Когато купувате мляко, има много възможности: краве, козе, овче, биволско и дори от як – но има едно иначе основно за селския двор създание, чието мляко отсъства: прасето.
Защо? Причината за това се крие в биологични, земеделски и практически съображения.
Но ако някой би дръзнал, все пак то става ли за пиене? И какъв е вкусът му?
Прасешко мляко
Фермер на име Ерик Стегинк влезе в новините през 2024 г., когато пусна на пазара нов деликатес: сладолед от свинско мляко. Лакомството става хит в Нидерландия, където фермата на Стегинк се намира в село Батмен. The Times съобщава, че той казва пред местни медии: „Хората наистина го харесват, почти изчерпахме първите си запаси. Млякото е малко мазно, хубаво и кремообразно.“
Тази кремообразност вероятно се дължи на високото съдържание на мазнини, което е около 8,5 %, докато кравето е по-близо до 3,9 %. Като се има предвид, че хората вече избират по-нискомаслени варианти, може би трудно ще се намери ентусиазиран пазар за по-тежка и потенциално с вкус на дивеч алтернатива.
Проблемът с прасешкото мляко
Репортерът Робърт Ситсема е също толкова любопитен за липсата на свинско мляко на пазара и затова пита продавачите на сергия за месо на площад „Юниън“ в Ню Йорк какво се случва. Отговорът загатва за значителен опит в областта.
„На първо място, кравешкото виме е меко и лесно за издояване и не е трудно да се получи мляко от него“ – казват те. „Свинските вимета са твърди и скрити и прасенцата наистина трябва да се потрудят, за да се доберат до тях. Второ, прасето не ви сътрудничи, както кравата. Ще ви е трудно дори да хванете прасе, за да го издоите.“
„Трето, консистенцията изобщо не е като на кравето мляко. То е по-воднисто. Четвърто, свинското мляко е наистина силно на вкус. Знаеш ли козето мляко? Аз го харесвам, но много хора не го харесват. Свинското мляко има още по-силен вкус от него.“
За да е жизнеспособен всеки продукт, той трябва да може да се произвежда масово и да се продава на цена, която хората са готови да платят. По същата причина, поради която ядем кокоши, но не и пуешки яйца, пиенето на свинята просто не е добър източник на мляко в сравнение с конкуренцията. Може да попитайте хората, които са се опитвали да правят свинско сирене.
Сирене
Този характерен вкус очевидно е често срещан сред суровите млека. Поне така твърди готвачът Едуард Лий, който е пробвал да си набави достатъчно свинско мляко, за да направи сирене. Както казва Лий пред Slate, най-големият проблем със свинското мляко е самият процес на получаването му.
„Всеки, който отглежда прасета, ще ви каже, че от свинско мляко би се получило невероятно сирене. Проблемът е, че е почти невъзможно да се доят прасета. Когато свинете майки са в лактация, те стават много агресивни. Не са послушни като кравите. Те са умни, срамежливи, подозрителни и параноични; не обичат да им се бъркате в работата“.
Като прибавим и факта, че свинята има до 14 зърна, които изхвърлят мляко само за 15 секунди, можем да разберем защо доенето на тези животни е кошмар. Кравите, от друга страна, могат да изхвърлят мляко до 10 минути наведнъж. В този смисъл, ако производителят иска да компенсира загубите си, продуктът ще трябва да има изключително висока цена.