Да си бием шамари: Един нов извънредно опасен боен спорт

| от chr.bg |

Медицинските специалисти са обезпокоени, че все по-популярният боен спорт, известен като „slap fighting“, може да доведе до увреждане на мозъка на участниците.

Боят с шамари e фдо голяма степен това, което си пише: състезателите (в този малко нелегален спорт) с бързо темпо се редуват да си нанасят удари един на друг с отворена длан с пълна сила по лицето. Победител е този с най-много точки или който е останал прав последен. Точките се присъждат въз основа на това колко щети е нанесъл един удар и колко добре се е справил участникът с удара.

За разлика от други бойни спортове, тук бойците не носят предпазни средства за главата си, а само гума за зъби – те трябва да приемат удара на противника, без да се крият или да се опитват да се предпазят. Дори помръдването се счита за фал.

През януари 2023 г. спортът е излъчен за първи път по телевизията от Power Slap, промоутърска компания, собственост на Дейна Уайт, главен изпълнителен директор на UFC (Ultimate Fighting Championship).

Оттогава спортът става все по-популярен и започва да се разпространява от САЩ в други държави. През октомври тази година в Ливърпул ще се проведе първото в историята на Обединеното кралство състезание по бой с шамари в тежка категория.

Въпреки че то се гледа от много хора, които искат да видят как един човек се опитва да размести лицето на друг с дланта на ръката си, някои зрители – както обикновени граждани, така и медицински персонал – изразяват загриженост за здравето на състезателите. И за това има основателна причина.

През 2021 г. полякът Артур Валчак получава кръвоизлив в мозъка след като е нокаутиран по време на двубой. Въпреки че му е оказана болнична помощ, състезателят умира няколко седмици по-късно от множествена органна недостатъчност, причинена от травмата на главата.

В рекламните видеоклипове на Power Slap няколко състезатели показват ясни признаци на мозъчно сътресение. Според екип от невролози от Медицинския факултет на Питсбъргския университет все още не са положени усилия за количествено определяне на риска от сътресение, свързан с този спорт.

За да се справят с този проблем, д-р Радж Сваруп Лавади, д-р Нитин Агарвал и колегите им анализират 78 онлайн видеоклипа с мачове за следи от сътресения по лицата на участниците. Те установяват, че повече от половината участници проявяват видими признаци на сътресение на мозъка. Много от тях също така имат признаци на нарушено движение след удар или празен или безизразен поглед, а други са имали затруднения да се изправят след падане от шамар.

„Резултатите от това кръстосано проучване показват, че боят с шамари може да предизвика травматично мозъчно увреждане при участниците, което може да има дългосрочни последици“, пишат авторите.

„Рискът се увеличава допълнително, като се има предвид, че участниците трябва да стоят беззащитни, позволявайки на опонентите си да постигнат пълен и точен контакт с главите им по време на всеки удар.“

Екипът твърди, че трябва да има високо ниво на наблюдение върху участниците по време на и след мачовете.

Разбира се, проучването има своите ограничения. То разчита на малък размер на извадката, а оценяването на признаците на сътресение чрез видеоанализ може да бъде субективно.

Но все пак: „Боят с шамари може да е по-тежък, отколкото се предполагаше досега, и трябва да се търсят стратегии за предотвратяване на неврологичната смърт сред участниците в него“, заключава екипът.

 
 
Коментарите са изключени за Да си бием шамари: Един нов извънредно опасен боен спорт