Това, което днес е праскова и по всички стандарти е с приблизителна големина на топка за тенис, преди 6000 години е изглеждала малко по-голяма от днешната череша. Разликата е, че горе-долу преди толкова години хората започнали да я отглеждат.
В рамките на около 12 000 години (праскови отглеждаме от около 6000) всичко, което правят хората е в посока на по-големи, апетитни и сочни плодове и зеленчуци.
Изследването по овощтарска античност е направено от австралийският професор по химия Джеймс Кенеди, който прави и няколко инфографики.
Идва от Китай и много далеч от днешния размер на прасковата. По това време има само 3 вида праскови, днес са над 200 вида, а размерът им е 16 пъти по-голям, 27% по-сочна и 4% по-лека, плюс това е значително обогатена с калий, калций и цинк.
Според Кенеди, това е най-естественият плод на света. „В рамките на 5000 години, динята се е разпространила от 6 оригинални сорта в над 1200 различни вида.“ Днешните дини са над 100 пъти по-тежки, отколкото оригинала, плюс това имат 3 пъти повече захар.
Когато е открита в Мексико и Централна Америка, царевица е имала от 5 до 10 много твърди зърна и е била далеч по-малка от днешните. Царевицата става много по-голяма, след като европейците се докосват до нея.