Защо топките за тенис се продават в херметически затворени контейнери?

| от |

Подобно на много опаковани стоки, причината е в срока на годност. Топките за тенис имат филцова повърхност с куха гумена сърцевина, която е пълна с въздух или газ и е подложена на налягане от около 2 килограма на квадратен сантиметър, или с около 1,2 кг/см2 повече от нормалното въздушно налягане на морското равнище. Ако топките се продаваха „в насипно състояние“, т.е. в стандартни пликчета или от кошове в магазина, те бързо щяха да загубят вътрешното си налягане. Поставянето им в херметизирана кутия принуждава топката да запази това налягане и в резултат топките подскачат по същия начин, както в деня, в който са произведени.

Означава ли това, че те започват да губят отскока си веднага след отварянето им? До голяма степен да. Използваният каучук не е херметически затворен и следователно въздухът може да излезе от вътрешността на топката навън. Процесът се ускорява, след като топката бъде пусната в игра, като всеки удар на ракетата и отскок от корта изтласкват още и още въздух навън.

За един средностатистически играч това в крайна сметка означава, че може да използва топката за тенис в най-добро ѝ състояние в продължение на около 2 седмици. При професионалистите топките могат да се сменят много по-често, като се сменят на всеки 7 до 9 мача.

Cmglee tennis balls

Началото на тази практика на опаковане на топките за тенис датира от 20-те години на миналия век с компаниите за спортни стоки Wilson и Pennsylvania (по-късно известна като Penn).

„Опаковката под налягане, изключителна за топките Pennsylvania, представлява най-голямото подобрение, направено в топките за тенис от началото на играта“, пише на една от кутиите.

Тези ранни контейнери се отварят като консерви, но по-късно, през 1972 г., Penn въвежда по-съвременния тип с пластмасов капак. Това е приблизително по същото време, когато топките по подразбиране стават с ярко жълт цвят, за да се виждат по-лесно, когато игрите се излъчват по телевизията.

Може ли да издържи една кутия с топките за тенис години наред? Едва ли. Въздухът все пак ще си проправи път в нея, така че имайте това предвид.

Тъй като животът на топките е толкова кратък, за да се постигне оптимална производителност, играта на тенис има проблем с отпадъците: според материал на Associated Press от 2023 г. 330 милиона топки се озовават на сметищата всяка година…

 
 
Коментарите са изключени за Защо топките за тенис се продават в херметически затворени контейнери?