shareit

Часовникът на страшния съд отбеляза нов рекорд – близо ли сме до края на света

| от |

Часовникът на страшния съд се премести изключително близо до 12 часа, когато се маркира и края на света. Информационният бюлетин на същата институция официално съобщава, че се намира на разстояние от 90 секунди до полунощ. Това означава, че за първи път сме най-близко до точката, в която поставяме края на света в 76-годишната история на същата институция. Годишното настройване на часовника се прави на 24 януари, всяка година. Решението за толкова драстични мерки е комбинация от много фактори. Един от тях може да е повишаващото се напрежение в Украйна, но също така и заплахата от ядрено оръжие и ескалация на силите.

Към това са добавени и фактори като пандемия, климатичната криза и възможност всичко това да обедини сили, за да може часовникът наистина да достигне до фаталния час.

Рейчъл Бронсън – доктор на философските науки и президент на същата институция – посочва, че светът се намира в степен на много висок риск от самоунищожение. 90-те секунди означават, че човечеството наистина се движи по едно много сериозно острие и експертите не могат да пропуснат по-тежките фактори, които се случват в последните месеци. Самите учени се опитват да говорят за мир и търсене на всички дипломатически възможности, но дипломацията се провали и сега оръжието говори вместо нея.

За да приемем, че Украйна е причината за ескалация, трябва на първо място да се замислим до каква степен се говори за толкова сериозна опасност. Вече няколко пъти редица експерти посочват, че употребата на ядрено оръжие е нож с две остриета и никой разумен човек не би използвал това оръжие, защото няма гаранция в коя посока ще тръгне вятъра. Постоянните опорки, че с предоставянето на оръжие се говори за все по-близки крайни решения, практически нямат никаква давност.

Нека не забравяме, че има няколко международни съюза на държавите с ядрено оръжие, посочващи, че при употреба, всяка една от останалите държави е готова да отговори със същото на нападателя. Следователно изстрелването на една ракета означава и края на една страна, а това е елемент, който е много познат на всички сили, включително и на Русия.

Нека обърнем внимание на самия часовник, който е основан през 1947 г. в униврситета в Чикаго от учените, които са работили върху проекта Манхатън. Неговата идея е да се провери колко близко е човечеството до апокалипсис. Той е разработен така, че да показва на човек колко близо е до собственото си самоунищожение.

Часовникът е метафора за идентифициране и смятане на всички беди, които заплашват човечеството и планетата. Научният бюлетин и отбранителният борд са ангажирани с настройката му всяка година.

Учените не обръщат внимание само на войната, мнозина се насочват към въглеродните емисии, инвестиране в медицина и подготовка за пандемия и много други. Науката е ясна, но политиката все още не е взела никакви мерки. Това трябва да се промени през 2023 г. и само така може да се избегне самата катастрофа.

През 2021 и 2022 г. няма никакви промени, тогава часовникът стои на около 20 секунди. Преди това ще се забележи, че човечеството е било на 2 минути, но постепенно времето се съкращава.

Най-близкият момент до апокалипсис е отбелязан през 1953 г. с около 2 минути преди полунощ, когато САЩ и СССР започват много сериозни тестове на водородната бомба и правят сериозна надпревара за ядрено въоръжаване.

Между 2015 и 2016 г. стрелката стои на около 3 минути преди полунощ и най-далече сме били през 2017 г. с време от 11:57 и 30 секунди. За две последователни години стоим на около 100 минути от фаталния час, но след това започват драстичните промени и най-различни ескалации. Говорейки за ядрено оръжие, трябва да знаем, че проблемът не е само в Русия. Китай също разширява своята ядрена програма, Северна Корея продължава да тества своите оръжия, Иран не се отказва от експериментите с Уран.

Всички се въоръжават, но никой не се замисля от последствията. Климатът се променя, въглеродните емисии поставят пореден рекорд, броят на инфекциозни заболявания се увеличава и още много други. В секцията на болести и други вариации, не е изключено да видим Русия да използва и биологично оръжие. На този етап ще открием, че същият бюлетин се изготвя от 10 носителя на Нобелова награда, които през последните години са местили часовника около 25 пъти.

Часовникът остава много назад от фаталния час през 1991 г. след края на Студената война и падането на СССР. Очевидно след войната с Украйна е възможно отново да се върне много назад, а тогава може да наблюдаваме и разпадането на познатата Руска федерация, особено след като голяма част от настоящите съседи очевидно не са толкова братски настроени.

 
 
Коментарите са изключени за Часовникът на страшния съд отбеляза нов рекорд – близо ли сме до края на света

Повече информация Виж всички