shareit

Защо над посолствата има черен дим и какво означава това

| от |

Там, където има пушек има… скара. Това е обикновено най-честият отговор, когато говорим за обикновените летни дни. По-странното в този случай е, че новината за черен пушек над посолство, при това не кое да е, а руското такова, започва да повдига някои особени въпроси.

Не е тайна за никого, че от зората на СССР, шпионите приемат ролята на дипломати, изпратени на мисия в други страни. Преди да има някои дръзки заключения, нека не забравяме, че те далеч не са единствените, все пак не трябва да забравяме, че в много отношения подобна практика е имало от англичани, американци, французи и практически всяка друга нация с действаща агентура.

Още в миналото, когато Япония подготвя своя удар над Пърл Харбър, японското посолство в САЩ унищожава всички налични документи, декодиращи машини и още много други. Нека първо обясним, че територията на едно посолство винаги се разглежда официално като част от страната, което то представлява. И докато над Ватикана мнозина очакват белия пушек – доказателството, че е избран нов папа – то в повечето посолства, при доста необратими трусове, започва често да се носи черен пушек.

Това поне може да покаже историята, особено след като интернет е един от най-ценните архиви. Носенето на черен пушек от едно посолство често означава само едно – заличаването на следите и прикриването на действия, за които никой не трябва да разбира абсолютно нищо.

На 1 септември 2017 г. жителите на Сан Франциско се изненадват от една необичайна гледка. Наличието на черен пушек от комина на една сграда. Това не е случайна сграда, а Руското посолство. То е затворено точно  ден, след като администрацията на Тръмп настоява да бъде затворено завинаги.

Необичайна гледка, особено при високи температури, но въпреки това има доста зяпачи, които с изненада установяват, че е необичайно топло за паленето на печки. Някои от съседите в квартала дори ще извикат пожарна, а след няколко минути самата команда ще се отзове и ще инспектира случващото се. Официалният отговор на руското посолство е, че няма пожар и всичко е наред.

Минава дори инспектор, който се интересува за замърсяването. В този момент пристигат и различни журналисти, които с интерес следят ситуацията. Тук се появява и още една малко по-тъмна идея. Възможно ли е да се горят документи, които по-късно могат да бъдат открити при предаването на сградата на Външно министерство.

Една от известните теории е, че най-вероятно документите са минавали през шредер, а след това са изгаряни, за да е по-сигурно, че никой няма може да сглоби написаното. Консул Сергей В. Петров често е качвал снимки на себе си до камината, но постове през септември не е имало.

Петров никога не коментира какво точно са палили, дали барбекюто или просто са решили да се отопляват. По същото време не трябва да забравяме, че късметът е много лош за руските дипломати в Сан Франциско – пушекът се е разнесъл в деня, когато Калифорния се обявява за ден против замърсяването на въздуха. По времето на Обама, две руски консулства са били затворени – Ню Йорк и Мериленд, за да накажат Москва за намесата в американските избори.

По същото време не закъснява и ответната реакция в Москва, Путин конфискува два имота на американците и настоява за съкращаването на персонала до 755 души, голяма част от тях обаче са руснаци. Според американската администрация, най-вероятно това ще сложи край на евентуалните опити на Русия да провежда различни кибер атаки.

Един още по-пресен случай е от 17 февруари тази година. Жителите на Киев наблюдават същия пушек от Руското посолство. По стар обичай, хората се обаждат в пожарната, защото смятат, че най-вероятно сградата е запалена, но при отзоваването на пожарната команда, всички забелязват ясно, че става въпрос за пушек от комина на сградата.

С други думи, много посолства имат действаща камина, а и не само камина, особено по скоростта, с която продължава горенето. По-същото време много от туитър потребителите започват да се шегуват, че най-вероятно се горят документи, дори самото украинско военно разузнаване твърди, че пушекът е породен от същата активна дейност – унищожаването на инкриминиращи документи.

Очевидно практиката е една съща, особено след като някои разузнавачи твърдят, че когато един дипломат бъде изгонен, той трябва да унищожи по устав всички документи и задачи, с които се е занимавал. Малко след това знаем и как се развива цялата история.

Освен евентуалната заплаха от война с Русия, по това време повечето жители на града са достатъчно агресивни и са готови да нахлуят и да се разправят с дипломати, при това поради факта, че цял месец се говори за очакването на руското нападение. Мнозина твърдят, че сградата най-вероятно ще се изпразни и ще затвори завинаги, като дори си спомнят и за случая в Сан Франциско.

Китай също е затварял посолства на територията на САЩ, такъв пример е тяхното в Хюстън. В случая с Киев, слуховете за напускане на руските дипломати подсказва, че най-вероятно конфликтът не е много далече. Само месец след това руското посолство във Варшава следва същия пример. На 23 март тази година, само месец след нападението над Украйна, руските дипломати правят същата стъпка. Пушек е забелязан над посолството във Варшава.

За пореден път се твърди, че най-вероятно се изгарят документи. В ранните часове на денонощието, черен пушек започва да показва обичайните следи на прикритите тайни. Побързалите да се притеснят от факта, че най-вероятно също очакват инвазия на руските сили, бяха успокоени, че най-вероятно руски дипломати са на път да напуснат страната.

Понякога това се случва и във време, в което няма изгонени дипломати. Въпреки това в този случай говорим за изгонването на 45 руски дипломата, които са били заподозрени в шпионска дейност. Впрочем не трябва да забравяме, че посолството на САЩ в Кабул извършва същата дейност през август, миналата година, когато получава заповед да се евакуира. Това не е изненада, а и за мнозина е важно деликатната информация да остане в тайна. В много отношения документи се изгарят, за да се заличат някои следи. Американците горяха документи и малко преди войната в Украйна.

Тяхното посолство запали печката на 12 февруари, когато повечето европейски посолства също се подготвяха за евакуация. Какво се случва, ако едно посолство не разполага с камина? Отговорът ще намерим в Хюстън, когато китайските дипломати напускат страната.

Те използват кошчетата за смет, както ще се разбере по-късно от американските власти, които по-късно откриват стопени редица такива по етажите, а и не само. Що се отнася до деликатни документи, американците въвеждат термина „торба за изгаряне“, която е разработена от специална хартия и не изисква дори ваденето на документите.

Проектирана е така, че и цигара може да разпали огъня и да унищожи всичко. Въведена е в употреба след като посолството на САЩ в Техеран използва шредер машини, а по-късно Иран успява да възстанови голяма част от тях. Именно тогава става ясно и за наличието на американски шпиони в страната.

 
 
Коментарите са изключени за Защо над посолствата има черен дим и какво означава това

Повече информация Виж всички