Киното на Уди Алън: крачка в друга реалност

| от chronicle.bg |

На днешния ден е роден един от гениите на съвременното кино – Уди Алън. И днес той навършва 83 години. Трудно за вярване, но факт.

Уди Алън е от онези имена, които след проверка в Wikipedia, установявате, че се свързват с 10 професии накуп. Някои от нас едва успяват да се закрепят на острието на една професия, а Алън е режисьор, актьор, сценарист, драматург и музикант. Това е положението. Някои могат повече от други и Уди Алън е от можещите.

В момента не знаем какъв курс ще поеме кариерата на този гигант, който промени киното. Революцията в Холивуд не подмина и него и той за пореден път беше обвинен от доведената си дъщеря, Дилън Фароу в сексуален тормоз. Вследствие на това, кариерата му премина в застой. Тимъти Шаламе, който ще участва в следващия му филм, обяви, че ще дари заплатата си.

Независимо от всичко това, след 50 години в киното, творческата енергия на Алън продължава да е силна, както се вижда от последния му филм, „Wonder Wheel“, излязъл през 2017 г. Нито грандиозният жълт скандал около раздялата му с Миа Фароу (1992 г.), нито недоказаните обвинения в педофилия, нито критиките спряха Алън да прави изкуството си, така както го разбира. Досега той винаги е устоявал и отстоявал позицията си.

Филмите му са доказателството, че чувството за хумор е основната черта, която разделя интелигентния от неинтелигентния човек, широко скроения от тесногръдия.

Днес, да си признаем, не ни вълнуват обвиненията. Днес Уди Алън празнува, а с него празнува киното навсякъде по света и неговите зрители. Затова сме подбрали в галерия 15 любими наши филми на Уди Алън. Искате ли да добавите нещо?

 
 
Коментарите са изключени за Киното на Уди Алън: крачка в друга реалност