Трябва ли да изчакате с плуването след хранене?

| от |

Като сте били дете, сигурно са ви казвали да не ходите във водата след хранене. Но на съвсем уместния ви въпрос „Защо?“ никой не е могъл да ви даде правдоподобен отговор… Нормално – тази идея никак не е подкрепена от науката.

Може и да има някакви истории за мистериозното удавяне на дете, което по случайност е точно на същата възраст като вас, но научната литература по въпроса е доста оскъдна, а тази, която съществува, не подкрепя идеята, че плуването непосредствено след хранене представлява голяма опасност.

Откъде тогава идва този мит?

„Старото схващане беше, че след като се нахраните, част от кръвта може да се насочи към червата, за да можете да храносмилате, отклонявайки кръвообращението от ръцете и краката“, казва лекарят по спешна медицина д-р Майкъл Бонифас пред Mayo Clinic Minute. „И така да се уморите или да се отпуснете и да е по-вероятно да се удавите“.

Въпреки че не е съвсем ясно колко е старо това „старо схващане“, едни от най-ранните доказателства за него могат да бъдат открити в наръчник за скаути от 1908 г.

„Първо, съществува опасност от крампи. Ако се къпете в рамките на час и половина след приемане на храна, т.е. преди храната да е усвоена, е много вероятно да получите крампи. Болката може да ви попречи да движите ръцете или краката си – и съответно да потънете“, се казва в него. „Възможно е да се удавите – и вината за това ще бъде ваша.“

Малко резки думи за книга, предназначена за деца – но най-вече и неправилни.

През 2011 г. Научно-консултативният съвет на Американския червен кръст проучва съществуващата научна литература за плуването след хранене и установява, че както при любителското, така и при състезателното плуване „няма случаи на фатални или нефатални давения“.

„Понастоящем няма доказателства, които да подкрепят каквато и да е връзка между храненето преди плуване и удавянето. Дълголетието на този мит не е активно вредно, но все пак става въпрос за мит“, заключи съветът.

Това не означава, че може да нямате проблеми с корема, ако се натъпчете с тежка храна, преди да влезете във водата – но е изключително малко вероятно да доведе до смъртта ви.

А сега бегом да наваксвате загубеното време в чакане.

 
 
Коментарите са изключени за Трябва ли да изчакате с плуването след хранене?