50 мл. бял ром
20 мл. лимонов сок
1 ч.л. захар
Лед
Резен лимон или лайм за украса
Приготвяне: Смесвате белия ром, лимоновия сок, захарта (можете да я замените със захарен сироп, ако не желаете да се придържате към оригинала) и леда в шейкър и се разбиват добре. Сипвате в чаша за мартини и за украса използвате резенчето лимон.