shareit

Людмила Павличенко, която застреля 309 човека през Втората световна война

| от chronicle.bg |

Повечето държави не изпращат жените си на фронта – не и Съветския съюз. През Втората световна война Съюзът има около 2000 жени снайперистки, една от които става най-успешната снайперистка в историята – Людмила Павличенко.

Тя има 309 потвърдени убийства и е на второ място след легендарния финландец Симо Хяюхя, наричан от руснаците Бялата смърт, който има поне 505 успешни изстрела.

ae75a3a7d0b28b0d672cc3c4f3bf615b

Симо Хяюхя

През юни 1941 година, когато Германия напада СССР, 24-годишната украинка учи история в Универаситета в Киев. Когато разбира, тя отива и се записва в пехотата. Хората от местната служба за набиране на войници й казват, че ще е по-добре да се запише за медицинска сестра или за чиновник, при което тя вади значката си „Ворошилов снайпер“и сертификата си за стрелец, които изкарва в ОСОАВИАХИМ – общество за военно обучение на младежи. Приемат я веднага за войник в Червената армия, а впоследствие заради стрелковите си умения става снайперист.

AP_4206120182

През първата година от снайперистката си кариера тя набира 309 потвърдени убийства като 187 от тях са в първите 75 дни от службата й – по време на битките в Одеса преди съветската армия да се оттегли. Това число включва 100 офицери и 36 немски снайперисти.

Трябва да се отбележи, че общият брой жертви на Павличенко най-вероятно е доста повече от 309, защото за да се брои едно убийство като нейно, трето независимо лице трябва да го потвърди. Истинската й бройка най-вероятно е около 500 трупа.

Lyudmila-Pavlichenko-1

Снайперирането е доста опасна работа, защото изисква най-често да си в ничия земя между противника и своите – Павличенко често ходи на 200-300 метра пред войската си. Затова и не минава без рани. През юни 1942 година, по време на сражението в Севастопол, тя е сериозно ранена за четвърти път – сега от минохвъргачка, която стреля в близост до нея. По това време тя вече е знаменитост сред военните – затова началниците й не искат да рискуват излишно живота й и я качват на подводница, която да я изведе от града. След това тя получава и нова длъжност – инструктор по стрелба – като получава и ранга майор.

Това най-вероятно спасява живота й, защото повечето войници от дивизията й са убити, а според някои източници – включително и съпругът й.

След години Людмила Павличенко си изкарва парите като говорител и така пътува то САЩ и Канада и става първият човек от Съветския съюз, приет в Белия дом от американски президент, в случая от Франклин Рузвелт. Тя не се впечатлява от местните медии, които се интересуват повече от тоалета й, отколкото от войната и опита й.

20130221073142eleanor-roosevelt-soviet-sniper

Рузвелт и Павличенко

„Изненадах се от въпросите на жените от пресата във Вашингтон. Не знаеха ли, че има война? Задаваха ми глупави въпроси като това дали използвам пудра и руж, и лак за нокти, и дали си къдря косата. Едина репортерка дори ме критикува за дължината на полата на униформата ми като каза, че в Америка жените носят по-къси поли и освен това униформата ми ме прави да изглеждам дебела… Това много ме ядоса. Аз нося униформата си с чест. Върху нея е Ордена на Ленин. Била е покрита с кръв от битките. Беше видно, че за американските жени беше по-важно дали носят копринено бельо под униформите си. Какво означава униформата, те тепърва ще научават.“

 
 
Коментарите са изключени за Людмила Павличенко, която застреля 309 човека през Втората световна война

Повече информация Виж всички