shareit

10 оригинални европейски сериала

| от chronicle.bg |

3 от продукциите са нови. Очакваме първи хърватски сериал през януари.

Общо десет сериала с 15 сезона са обединени в секцията „Продукции на HBO Европа“ в десктоп версията на онлайн стрийминг платформата HBO GO. Сериалите от Полша, Унгария, Румъния и Чехия са част от самостоятелна селекция като предложения от региона. Скоро към тях ще се добави и първият оригинален сериал на HBO Хърватска, режисиран от носителя на Оскар Данис Танович. В последните няколко години HBO Европа инвестира в локални продукции в тези държави, като дава възможност на регионални предложения за сценарии да бъдат реализирани с опита на HBO. Историите са общочовешки и разказани така, че да надхвърлят границите на съответната страна и да пленят въображението и интереса на зрителя в Европа.

Ноември е премиерен за два нови сериала от селекцията – румънския „Хакервил“ и полския „Заслепени от светлините“, както и трети сезон на унгарския „Златен живот“. Съвсем скоро очакваме и първия HBO сериал от Хърватска – „Успех“, който ще бъде добавен в „Продукции на HBO Европа“ в HBO GO в началото на 2019-та.

shelf_main

Оригиналните продукции на HBO в страните от Централна Европа не се ограничават само до сериалите. В последните 7 години в региона са реализирани и 35 документални филма, сред които и българските „Бетонни фараони“ и „Хотел Рай“.

Извеждането на тези сериали в самостоятелна секция е продължение на мисията на HBO в България за популяризиране на локални и регионални продукции и предоставяне на качествено европейско съдържание на любителите на сериалите и филмите у нас. Първата стъпка от тази мисия бе обособяването на секция „Предложения от България“, в която в момента има 20 филма на наши режисьори, които извън киносалоните могат да се гледат легално в онлайн стрийминг платформата www.hbogo.bg.

В новата селекция феновете на качествените крими истории могат да гледат три полски сериала – първи сезон на „Заслепени от светлините“ (2018) и по два сезона на „Глутница“ (2014-2017) и „Пактът“ (2015-2016). Румънските продукции на HBO също са три – премиерният „Хакервил“ (2018), два сезона на „В сенките“ (2015-2017) и мини сериалът „Мълчаливата долина“ (2016). Унгария e представена със „Златен живот“ (2015-2018), който е толкова успешен, че вече има три сезона, а чешките криминални сериали са „Пустош“ (2016) и „Мамон“ (2015). Първата хърватска продукция “Успех“, която ще имаме възможност да гледаме следващата година, започва с криминална сцена, оплитаща и свързваща животите на трима непознати. За „Успех“ HBO работи с босненския режисьор, носител на Оскар, Данис Танович, чийто почерк вмъква хумор и в най-мрачните теми от суровата действителност.

 
 
Коментарите са изключени за 10 оригинални европейски сериала