Великите любовни истории: Шон Пен и Робин Райт – осъденият на развод идва

| от Мая Вуковска |

Познавате ли двойки, които казват, че все още са заедно само заради децата? Да, нали? Отстрани погледнато, това може и да не е най-правилният мотив, за да поддържаш с изкуствено дишане една изпаднала в кома връзка, но за нашата героиня това е достатъчно добра причина, за да опитва години наред да спаси брака си. Тя е една от най-високоплатените холивудски актриси, жена с характер, която е и достатъчно дръзка, за да заяви претенциите си за хонорари еднакви по размер с тези на нейните екранни партньори. Допреди десет години фамилията на съпруга й стоеше прикрепено към името й с невидимо тиренце. Днес вече и тиренцето, и съпругът са в миналото.

Това е историята на турболентната връзка на Шон Пен и Робин Райт.

Романси на снимачната площадка

Не един и два пъти актрисата с елфическа красота е замотавала главата на свои колеги. Един от поредните романси се случва на снимачната площадка на сериала “Санта Барбара”. С Дейн Уидърспуун стават гаджета не само наужким, по сценарий, но и наистина. Въпреки че сценаристите “убиват” героя на Дейн, двамата не само че не разделят, ами се и женят. Само че когато се решаваш на такава стъпка, когато едва си излязъл от тийнейджърската възраст, можеш да очакваш неприятна развръзка. Интересите и амбициите на младоженците се разминават драстично – той иска да се махне от Холивуд, а тя отчаяно мечтае за слава, и то не снимайки се в сапунки. Развеждат се така, както са се оженили – на бърза ръка.

Шон Пен също среща първата си жена на снимачната площадка.  Годината е 85-а, жената е Мадона, а това, което се снима, е видеоклипът към хита й “Material Girl.” Бракът им е, меко казано, лудница и то най-вече заради избухливия характер на Шон. Въпреки че неколкократно яде шамари от него, певицата все не подава оплакване срещу насилника си, защото не иска мъжа й да влезе в затвора. След поредния изблик на агресия обаче чашата на търпението й прелива и не само че го обажда на полицията, но и подава молба за развод.

Някак иронично се получава, че бъдещите съпрузи Шон и Райт се срещат на снимачната площадка на нео-ноар кримката “State of Grace” (1990). И както си играят ченге под прикритие, който лови лошите в манхатанския квартал Кухнята на Ада, и неговото бивше гадже, двамата неочаквано се влюбват.

54th Cannes Film Festival Day 7 - The Pledge premiere

Възможно най-неподходящото време за нова любов

Той тъкмо се е развел с Мадона след 4-годишен скандален брак, а тя се чуди как да оправи кашата след прибързания си с Уидърспуун и да продължи напред към високите кариерни цели, които си е поставила. Още от началото на връзката си с Шон Пен, амбициозната Робин усеща, че има много да наваксва, за да достигне нивото на гаджето си, който вече си е извоювал завидна холивудска слава. И тъкмо когато кариерата й поема в правилната посока, мамка му!, точно тогава да вземе да забременее.

Райт е на 24, почти дете самата тя, когато ражда първото си дете, Дилан Франсес Пен. Въпреки свръхамбициозната си натура тя остава майчинството да вземе превес в живота й и само две години по-късно, през 1993-а, дава живот и на момченце. Двойката  кръщава сина си Хопър Джак в чест на семейните си приятели – актьорите Денис Хопър и Джак Никълсън. Това е моментът, в който родителите трябва да вземат някои съдбовни решения, а именно – кой ще работи и кой ще гледа децата?

Наемането на бавачка за тая работа изобщо не подлежи на обсъждане, защото и двамата смятат, че е неуместно чужд човек да прекарва повече време с децата им, отколкото те самите. Склонна ли е в такъв случай Робин да загърби мечтата си за голяма холивудска кариера, за да се отдаде стопроцентово на майчинството? В интервю пред Vanity Fair от 2015 г. Райт казва: “Учехме се да бъдем родители в движение. Бяхме на едно мнение относно това, че докато единият от нас работи, другият трябва да си бъде у дома с децата.” Но кой от двамата е по-склонен на подобна професионална саможертва?

“По онова време Шон правеше повече пари, така че нямаше какво толкова да го мислим. Казах му: ‘Ти снимай, а аз ще остана с децата.

2004 Cannes Film Festival - "The Assassination Of Richard Nixon" - Premiere

Л*йнотo удря вентилатора за първи път

Това, че се е съгласила да жертва временно кариерата си, за да се грижи за двете им деца, изобщо не значи, че Робин се е отказала съвсем от актьорската си професия. Скоро след раждането на Хопър тя се снима във филм, който й носи световна известност, а на екранния й партньор, Том Ханкс- “Оскар”. Филмът е “Форест Гъмп.” Е, след това Райт действително забавя темпото, но Шон, който междувременно е пренасочил интереса си към режисирането, не оставя таланта й да хване паяжина. Тя участва в режисьорския му дебют “Crossing Guard” (1995), a през 1997-а си партнират в романтичната драма “She’s So Lovely.“

Всички критици са единодушни, че на екрана химията между двамата е неоспорима. В реалния живот обаче връзката им може да се сравни с окуцял кон, който върви по камениста пътека. Шон Пен никога не е бил душичка, за заради кибритлийския му темперамент и на иначе уравновесената Робин не веднъж й идва да го удуши. В един момент ексцентричният Шон й идва в повече и тя казва, че двамата трябва да си дадат почивка един от друг.

60th Venice Film Festival: Presentation of the film "21 Grams" by Mexican director Alejandro Gonzalez Inarritu with actors Sean Penn, Benicio Del Toro, Naomi Watts and Charlotte Gainsbourg in Venice, Italy on September 5th, 2003

Бижуто на Шон

Помните ли  “Foolish Games” в изпълнение на златокосата Джюъл[1] – една от емблематичните балади на 90-те? Сигурна съм, че да. Малко след излизането на първия  студиен албум на певицата през 95-а, Шон Пен гледа нейно изпълнение на живо във вечерното шоу на Конън О’Браян и е толкова запленен от таланта и външността й, че си поставя за цел да спечели сърцето й. И нали говорим не за някой смотан средностатистически фен, а за самия Шон Пен, това със спечелването на сърцето му се отдава с невероятна лекота. Първо разговарят по телефона. Шон не пести четките и флиртуването му се  увенчава с успех – младата изпълнителка хлътва по него моментално, а и той е не по-малко увлечен. Щом обещава, че ще спре пиенето заради нея, вие си правете изводите!…

Не се знае доколко е спазил обещанието си и какво точно се е случило между тях, но само година по-късно Шон я зарязва с разбито сърце, за да се завърне в прегръдките на любимата Робин.

Временната раздяла изглежда се е отразила като химически катализатор за отношенията между Пен и Райт, защото, въпреки многото си резерви, Робин склонява официално да се обвърже с Шон – след шестгодишна връзка и две деца. Всъщност тя е толкова решена да се посвети на семейството им, че дори приема фамилията на съпруга си и започва да се подписва като Робин Райт Пен.

Sean Penn and Aaron Eckhart

Осъденият на развод идва

Сигурно се чудите кое е накарало жена с характера на Робин Райт да приеме обратно мъж със славата на лошо момче и побойник като Шон Пен? Всъщност причината е една конкретна случка, която кара Робин да преосмисли отношението си към него. Когато един ден актрисата е откарана по спешност в болницата и подложена на операция, Шон откача и зарязва всичките си  професионални ангажименти. Не му дреме дори, че е номиниран за “Оскар” за ролята си в “Осъденият на смърт идва” и като нищо пропуска церемонията, за да бъде до болничното легло на жена си. И ако това не е великолепен жест, доказващ любовта!…

През следващите няколко години Робин Райт неизменно продължава да поставя децата си на първо място пред кариерата. Просто сърце не й дава да ги оставя за дълго сами, докато снима – плачът им в телефонната слушалка прекалено много я разстройва. “Отклонявах толкова много предложения за участия във филми, за да бъда майка на децата си, че в един момент просто престанаха да ме търсят, “ спомня си актрисата.

Пак заради доброто на децата, а и в опит да позакърпят разклатения си брак, съпрузите решават да се махнат от Лос Анджелис. Местят се в Сан Франциско. Промяната действително се отразява добре на хлапетата, но не успява да спаси връзката им от разпад. И въпреки това ще минат години преди търпението на Робин да достигне точката си на кипене.

54th Cannes Film Festival Day 7 - The Pledge premiere

Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, а на третия път…

През 2007 г., след като години се е опитвала да държи под контрол избухливия нрав на съпруга си, Робин най-накрая се пречупва и подава молба за развод. Световните медии недоумяват: Ама как така! След 11 години брак?!  И пак толкова неочаквано 4 месеца по-късно идва и новината, че Райт Пен е оттеглила молбата и отново са се помирили с Шон. Всичко обаче е само пепел и дим, понеже този мач двамата ще го играят още два пъти.

През 2009 г. Шон Пен печели втори “Оскар” – този път за превъплъщението си в първия открит гей политик в американската история, Харви Милк. Целият свят разбира, че нещо в брака им с Робин Рай отново куца, понеже по време на официалната церемония по връчването на наградите Пен пропуска да благодари в речта си на съпругата си, въпреки че тя е в публиката.  Скоро след гафа съвсем изненадващо актьорът подава молба за развод. Съпрузите се разделят.

И пак се събират.

Помирението трае по-кратко от предните такива и сега топката е в полето на Робин. Шон сигурно е очаквал, че облаците пак ще се разсеят, но не. Този път тя е категорична в намерението си да си тръгне от този брак веднъж завинаги и не оттегля документите за развода. Когато премахва Пен от фамилията си, той е съкрушен. За нея разводът е не по-малко стресиращо събитие, но не съжалява за изминалите години, защото тази връзка я е научила да обича и я е подготвила за живота, който й предстои.

Запитана в интервю през 2014 г. как такава горда и независима жена е търпяла нарцистичния си съпруг толкова дълго време, Робин отговаря: “Когато имаш деца, си длъжен да опиташ отново и отново да спасиш брака си.”

Днес вече порасналите им деца поддържат връзка и с двамата си родители, а 55-годишната Райт е по-щастлива от всякога с третия си съпруг – с 20 години по-младия от нея пиар на Yves Saint Laurent Климент Жиро. 60-годишният Шон също има нова съпруга – 28-годишната австралийска актриса и активистка Лейла Джордж, за която се жени на тайна, “Ковид” церемония миналото лято.

И ето така всички заживели мирно и честито… само че поотделно.

[1] Jewel – бижу (анг.)

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Шон Пен и Робин Райт – осъденият на развод идва

Повече информация Виж всички