Между тях има съществени различия, включително по отношение на страните на произход и процесите на ферментация.
Просеко и шампанско звучат еднакво, когато отваряте бутилка, за да посрещнете новата година. Но въпреки приликите си – и двете са пенливи европейски вина, които се ползват при специални поводи – не са взаимозаменяеми.
Ето кои са основните разлики между тях.
Въпреки че изглеждат еднакво в чашата, двете вина се различават по своя произход, съставки и методи на производство. Просекото е пенливо вино от италианския регион Венето, което се състои най-малко от 85% грозде от сорта глера. За разлика от шампанското, то се произвежда по метода Шармат (или в резервоар), при който мехурчетата се образуват при вторична ферментация в съд под налягане.
Шампанското пък пък се произвежда само в Шампан, Франция, откъдето идва и името му. В него се използва основно грозде от сортовете шардоне, пино ноар и пино меуние по традиционния метод (или méthode champenoise). Виното се подлага на вторична ферментация в бутилка, а не в казан, и трябва да отлежава поне 12 месеца. През този период шампанското „отлежава върху утайките“ – процес, при който мъртвите клетки на дрождите във виното се разграждат, което подобрява вкуса и консистенцията на напитката.
В резултат на това един вид стареене шампанското има по-задълбочен вкусов профил и по-висока цена. От друга страна, просекото е по-достъпно и има по-плодов и по-ярък вкус. Освен това най-доброто шампанско може да отлежава в продължение на десетилетия, докато на потребителите се препоръчва да пият повечето видове просеко не по-късно от 5 години след производството му. Просекото може да бъде по-добрият вариант за тези, които са нови в областта на пенливите вина и които търсят нещо леко и плодово с ограничен бюджет. Шампанското може би е най-доброто за тези, които са съгласни да пробват по-богат продукт.
Ако планирате да не пиете много пенливо вино в новогодишната нощ, можете да очаквате редица вина да издържат до няколко дни в хладилника, след като бъдат отворени.