shareit

Как се става милиардер на 25?

| от Вучето |

Аз съм на 25, много съм красив и разхождам скъпи дрехи по модните подиуми. А да, и също така разполагам с 3 милиарда долара. От тате са ми. Кой съм аз?

Едва ли ще излезете победители от този тур на играта “Познай кой съм аз”, защото името на Гюстав Вицьое доскоро беше все още неизвестно отвъд границите на родината му Норвегия. Как стана така, че изведнъж се заговори за младия “рибен барон”, както го наричат в норвежките медии?

На първо място идва рибата. 2018-та се оказа година, в която цените на един от най-традиционните износни продукти за страната – сьомгата, скочиха повече от очакваното. Най-голямото рибно предприятие – SalMar удвои двойно акциите си и към днешна дата пазарната му стойност се изчислява на 22 милиарда норвежки крони. Инвестиционната фирма на семейство Вицьое, Kverva притежава почти половината от Salmar, a Вицьое младши от своя страна притежава 97% от акциите на Kverva.

И voilá, така се става ужасно богат от сьомга. При това без непременно да можеш да я различаваш от херингата…

Всичко започва през 1991 г., когато тогава 38-годишният Гюстав Вицьое-старши основава компанията за улов и преработка на сьомга на остров Фрьоя. В SalMar работят 1350 души, а годишният проход е средно 10 милиарда крони. Амбициите на семейството обаче не спират дотук. Тази пролет те инвестираха 700 милиона крони в разработването на нова технология за развъждане на риба и морски дарове. Съоръженията ще разполагат със солидни диги, които ще спират дори 15-метрови вълни да не навлизат в развъдниците. Бъдещето пред SalMar може и изглежда безоблачно, но наследникът на семейния бизнес не е сигурен за своето собствено.Въпреки че на човек с неговото потекло не му се налага да ходи на врачка, за да разбере какво го очаква.

Въпреки примамливата перспективата да изживее остатъка от живота си като принц на бял кон (или бял джет) 25-годишният Гюстав няма намерение да седи върху семейните милиарди. За себе си той избира съвсем различно поприще, което няма нищо общо с миризмата на риба и остъргването на хайвер от рибешки далаци.

През същата тази славна за сьомгата година, Вицьое-младши, наметнат с кожи на Гучи, стъпи със самочувствие на модния подиум. Но понеже модният бранш си има своите неписани правила, не е достатъчно само да си богат, красив и с тяло, впечатляващо татуирано с богородици и тигрови глави. За да пробиеш, трябва някой да те хване за ръката, образно казано, и да те въведе през главния вход.

За модния ментор и личен приятел на Гюстав, популярния коафьор на звезди и светски лъв Ян Томас, обаче се шушука, че не само метафорично го води за ръка. Самият Ян Томас някога е бил модел, а сега използва връзките си в този бизнес, за да уреди красивото си протеже с договор с модната агенция Team Models. Личният агент на Гюстав и коафьорът не крият големите си надежди относно очертаващите се перспективи пред новоизлюпения модел. Така, както си представят нещата, в много скоро време Вицьое дори ще може да излезе на пазара със собствена марка, която да конкурира по популярност тази на сестрите-супермодели (и също богати наследнички!) Бела и Джиджи Хадид. Както гласи поговорката, където е текло, пак ще тече. Макар и от различен извор…

В Норвегия има 308 милиардера. Вицьое, баща и син, са на девето място. И тък като все още е ерген, а и почти нищо не се знае за личния му живот, нормално е публичното око да е толкова алчно вторачено в сина. Той има 67 хиляди последователи в Инстаграм, но любопитството им е захранвано единствено от снимки с нескандално съдържание: пътувания в чужбина, партита, събирания с роднини и приятели. Никакви плейметки, никакви селфита с гаджета.

Вицьое казва, че е необвързан, а слуховете, че е хомосексуален, не го вълнуват. Всъщност рибният барон рядко дава интервюта, а когато го прави, е лаконичен и крайно скромен в изявленията си. Например, на въпроса какво е отношението му към парите, отговаря, че то е „съвсем нормално.“ А дали има усещането, че хората искат да са около него само заради богатството му?

“В никакъв случай. Живея в Трондхайм – малък град, в който всеки познава всекиго. Хората ме знаят от дете.” И допълва: “Аз съм едно обикновено момче. Няма нищо мегаинтересно в мен. И гледам да съм здраво стъпил на земята и с двата крака.”, казва Ницьое, цитиран от норвежките медии.

 
 
Коментарите са изключени за Как се става милиардер на 25?